Posztolva, elmondva és énekelve - városszerte ünnepelték a magyar költészet napját

Vidám versünneppel, Nemes Nagy Ágnes-összeállítással köszöntötték a magyar költészet napját a munkácsys kisiskolások József Attila szobránál. A Fő utcán idén is posztolhattunk kedvenc verseket az Igéző előtt, aki pedig kedvet érzett, az Olvasóterem Versmaratonján vehetett részt délután. Pénteken a Deák Gyűjteményben szerveznek zenés irodalmi programot.
2018.04.11. 18:10 |

A magyar költészet napján, április 11-én ismét posztolhattunk verset a Fő utcán az Igéző előtt.

A népszerű kezdeményezésre kedvenc verseket vagy saját költeményeket csipeszelhettek ki a járókelők, a vállalkozó kedvűek pedig el is mondhatták, fel is olvashatták a választott szépirodalmi szövegeket a játékszínben.

„A gondolj-rám-virág,/ az volna szép, az volna szép,/ a gondolj-rám-virág,/ az barna-kék, az barna-kék/ (csak volna barna, volna kék,/ a gondolj-rám csak volna szép,/ mert nincs ilyen).” – a Munkácsy Mihály Általános Iskola vidám versünnepi összeállításában hangzottak fel Nemes Nagy Ágnes költeményei. József Attila szobránál a kisiskolások énekes-verses műsorában a Bors néni-versek, a Lila fecske, a Cifra palota és a Tavaszi felhők is.

A Felsővárosi Általános Iskolában szavalóversennyel emlékeztek meg a magyar költészet napjáról.

A Költőnk és kora hagyományos versenye a középiskolásoknak, középpontban József Attila költeményeivel, életpályájával, kortársaival. A Tarsoly Ifjúságért Egyesület szervezte megmérettetés döntőjébe hat négy fős csapat jutott, két-két csapat a Ciszterci Szent István Gimnáziumból és a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból, valamint a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium és a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjai bizonyultak a legjobbaknak.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében Versmaratonra hívta az érdeklődőket az Ősfehérvár Alkotóközösség: a belépő versként volt olyan résztvevő, aki saját szerzeményét mondta el a rendezvényen.

A nap folytatásaként 17 órakor hagyományosan a Vörösmarty Társaság termében adták át a Vajda János-díjat, amit a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár az irodalmi társasággal együtt alapított a megyében élő költők elismerésére.

„Ha szívemen a félelem”: 11 versből álló költészet-napi programra várta az irodalombarátokat Somos Ákos a Budai úti Tagkönyvtárban, többek között Vörösmarty, József Attila, Kosztolányi, Radnóti, Varró és Babiczky Tibor soraival.

Április 13-án, pénteken 17 órakor kezdődik a Múzeum magyar költészet napjához kapcsolódó estje a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben: Szavak és terek címmel.

A rendezvényen Pilinszky, Radnóti, Petőfi és más költők sorai lépnek párbeszédbe Schaár Erzsébet szobraival. A szövegeket Barbély Gábor és Ferenczy-Nagy Boglárka adják elő, trombitán közreműködik Hekele Dániel, a műsorvezető Czinki Ferenc lesz.

Kultúra

 1. Kulturális bemutatóval ünnepelte 80 éves születésnapját a Széna Téri Általános Iskola

  Fennállásának 80. évfordulója alkalmából rendezett kulturális bemutatót a Széna Téri Általános Iskola a Vörösmarty Színházban. A közönség színes programot láthatott táncos drámajátékkal, élőzenés bábjátékkal, néptánccal és látványos Fitt Kid előadással. Minárikné Ambrus Magdolna igazgató a gálán kiemelte, hogy a Széna Téri a jövő iskolája, ahol a gyerekek műveltséget, tartást és látásmódot kapnak a jövő kihívásainak megoldásához.

  2018.04.23.
 2. Barokk év Székesfehérváron - ezek lesznek a programok

  A barokk év fehérvári programjait ismertették délután a Hiemer-házban, mely az egyik legszebb barokk épület a Belvárosban. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Levéltár, a Szabadművelődés Háza, a Fehérvári Tourinform és a Vörösmarty Mihály Könyvtár.

  2018.04.23.
 3. III. Béla és kora - genetikusok és történészek is előadtak a fehérvári konferencián

  III. Béla király halálának napra pontosan 822. évfordulóján, hétfőn, a Szent István Király Múzeum „Teste Fehérvárott nyugszik - III. Béla király (1172–1196)", június 30-áig látogatható időszaki kiállításhoz kapcsolódóan a „III. Béla és kora” című nyilvános konferencián összegezték az időszakra vonatkozó tudásanyagot, valamint a maradványokat vizsgáló kutatócsoport tagjai és vezetője, Kásler Miklós, Széchenyi-díjas professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója is beszámoltak tudományos kutatásaik eredményeiről Székesfehérváron, a Hiemer-ház Házasságkötő termében.

  2018.04.23.
 4. A Florália hétvégéje jön – újdonságok is lesznek a tavaszköszöntő ünnepen

  A Gorsium Régészeti Park idén is Floráliának ad helyet április 28-án és 29-én. Mindkét nap 11 órától felidézik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást gladiátorjáték követi az „Arénában”. A tavaszköszöntő ünnepen színházi előadás, római kori esküvő, ókori témájú játékok, kézműves vásár és a légiósok csatája is színesítik a programot.

  2018.04.23.

Sportmajális

Egy százalék

Eseménynaptár

2018. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka