Az Alba Fehérvár került közelebb a bajnoki címhez

Ismét Fehérváron találkozott a kosárdöntő két résztvevője. A korábban egyaránt idegenben nyerő Alba Fehérvár és Falco csatája most is az utolsó percig izgalmas és kiszámíthatatlan volt. Az első negyedben a Szombathely, a harmadikban a Fehérvár vezetett már tíznél többel, mégis csak a legvégén dőlt el a meccs, amikor a végjátékokban igen erős Alba szerezte a legfontosabb kosarakat. Kilenc ponttal nyert Dzunics Braniszlav csapata, ezzel 2-1-re vezet a döntőben, amely pénteken Szombathelyen folytatódik.
2017.06.13. 20:39 |

Zsúfolt telt ház és remek hangulat fogadta a csapatokat az Alba Regia Sportcsarnokban, ahol a döntő első meccsén egy ponttal nyerni tudott a vendég Falco. Edzője, Szrecsko Szekulovics kisebb meglepetéssel készült, mert az eddig pályára sem kerülő Kovács Pétert rögtön a kezdőbe állította, hogy szívja a fehérvári irányító, Brandon Taylor vérét. Az Alba nyerni tudott Szombathelyen, főleg jó védekezésének köszönhetően, amit ezúttal is bemutatott az első percekben. Lóránt lerohanás végén szerzett kosara, majd Shepard Zsigeranovicsnak kiosztott sapkája csak fokozta a hangulatot, de a vendégek is jól védekeztek, nem sok kosár esett. Keller hamar begyűjtött két személyit, és a második meccsen gondot jelentő támadólepattanókat is újfent engedte az Alba az ellenfélnek. Az egyik oldalon Mohammed, a másikon Govens dobta az első triplát, utóbbi ajándékba kapott büntetőből a vezetést is megszerezte. Hat perc után még épp csak elérte a tíz pontot a két csapat, a Falco Tóth Norbert két duplájával járt előrébb. A rosszul dobó Albát megkontrázták és időkérésre kényszerítették a vasiak, akik a lepattanókat is jobban szedték. Hatpontos hátrányba került a Fehérvár, Govens pedig kedvére büntetőzhetett, el is érte a tíz pontot. Lefagyott a hazai támadógépezet, sőt,a  negyed végén már a saját palánk alatt is csak nézték Farrék ahogy Tóth ziccerezik, ezzel pedig tíz fölé ment a vendégelőny.

Taylor másodpercek alatt három személyit is kiharcolt, látszott, hogy az előző meccs után rá különösen figyelnek a szombathelyiek. Akik ugyan a második negyedet sem kezdték ponterősen, viszont védekezésükkel tartották előnyüket. Sokat faultolt a Falco, így büntetőkkel araszolgathatott előre az Alba. A ziccer ellenben kimaradt, és mivel a vendégek is képtelenek voltak betalálni, mezőnykosár nélkül telt el csaknem öt perc – persze Govens törte meg a csendet, miután újabb lepattanót nézett el az Alba… A legkisebb után a legnagyobb is jól célzott, Taylor kosarát Zsigeranovicsé követte. Mohammed támadó hibája mutatta, hogy erőlködik az Alba, és nem ő volt az egyetlen, akinek gyűltek a faultjai. Ötpontos előnyre rendelkezett be a Falco, ennél közelebb nem jutott a hazai együttes, pedig volt lehetősége rá. Végre Taylor büntetőivel sikerült, miközben a játékvezetők legfőbb problémája Shepard nadrágra kilógó meze volt… Nem igazán ment a játék Edwardsnak, Lóránt ellenben elérte a tíz pontot. Aztán mégis a kanadai hátvéd hozta fel kettőre az Albát. Zsigeranovics elesett, a bírók videóztak, majd nem ítéltek semmit – ezt viszont technikait érően sérelmezte a szerb center. Így a félidő legvégén már a vezetésért támadhatott a Fehérvár, és ha kissé kalandos módon is, de Shepard dudaszós ziccerével előnnyel is mehetett pihenni.

Addigi dobószázalékára egyik csapat sem lehetett büszke, de szünet után Lóránt triplával nyitott. Volt ritmusa a harmadik negyed elején az Alba játékának, Keller és Edwards is jól célzott, a vendégek Váradi hármasával tartották a lépést. Most a lepattanóknál is fehérvári légifölény volt, Keller Ákos egyértelmű főszereplőként villogott. Amikor Taylor légpasszát háttal a gyűrűnek húzta be a levegőből, robbant a csarnok. Kilenccel lépett meg az Alba, időt kért Szekulovics. Sorra jöttek le a vendégek kísérletei, már amikor eltalálták a gyűrűt, mert Tóth például homályt dobott. Lóránt is robogott, nem működött a Falco védekezése, tizenhárommal is vezettek a hazaiak. Visszatért Zsigeranovics, óriási füttykoncert közepette, kapott is Kellertől egy sapkát, újabb hangulati csúcspontot előidézve. Váradi viszont a „világ végéről” dobott dudaszós triplával, Govens pedig egy nagy zsákolással adott lendületet az addig gödörben lévő ellenfélnek. Fontos kosarakat szerzett Markovics, de a negyed végszava újfent Váradié volt – az eddig keveset mutató magyar bedobó újabb hármassal öt pontra hozta vissza korábban vergődő csapatát.

A negyedik negyed elején ellenben kiderült, neki sem megy be minden, de lepattanó labdáját Tóth besegítette. Keller Ákos extrát játszott, egyszerűen mindenhol ott volt, támadásban és védekezésben is, utóbbira egyébként senkinél nem lehetett panasz. Hét pont volt az előny, Edwards ziccere előbb kiszédült, de megdolgozott érte, hogy másodszor befelé gördüljön a labda… Elképesztő akarattal harcoltak a felek, közben viszonylag redukálta az eladott labdák számát az Alba, ha mégis hibázott, büntette a Falco. Váratlan volt Tóth Norbert főszereplővé előlépése, mert ő sem remekelt a párharcban eddig. Középtávoli tempójával háromra hozta fel csapatát, időt kért Dzunics Braniszlav. Brutális harc ment a palánk alatt, Lóránt harmadszorra gyötört gyűrűbe egy kétszer lecsorgó labdát, Justin Edwards pedig legjobb formáját idézve szlalomozott a védők között. De nem hagyta magát a Falco, Govens triplájával már csak kettővel vezetett a házigazda, így indult az utolsó három perc. Barham kiegyenlített, de Shepard azonnal jelezte, nem akar az első meccshez hasonló végjátékot az Alba! Igazi döntő volt ez, színvonalában és izgalmakban is méltó a téthez – és abban is, hogy többekből a legjobbkor hozta ki a legjobbját. Brandon Taylor például őrült fontos triplával jelentkezett, kár, hogy Govens is megmutatta, mitől tud nyerőember lenni. Most azonban nem lett, mert a meccs talán legnagyobb hőse, Keller Ákos duplát szerzett, a Falco pedig ezután már hiába próbálkozott. Edwards higgadtan büntetőzött az utolsó percben, így végül behúzta a döntő első hazai győzelmét az Alba Fehérvár – egy siker kell még a klub ötödik bajnoki címéhez.

Alba Fehérvár Puebla Plus - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 86-77 (15-26, 22-10, 26-22, 23-19)

Alba: Taylor 11/6,  Mohammed 7/6, Shepard 11, Lóránt 19/3, Keller Á. 14. Csere: Edwards 18, Markovics 6, Farr.

Sport

Múzeumok éjszakája

Sport

Aktuális pályázatok

Sportolási lehetőségek, sportágak