Írók a könyvtárban a Magyar Széppróza Napján

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Székesfehérváron és Dunaújvárosban szervezi a programokat a Magyar Széppróza Napján. Fehérvárra Spiró Györgyöt hívták meg, aki számos irodalmi díjban részesült. Az íróval Czinki Ferenc fog beszélgetni a VMK Olvasótermében február 13-án 18 órakor.
2018.02.09. 14:40 |

A Magyar Írószövetség kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence-szerte a magyar próza napját.

Az esemény méltó megünneplésére országos programsorozatot hirdettek 2018. február 12-től február 20-ig Írók a könyvtárban címmel. A meghívott vendégek olyan prózaírók lesznek, akik valamilyen irodalmi állami kitüntetésben már részesültek, fiatalabbak esetében pedig vagy Móricz-, vagy NKA alkotói ösztöndíjat kaptak. A Magyar Írószövetség partnereként az Informatikai és Könyvtári Szövetség is bekapcsolódott a program megvalósításába. A megyei hatókörű városi könyvtárak legalább két program megvalósításával csatlakoznak, melyből egyet a megyeszékhelyen, egyet a megyében szerveznek. A megvalósításra a Magyar Írószövetség biztosít forrást. A Vörösmarty Mihály Könyvtár Székesfehérváron és Dunaújvárosban szervezi a programokat.

Fehérvár vendége Spiró György lesz, aki számos irodalmi díjban részesült. Az íróval Czinki Ferenc fog beszélgetni a VMK Olvasótermében 2018. február 13-án 18 órakor.

Természetesen Jókai Mórról sem feledkeztek meg, aki a Vörösmarty Könyvtár számára különös jelentőséggel bír, hiszen - idézve a könyvtár történetéből - „A megyei könyvtár jogelődjének, a Városi Tisztviselők Könyvtárának létrehozása Jókai Mór 50 éves írói jubileumához kapcsolódott. A városi Törvényhatósági Bizottság 1893 tavaszán Székesfehérvár díszpolgárává választotta az írót, s még ebben az évben megrendelte összes műveinek 100 kötetes nemzeti díszkiadását.” Jókai Mórra emlékezve számos kísérőprogrammal is jelentkeznek.

Kultúra

 1. Muzsikaforgatag Szabó Balázs és Bandájával a Királyi Napokon

  Muzsikaforgataggal zárult a Székesfehérvári Királyi Napok koncertsorozata a Zichy színpadon: a magyar népzene, a könnyűzenei műfajok és a klasszikus hangszerelés sajátos világa varázsolta el a közönséget vasárnap este Szabó Balázs és Bandája fellépésén. 

  2018.08.19.
 2. Cento nevezetességeiről nyílt kiállítás a Bory-várban

  Az Öreghegyi Mulatság keretében nyílt meg az a kiállítás, amely Székesfehérvár olasz testvérvárosának legszebb helyeit mutatja be. A tárlatot dr. Cser-Palkovics András polgármester és Simone Maccaferri, Cento alpolgármestere nyitotta meg.

  2018.08.19.
 3. Életre kelt a swing a Fehérvári Big Band koncertjén

  Szombat este egészen New Yorkig repítette közönségét a Zichy színpad: a Fehérvári Big Band showműsora Hámori János vezetésével a nagyzenekari jazz igazán hangulatos, nagyszabású rendezvénye volt a Broadway legnagyobb slágereivel.

  2018.08.19.
 4. Koronázási szertartásjáték - II. András élete és kora a szakrális színpadon

  Pénteken este tartották a Koronázási szertartásjáték főpróbáját a Nemzeti Emlékhelyen. Idén az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét vitte színre Szikora János rendező Székesfehérváron. Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18-19-én, szombaton és vasárnap mutatják be a Koronázási szertartásjátékot.

  2018.08.17.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka