Posztolva, elmondva és énekelve - városszerte ünnepelték a magyar költészet napját

Vidám versünneppel, Nemes Nagy Ágnes-összeállítással köszöntötték a magyar költészet napját a munkácsys kisiskolások József Attila szobránál. A Fő utcán idén is posztolhattunk kedvenc verseket az Igéző előtt, aki pedig kedvet érzett, az Olvasóterem Versmaratonján vehetett részt délután. Pénteken a Deák Gyűjteményben szerveznek zenés irodalmi programot.
2018.04.11. 18:10 |

A magyar költészet napján, április 11-én ismét posztolhattunk verset a Fő utcán az Igéző előtt.

A népszerű kezdeményezésre kedvenc verseket vagy saját költeményeket csipeszelhettek ki a járókelők, a vállalkozó kedvűek pedig el is mondhatták, fel is olvashatták a választott szépirodalmi szövegeket a játékszínben.

„A gondolj-rám-virág,/ az volna szép, az volna szép,/ a gondolj-rám-virág,/ az barna-kék, az barna-kék/ (csak volna barna, volna kék,/ a gondolj-rám csak volna szép,/ mert nincs ilyen).” – a Munkácsy Mihály Általános Iskola vidám versünnepi összeállításában hangzottak fel Nemes Nagy Ágnes költeményei. József Attila szobránál a kisiskolások énekes-verses műsorában a Bors néni-versek, a Lila fecske, a Cifra palota és a Tavaszi felhők is.

A Felsővárosi Általános Iskolában szavalóversennyel emlékeztek meg a magyar költészet napjáról.

A Költőnk és kora hagyományos versenye a középiskolásoknak, középpontban József Attila költeményeivel, életpályájával, kortársaival. A Tarsoly Ifjúságért Egyesület szervezte megmérettetés döntőjébe hat négy fős csapat jutott, két-két csapat a Ciszterci Szent István Gimnáziumból és a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból, valamint a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium és a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjai bizonyultak a legjobbaknak.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében Versmaratonra hívta az érdeklődőket az Ősfehérvár Alkotóközösség: a belépő versként volt olyan résztvevő, aki saját szerzeményét mondta el a rendezvényen.

A nap folytatásaként 17 órakor hagyományosan a Vörösmarty Társaság termében adták át a Vajda János-díjat, amit a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár az irodalmi társasággal együtt alapított a megyében élő költők elismerésére.

„Ha szívemen a félelem”: 11 versből álló költészet-napi programra várta az irodalombarátokat Somos Ákos a Budai úti Tagkönyvtárban, többek között Vörösmarty, József Attila, Kosztolányi, Radnóti, Varró és Babiczky Tibor soraival.

Április 13-án, pénteken 17 órakor kezdődik a Múzeum magyar költészet napjához kapcsolódó estje a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben: Szavak és terek címmel.

A rendezvényen Pilinszky, Radnóti, Petőfi és más költők sorai lépnek párbeszédbe Schaár Erzsébet szobraival. A szövegeket Barbély Gábor és Ferenczy-Nagy Boglárka adják elő, trombitán közreműködik Hekele Dániel, a műsorvezető Czinki Ferenc lesz.

Kultúra

 1. Gyertyafényes tárogató-hangverseny lesz a Károlyi Kastély díszudvarán

  Július 27-én, pénteken 20 órakor lesz Kiss Gy. László gyertyafényes, hagyományos, népszerű dallamokat felölelő tárogató hangversenye a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély díszudvarán. Eső esetén a hangverseny a kastély védett oszlopsora alatt kerül megrendezésre. Belépőjegyek: 2.500 és 2.000 forint.

  2018.07.23.
 2. Óriási és különleges élmény - Závodszky Noémi a szertartásjátékról

  Zsófia grófné karakterét jeleníti meg a színpadon Závodszky Noémi az idei szertartásjátékban. A színésznő, aki már harmadik alkalommal vesz részt a liturgikus királylegendák életre keltésében, elmondta, drukkolt, hogy idén is átélhesse azt a különleges élményt, amit a helyszín és a közönség ad.

  2018.07.23.
 3. „Még annyi írnivalóm van" - beszélgetés Háy Jánossal Szabó Magdáról

  Július 23-án, hétfőn 18 órakor Háy János, József Attila-díjas magyar író, költő, festő, illusztrátor lesz a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermének vendége, akivel „Még annyi írnivalóm van" címmel lesz beszélgetés Szabó Magda, Kossuth-díjas író, költőről. A belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.07.22.
 4. Sikeres volt a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Muzsikál az erdő zeneszerzői pályázata

  A Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatot írt ki új kórusmű megalkotására a 2018. évi XV.. jubileumi rendezvénysorozat alkalmából. Pályázni eddig be nem mutatott, Pászti Szabó Zoltán:Zengjen a dal című versére komponált kórusművel lehetett. A pályázat sikeresnek bizonyult, 28 zeneszerző 31 kórusműve érkezett be.

  2018.07.21.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Székesfehérvár Topotéka