Írók a könyvtárban a Magyar Széppróza Napján

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Székesfehérváron és Dunaújvárosban szervezi a programokat a Magyar Széppróza Napján. Fehérvárra Spiró Györgyöt hívták meg, aki számos irodalmi díjban részesült. Az íróval Czinki Ferenc fog beszélgetni a VMK Olvasótermében február 13-án 18 órakor.
2018.02.09. 14:40 |

A Magyar Írószövetség kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence-szerte a magyar próza napját.

Az esemény méltó megünneplésére országos programsorozatot hirdettek 2018. február 12-től február 20-ig Írók a könyvtárban címmel. A meghívott vendégek olyan prózaírók lesznek, akik valamilyen irodalmi állami kitüntetésben már részesültek, fiatalabbak esetében pedig vagy Móricz-, vagy NKA alkotói ösztöndíjat kaptak. A Magyar Írószövetség partnereként az Informatikai és Könyvtári Szövetség is bekapcsolódott a program megvalósításába. A megyei hatókörű városi könyvtárak legalább két program megvalósításával csatlakoznak, melyből egyet a megyeszékhelyen, egyet a megyében szerveznek. A megvalósításra a Magyar Írószövetség biztosít forrást. A Vörösmarty Mihály Könyvtár Székesfehérváron és Dunaújvárosban szervezi a programokat.

Fehérvár vendége Spiró György lesz, aki számos irodalmi díjban részesült. Az íróval Czinki Ferenc fog beszélgetni a VMK Olvasótermében 2018. február 13-án 18 órakor.

Természetesen Jókai Mórról sem feledkeztek meg, aki a Vörösmarty Könyvtár számára különös jelentőséggel bír, hiszen - idézve a könyvtár történetéből - „A megyei könyvtár jogelődjének, a Városi Tisztviselők Könyvtárának létrehozása Jókai Mór 50 éves írói jubileumához kapcsolódott. A városi Törvényhatósági Bizottság 1893 tavaszán Székesfehérvár díszpolgárává választotta az írót, s még ebben az évben megrendelte összes műveinek 100 kötetes nemzeti díszkiadását.” Jókai Mórra emlékezve számos kísérőprogrammal is jelentkeznek.

Kultúra

 1. Várják a jelentkezőket a XI. Wass Albert Maratonra

  A világ magyarságát összekötő szépirodalmi ünnep a Wass Albert Maraton, melyet tizenegyedik alkalommal rendeznek meg február 23-i, pénteki kezdéssel. Hagyományosan saját szervezésű programmal kapcsolódik a kezdeményezéshez a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, ahol lesz megemlékezés, esti mese az íróval és hosszas felolvasás az író és más szellemóriások műveiből. Az intézmény szeretettel várja a jelentkezőket!

  2018.02.20.
 2. Újabb koncert lesz március 10-én a Barokk Fehérvár hangverseny sorozatban

  A barokk Fehérvár címmel indított ingyenes koncertsorozatot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A következő koncert a Német korabarokk címmel március 10-én lesz a Szemináriumi Karmelita templomban, ahol Schmelzer, Bertali, Jarzebski, Biber és Händel művei hangzanak el.

  2018.02.20.
 3. Pénteken lesz a Mátyás király-emlékév nyitórendezvénye Székesfehérváron

  Az emlékév nyitó rendezvényén Hunyadi Mátyás születésének 575. évfordulójára emlékezünk. A program keretében „Mátyás származása és uralkodói pályája” címmel Gróf Péter, a visegrádi Mátyás Király Múzeum régészének előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében február 23-án, pénteken 16.30-kor.

  2018.02.20.
 4. Balsay István egykori polgármester lesz a VárosKép kiállítás vendége

  A rendszerváltás időszakának várostörténetéhez kapcsolódó beszélgetéssel folytatódik szerdán a VárosKép című kiállítás kísérőprogramjai az Országzászló téren. A tárlat kurátorai Balsay István egykori tanácselnököt és polgármestert kérdezik többek között arról, hogyan vált egy erdőmérnökből független tanácselnök, és hogyan zárta le Székesfehérvár a Kádár-korszakot.

  2018.02.20.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka