19 oC / 6 oC(koponyeg.hu)
gyengén felhős (várható)
2017. Március 29. Auguszta, Bertold
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Iskolai beiratkozás

  Hirdetés
   

  Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin
   

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
  Királyi Napok a nemzet történelmi fővárosában

  FOGADALMI SZENTMISÉVEL KEZDŐDTEK AZ ÜNNEPI PROGRAMOK SZÉKESFEHÉRVÁRON

    A misén, melyen a város és a megye vezetői mellett köztiszteletben álló fehérvári polgárok is részt vettek, a főpásztor megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogy azt Szent István király tette 1038-ban a halála előtti napon, amikor trónörökös nélkül maradt az ország. A megyéspüspök az ünnepi liturgiában a Szent Istváni hagyományhoz hűen a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kérte az egész magyar népért.

   
    A Costa Ricáról, Franciaországból, Spanyolországból, Finnországból, Macedóniából és Grúziából érkezett táncosok a Fő utca rekonstrukciója miatt idén új útvonalon - a Várkörút érintésével érkeztek a Városház téri színpadig, ahol fergeteges nyitó gálával köszöntötték a közönséget. A megnyitó beszédet követően egyenként mutatkoztak be a résztvevő országok tánccsoportjai bemutatva jellegzetes táncaikat.

   
   A Szent István Király Múzeum dísztermében bélyegekkel idézik fel államalapító királyunk alakját és Székesfehérvár történetének évszázadait, a Pelikán Galériában pedig a városban alkotó művészek kollektív tárlatán a 2013-as emlékévhez kapcsolódó alkotások láthatóak.
   
   

   
  A Városházán fogadták a XVII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevőit. A világ különböző országaiból érkezett táncosokat dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte Brájer Éva és Róth Péter alpolgármesterekkel közösen, majd a nemzetek egy-egy jellegzetes dallal mutatták be nemzeti kultúrájukat. Néhány perc erejéig bepillantást nyerhettünk Costa Rica, Franciaország, Spanyolország, Finnország, Macedónia és Grúzia hagyományaiba is.

   
   Ünnepélyes keretek között adták át a Lánczos-Szekfű ösztöndíjakat, a Deák Dénes Ösztöndíjat, valamint a Deák Dénes Díjat. A Lánczos-Szekfű Ösztöndíjat az alapítvány kuratóriuma minden évben azoknak ítéli a hozzá tartozó anyagi támogatással együtt, akik az oktatás, a tudomány, a művészet, illetve a társadalompolitika terén munkálkodnak. A Deák Dénes Ösztöndíjjal évi 1500 dollárnak megfelelő összeg és egy II. kerületi budapesti lakás használati joga jár.

   
   Idén kilencedik alkalommal adták át a Szent István Emlékérem és Díjat, az idei díjazott Balsay István, Székesfehérvár korábbi polgármestere volt. A magánszemélyek által 2004-ben alapított Szent István-díj átadásán a város és a megye vezetői is részt vettek. Az elismerést minden évben olyan székesfehérvári személyiségnek ítélik oda, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István öröksége szolgált és szolgál iránymutatásul.

   
   A Nemzeti Emlékhelyen kezdődött Székesfehérvár és Fejér Megye közös ünnepi megemlékezése, majd a Szent István téren folytatódott a program a város ünnepi közgyűlésével. A polgármesteri köszöntő után került sor a Székesfehérvár Önkormányzata által odaítélt kitüntetések átadására. Díszpolgári címet adományozott Székesfehérvár önkormányzata Dr. Siklósi Gyula régésznek. Posztumusz díszpolgár lett Moskovszky Éva. Az ünnepi közgyűlésen adták át a Pro Theatro díjat is, melyet idén Quintus Konrádnak ítéltek oda.

   
   Újraéledt a Székesfehérvár történelmének főbb állomásait megörökítő történelmi tabló a Városháza nagytermében. A falfeliratokat korabeli fotókon fedezték fel és ezek alapján festették meg újra. A munkálatok anyagi hátterét a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület és a város önkormányzata biztosította. A közel egy éves munka befejeződött, az ünnepélyes átadásra szombaton került sor a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata keretében.

   
  Felavatták Gunda Béla néprajztudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának emléktábláját, amely a Szent István Király Múzeum Országzászló tér 3. szám alatti épületén kapott helyet, Marosi Arnold emléktáblája mellett. Nagy Benedek szobrászművész domborművét Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés és a Fejér Megyei Múzeumegyesület elnöke leplezték le. Az ünnepélyes avatón részt vettek Gunda Béla családtagjai is.

   
    Augusztus 20-a előestéjén ismertette a 2013-as Emlékév tervezett programjait dr. Cser-Palkovics András. Az államalapító ünnepére készülve esett szó Székesfehérvár történelmi szerepéről és arról a közös kezdeményezésről, amelynek eredményeként a jövő évi rendezvények megvalósulhatnak. Közadakozást is hirdet az Önkormányzat, hogy minél több épített emlék és felújítás megvalósulhasson Szent István halálának 975. és az 1938-as székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulójára a városban.

   
   Szent István napját kitüntetett figyelem övezi Székesfehérváron. A nemzeti ünnepre idén is a hagyományos programokkal készültek: délelőtt püspöki szentmisére, a Nemzeti Emlékhelynél közös koszorúzásra és az új kenyér megszentelésére került sor. Ünnepi beszédében Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, hogy 2013 augusztus 14-én haza fog térni a Szent Jobb. Az idei körmenetben részt vettek a városunkba érkezett csángó zarándokok is, akiket az ünnepséget követően Székesfehérvár polgármestere fogadott a Városházán.

   
   A Városház téri ünnepélyes kenyérszentelés után a Városháza Nagytanács termében találkozott a város vezetése a Fehérvárra érkezett szépszámú csángó zarándokkal. A Székesfehérvári Királyi Napok keretében szombaton felavatatott történelmi tablók alatt beszélgettek a vendégekkel, akik először tesznek látogatást a városban.
   

   
   Hétfő estére teljesen megtelt a Belváros, a Királyi Napok Néptáncfesztivál zárógálája alatt nemcsak a Városház térről, de még a környező utcákból is sokan követték az eseményeket. A Costa Ricáról, Franciaországból, Spanyolországból, Finnországból, Macedóniából és Grúziából érkezett táncosok igazán emlékezetessé tették augusztus 20-a estéjét, fergeteges hangulatot varázsolva a színpadra. A gála előtt Székesfehérvár polgármestere Botos Józsefnek, a fesztivál atyjának adott át emlékérmet.  Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása

  Köszöntő

  Ügyintézés

  Városüzemeltetés

  Hirdetés
  Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

  Hírlevél feliratkozás
  Az Ön e-mail címe:
  Kategóriák:
       Általános
       e-Önkormányzat
  Automatikus összefoglalót kérek a legutóbbi hírekről (digest):
       naponta
       hetente
  Automatikus összefoglalót kérek az eseményekről:
       hetente
       havonta

  Projektek
  rss