Írók a könyvtárban a Magyar Széppróza Napján

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Székesfehérváron és Dunaújvárosban szervezi a programokat a Magyar Széppróza Napján. Fehérvárra Spiró Györgyöt hívták meg, aki számos irodalmi díjban részesült. Az íróval Czinki Ferenc fog beszélgetni a VMK Olvasótermében február 13-án 18 órakor.
2018.02.09. 14:40 |

A Magyar Írószövetség kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence-szerte a magyar próza napját.

Az esemény méltó megünneplésére országos programsorozatot hirdettek 2018. február 12-től február 20-ig Írók a könyvtárban címmel. A meghívott vendégek olyan prózaírók lesznek, akik valamilyen irodalmi állami kitüntetésben már részesültek, fiatalabbak esetében pedig vagy Móricz-, vagy NKA alkotói ösztöndíjat kaptak. A Magyar Írószövetség partnereként az Informatikai és Könyvtári Szövetség is bekapcsolódott a program megvalósításába. A megyei hatókörű városi könyvtárak legalább két program megvalósításával csatlakoznak, melyből egyet a megyeszékhelyen, egyet a megyében szerveznek. A megvalósításra a Magyar Írószövetség biztosít forrást. A Vörösmarty Mihály Könyvtár Székesfehérváron és Dunaújvárosban szervezi a programokat.

Fehérvár vendége Spiró György lesz, aki számos irodalmi díjban részesült. Az íróval Czinki Ferenc fog beszélgetni a VMK Olvasótermében 2018. február 13-án 18 órakor.

Természetesen Jókai Mórról sem feledkeztek meg, aki a Vörösmarty Könyvtár számára különös jelentőséggel bír, hiszen - idézve a könyvtár történetéből - „A megyei könyvtár jogelődjének, a Városi Tisztviselők Könyvtárának létrehozása Jókai Mór 50 éves írói jubileumához kapcsolódott. A városi Törvényhatósági Bizottság 1893 tavaszán Székesfehérvár díszpolgárává választotta az írót, s még ebben az évben megrendelte összes műveinek 100 kötetes nemzeti díszkiadását.” Jókai Mórra emlékezve számos kísérőprogrammal is jelentkeznek.

Kultúra

 1. Külföldi kórusokat köszöntöttek a XV. Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál nyitányán

  Idén 15. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Székesfehérváron, a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium szervezésében. A nyitóműsorra a Szent István Művelődési Házban került sor, a külföldi vendégkórusok és a vendéglátó kórusok részvételével.

  2018.05.24.
 2. Egyedülálló CD gyűjteményt kaptak az Operaháztól a város kulturális intézményei

  Az 50+3 lemezt tartalmazó Magyar Opera200 című kiadványt hozta el ajándékba Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Fehérvárra. A lemezeket a Vörösmarty Mihály Könyvtár és tagkönyvtáraiba és a város zenei intézményeibe juttatja el az Opera. Az Operaház művészei fellépnek majd Fehérváron is, november 23-án hallhatja a közönség Puccini Turandot című operáját a Vörösmarty Színházban. 

  2018.05.24.
 3. Gyermekkórus-fesztivál és néptánctalálkozó lesz Székesfehérváron

  Hétvégén kórusok és táncosok mutatkoznak be Fehérváron: most rendezik a XV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált és a „Szállj elő zöld ág” Néptánc Találkozót. Az ünnepélyes megnyitó pénteken lesz 16.15 órakor a Városház téren, majd a gyermekkarok utcai szerenádokkal kedveskednek a járókelőknek több helyszínen is. 

  2018.05.24.
 4. Bemutatták Szabó Zoltán építészettörténész könyvét a királyi bazilikáról

  A székesfehérvári királyi bazilika építéstörténetéről, az Ecclesia Beatae Mariae Virginis Albaeregalis sorozat keretében megjelent új kötetet mutatták be szerdán a Városháza Dísztermében. Szabó Zoltán építészettörténész műve több téves nézetet módosít, és új, kissé megdöbbentő megvilágításba helyezi a bazilika történetét.

  2018.05.23.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka