Jókedvvel fűszerezett, ízletes finomságok a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon

220 bogrács alatt lobbant fel a láng vasárnap reggel a Fehérvári Lecsófőző Vigasságokon. A családok, baráti társaságok és munkahelyi közösségek egy hangulatos délelőttöt tölthettek együtt, és még az általuk készített étket versenyre is nevezhették. 
2023.10.01. 13:59 |
Jókedvvel fűszerezett, ízletes finomságok a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon

Az idei Fehérvári Lecsófőző Vigasságon hat ismert séf, Adamek Balázs, Barsch Tamás, Bóza Roland, Selymes Péter, Tőkés Dániel és Ulrich Tamás mond véleményt a lecsófőzők remekeiről. A nap végére kiderül, ki lesz az idei Lecsókirály és új gazdára talál a Sipi Emlékkupa is.

A baráti társaságokat, családokat, munkahelyi közösségeket, a város intézményeinek csapatait kegyeibe fogadta az időjárás, így már kora reggeltől foglalták el a főzőhelyeket, és a tűzrakással megkezdődött az előkészület. Október első vasárnapján 220 bográcsban főtt a finom étel. 2-3 kg hagyma, 3-4 kg paprika, 4-5 kg paradicsom volt az alapja a lecsóknak. A Fehérvári Lecsófőző Vigasságok visszatérő főzői között volt olyan, aki évek óta ugyanazzal a recepttel érkezik: a frissen főtt lecsót fűszeres csirkemellel bolondítja meg, s kíváncsian várja a szakmai zsűri véleményét.

Vannak olyanok is, akik minden évben új ötlettel állnak elő, és sorra próbálják ki a húsgombóccal, babbal, többféle paprikából készülő ízkombinációkat. Számos bográcsban készült ételt a közösségek, barátok, az aszalnál megálló érdeklődők kóstolhatnak, és mondják el véleményüket az alkotónak. Elismerő szavakat zsebelhetett be a nap végére a cukkinis, vörös- és fehérbabos lecsó készítője, aki háromféle szalonnás alapon főzte meg a zöldségeket, majd szarvas és mangalica szalámi mellett lókolbásszal tette még ízesebbé.

Készültek szakmákhoz kötődő speciális ételek is: a klasszikus lecsóba a zeneiskola csapata beletett titkos hozzávalóként néhány friss, tiszta hangot, az informatikusok egy pár bit-tel erősítettek, míg a színházas csapat idei előadásainak vidám perceivel fűszerezett. A lecsófőzők nemcsak az ételek, hanem az asztalok, sátrak díszítésére is nagy gondot fordítottak, csinosították, szépítgették.

Az idei Fehérvári Lecsófőző Vigasságon hat ismert séf mond véleményt a lecsófőzők remekeiről. Adamek Balázs, Barsch Tamás, Bóza Roland, Selymes Péter, Tőkés Dániel és Ulrich Tamás a főzés ideje alatt körbejárt, és tanácsokkal segítette a résztvevőket, majd kóstolta és minősítette az elkészült lecsókat.

A nap végére kiderült ki lesz az idei Lecsókirály, új gazdára talál az alapítóról, Sipos Józsefről elnevezett Sipi Emlékkupa, és a szervezők javaslata alapján kiosztották a Legdekoratívabb Főzőhely címet is. A díjátadón Róth Péter Székesfehérvár alpolgármestere mondott köszönetet minden csapatnak, aki részt vett az idei Lecsófesztiválon.

A 2023-as Fehérvári Lecsófőző Vigasságon Gedai Viktor fejére került a Lecsókirály koronája: a Kecskemétről érkezett céges csapat kapitánya feleségével, Gedainé Szabó Viktóriával közösen főzte meg az aranyérmes, különleges fűszerekkel ízesített mediterrán lecsót.