19 oC / 8 oC(koponyeg.hu)
szeles (várható)
2017. Március 29. Auguszta, Bertold
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Iskolai beiratkozás

  Hirdetés
   

  Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin
   

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Kultúra  -  2012. 04. 20.
  Megnyílt Rippl-Rónai József gyűjteményes kiállítása Székesfehérváron a Városi Képtárban
  "Valahol otthon…Kaposvár, Párizs, Budapest" címmel nyílt kiállítás Rippl-Rónai József munkáiból a székesfehérvári Városi Képtár-Deák Gyűjteményben pénteken. A november 4-éig látogatható gyűjteményes tárlaton a festő hetvenhét grafikája és festménye látható. A tárlatot mintegy 4,5 millió forintból – jelentős önkormányzati támogatással - sikerült megrendezni. 
   
  A tárlaton a posztimpresszionista és szecessziós törekvések kiemelkedő hazai képviselőjeként számon tartott művész 77 grafikája és festménye reprezentálja munkásságának négy alkotói korszakát. A kiállítás ízelítőt ad a művész párizsi tartózkodása alatt született, úgynevezett fekete képeiből, válogatást láthatnak a tárlatlátogatók a mozaikszerűen felhordott, különleges kukoricás festményekből, továbbá a kaposvári enteriőröket megörökítő alkotásokból, zsánerképekből és a pasztell munkákból.
   
  A bemutatott művek közül tíz a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény tulajdona. Köztük van az a hamisítvány is, amelyet az 1960-as években védetté nyilvánítottak, majd később a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum munkatársa és szakértője, Horváth János megállapította róla, hogy hamis. A november 4-ig látható kiállítást Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy „A város életében hangsúlyos terület a kultúra és a művészet.  Észre kell vennünk, hogy gazdagok vagyunk, csodálatos kulturális értékeink vannak. A Városi Képtár-Deák Gyűjtemény tárlata, a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb programok kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy  korosztálytól függetlenül bárkinek meghatározó művészeti élményben legyen része.”
   
  A mintegy 4,5 millió forintos költséggel megrendezett tárlat része annak, a XIX-XX. századi alkotókat bemutató tárlatsorozatnak, amelynek keretében eddig Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál munkáiból láthattak kiállítást a székesfehérváriak. A tárlat kiegészítéseként számos múzeumpedagógiai foglalkozást rendeznek, a város önkormányzatának támogatásával pedig megteremtik a lehetőségét annak, hogy a diákok ingyenesen tekinthessék meg a kiállítást.

  Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása

  Köszöntő

  Ügyintézés

  Városüzemeltetés

  Hirdetés
  Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

  Hírlevél feliratkozás
  Az Ön e-mail címe:
  Kategóriák:
       Általános
       e-Önkormányzat
  Automatikus összefoglalót kérek a legutóbbi hírekről (digest):
       naponta
       hetente
  Automatikus összefoglalót kérek az eseményekről:
       hetente
       havonta

  Projektek
  rss