Karate: Dezső Kata első felnőtt magyar bajnoki címe

A Fehérvár Karate Akadémia versenyzője, Dezső Kata megszerezte élete, és klubja első felnőtt magyar bajnoki címét. Dezső Kata számos korosztályos bajnoki érem után a felnőttek között is letette tehát névjegyét.

2018.03.19. 15:25 |

A felnőtt Magyar Bajnokság a kyokushin karate legnagyobb, és legrangosabb hazai seregszemléje minden évben. Nem volt ez máshogy az idén sem. Most Répcelak adott otthont az embert próbáló viadalnak, melyen 36 egyesület, több mint 80 versenyzője mérte össze erejét és tudását formagyakorlat és az embert próbáló knock-down küzdelem versenyszámokban. Ez utóbbiról tudni kell, hogy az ágyék és a gerinc kivételével a test egész felülete teljes erővel támadható. Ez alól csak a fej képez kivételt, amit kézzel nem, ám rúgásokkal szabadon el lehet, sőt el is kell találni. Teljes értékű, úgynevezett ippon értékű találatot csak az jelent, ha az ellenfél valamilyen szabályos technika bevitele után legalább 3 másodpercre harcképtelenné válik.

A Fehérvár Karate Akadémia versenyzői közül eddig még senki sem indult ezen a versenyen, mivel vagy fiatal kora, vagy megfelelő képzettségének hiánya nem tette ezt lehetővé.

Idén azonban első alkalommal láthattunk akadémistát az indulók között, a 18 éves Dezső Kata személyében. Az ifjú hölgy számos korosztályos sikert tudhat magáénak, így a jó szereplés komoly reményével vághatott neki a versenynapnak. Versenyzőnk dolgát egy szerencsétlen körülmény is megkönnyítette, mivel legkomolyabb ellenfele hirtelen kórházba került és így az utolsó pillanatban le kellett mondania a szereplést. Katának így szinte egyenes útja volt a döntőbe, ahol a hazaiak kiválósága várt rá. A szintén rutinos versenyzőnek számító Bernáth Evelin, aki a hazai pálya és szurkoló tábor előnyével is rendelkezett, kemény ellenfélnek bizonyult. Megtett mindent a siker érdekében, de fejrúgásai és erőteljes test támadásai rendre fennakadtak Kata védelmén. Ezután már a fehérvári versenyzőé volt a fő szerep. Védhetetlen testütésekkel átvette a kezdeményezést, majd egy tiszta találattal előbb megrendítette, a következővel pedig a mérkőzés folytatásának feladására kényszerítette ellenfelét. Ezzel a kiváló teljesítményével megszerezte az Akadémia első magyar bajnoki címét.

Mátó Katalin és Bőke Béla senseiek, az ország legjobb versenybíróit tömörítő csapat tagjaiként ezúttal is bíróként segítették a verseny lebonyolítását. A verseny fontos állomás volt számukra a Jereváni EB-re való felkészülésben.

Az akadémisták legközelebb a jövő vasárnap Dunaszerdahelyen, a Slovakian Open-en lépnek tatamira.

Sport

 1. Most nem volt áramszünet, az Alba FKC játékában sem

  Miután szerdán félbeszakadt, csütörtökön játszották le a női kézilabda-bajnokságban az MTK - Alba Fehérvár KC mérkőzést. A fehérváriak már az első félidőben kialakították azt a hétgólos különbséget, amivel aztán meg is nyerték a meccset, főleg jó védekezésüknek köszönhetően.

  2018.04.26.
 2. Paksra látogat a Videoton szombaton - autóbuszok indulnak a mérkőzésre

  A Videoton FC az OTP Bank Liga 28. fordulójában, április 28-án, szombaton 17 órai kezdettel a Paksi FC otthonában lép pályára. A tabella hatodik helyén álló paksi csapat a legutóbbi fordulóban 2-2-es döntetlent játszott a Ferencváros otthonában, míg a Vidi zsinórban tizedik alkalommal is legyőzte a Debrecent. A Paks még harcban van a dobogóért, hátrányuk mindössze 2 pont a harmadik helyezett Újpesttel szemben. A Videoton FC a mérkőzésre szurkolói buszokat indít.

  2018.04.26.
 3. Félbeszakadt - csütörtökön pótolják az MTK - Alba Fehérvár KC meccset

  Félbeszakadt az MTK - Alba Fehérvár KC női kézilabda bajnoki mérkőzés áramszünet miatt a fehérváriak 6-5-ös vezetésénél. A hibát a szakembereknek nem sikerült elhárítaniuk az Elektromos csarnokban, így mérkőzést április 26-án, csütörtökön újrajátsszák.

  2018.04.25.
 4. Hazai pályán is jól szerepeltek a Delfin SE fiatal úszói

  A Csitáry G. Emil Uszodában rendeztek korosztályos úszóversenyt, amelyen két napon keresztül előbb a 8-11 évesek, majd a 12 évnél idősebbek mutatták meg tudásukat. A székesfehérvári Delfin SE fiataljai több számban is dobogóra állhattak, illetve egyéni csúcsot javítottak.

  2018.04.25.

Sportmajális

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak