19 oC / 8 oC(koponyeg.hu)
szeles (várható)
2017. Március 29. Auguszta, Bertold
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Iskolai beiratkozás

  Hirdetés
   

  Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin
   

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
   Gazdaság - 2009. 07. 09.
  Nyolcszáz dolgozójától válik meg a Denso
  Csoportos létszámleépítés keretében, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően, maximum 800 dolgozójától kénytelen megválni szeptember végéig a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. - közölte a cég humánerőforrás igazgatója. Az elbocsátásokkal kapcsolatosan a vállalat vezetés konzultációt kezdeményezett a szakszervezet és a munkavállalók képviselőivel.
   
  Az elbocsátási szándékot ugyancsak csütörtökön bejelentette a munkaügyi központnak és munkásgyűlésen ismertette a cég dolgozóival. A cég tájékoztatása szerint a létszámleépítés az "önkéntes távozás ösztönzési programjával" kezdődik. Azok a dolgozók, akik az önkéntes távozást választják, a törvényes juttatáson kívül két havi juttatásban részesülnek. A lépésre az "üzleti környezetben bekövetkezett rendkívüli nehézségek" miatt kényszerült az autóipar számára különböző alkatrészeket gyártó, Székesfehérváron 1997-től a japán Denso leányvállalataként, 4.100 dolgozót foglalkoztató cég.
   
  A munkahelyek megtartása érdekében az elmúlt időszakban több intézkedést is bevezettek a Densonál. Csökkentették a túlórákat, decembertől csökkentett műszakkal dolgozott, januárban pedig ideiglenesen négynapos munkahétre állt át a gyár, továbbá több költségcsökkentő intézkedésre is sor került. A csoportos létszámleépítést követően októbertől ismét ötnapos munkahétben dolgozik majd az üzem.

  Warvasovszky Tihamér polgármester sajtóközleménye a Denso Magyarország Kft. bejelentése kapcsán
   
  "A gazdasági világválság újabb hatása érte el városunkat az egyik legnagyobb nemzetközi autóipari beszállító, a Denso cég mai bejelentésével. Azonnal levélben fordultam a Denso székesfehérvári gyárának vezetőihez, amiben konkrét intézkedéseket kértem a munkahelyüket elvesztő fehérvári dolgozók megsegítésére. Ebben a munkahelykeresés megkönnyítése mellett az is szerepel, hogy vállalja át a cég azoknak az anyagi terheknek egy részét, amelyek a dolgozókra hárulnak. Azért fontos ez, mert a megkötött tanulmányi szerződések, vagy lakáshitelek kötelezettségeinek a munkájukat elvesztő emberek nem tudnak eleget tenni. Javasoltam továbbá, hogy hozzunk létre közösen egy pénzügyi alapot, amibe jelentős befizetést várunk el a Denso cégtől és amiből a nehéz helyzetbe került dolgozók támogathatók.
   
  Ma délután egyeztettem a frakcióvezetőkkel, ahol kértem, hogy közösen dolgozzuk ki a fent említett pénzügyi alap létrehozásának és működtetésének feltételeit. Soron kívül levélben fordultam a Miniszterelnökhöz, valamint a Szociális és munkaügyi miniszterhez. Közreműködésüket kértem a helyzet kezelésében, hiszen a Denso Magyarország Kft. az egyik legnagyobb hazai foglalkoztató. Felkértem a Munkaügyi Központot, hogy a Denso céggel és az Önkormányzattal közösen minden segítséget adjon meg a munkahelyét elvesztő többszáz embernek. Kértem a Denso vezetését, hogy segítse a gyárba kihelyezett iroda működtetését, ahol a munkavállalók tájékoztatást kaphatnak arról, hogy milyen munkalehetőségek vannak a térségben, vagy milyen szociális ellátást tudnak igénybe venni az átmeneti időszakra.
   
  Székesfehérvár Önkormányzata – ahogy azt a fent leírt intézkedések is mutatják – minden segítséget megad a Denso cégnek és dolgozóinak. Ezen felül megállapodtunk a Denso Magyarország Kft-vel, hogy rendszeresen tájékoztatást adnak arról, hol tartanak a kialakult nehéz helyzet feloldásában." - adta hírül közleményében Warvasovszky Tihamér polgármester.
   
  Össze kell fogni és segíteni kell! - dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető sajtóközleménye

  "Csütörtökön került nyilvánosságra az a szomorú hír, hogy a gazdasági nehézségekre hivatkozva csoportos létszámleépítés keretében, több száz dolgozójától kénytelen megválni a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft, amely cég Székesfehérvár egyik legnagyobb foglalkoztatója és adófizetője. A Polgári Frakció meggyőződése, hogy ilyen esetben az önkormányzatnak minden tőle telhető segítséget, támogatást meg kell adnia az állásukat elvesztő székesfehérvári embereknek. Az előkészítő munkát a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. Képviselőcsoportunk javasolja, hogy az önkormányzat Városstratégiai és Gazdasági Bizottsága jövő heti ülésén - amikor amúgy is tárgyalt volna helyi gazdaságélénkítő lépések megtételének szükségességéről -, tűzze napirendre a Denso Kft-ben történő leépítés ügyét és tekintse át, milyen azonnali lépéseket kell megtennie az önkormányzatnak ebben a helyzetben. Kezdeményezzük továbbá, hogy a bizottsági ülésen az önkormányzat kérjen tájékoztatást a társaság illetékeseitől a helyzetről. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünkhöz Székesfehérvár önkormányzatának többi frakciója is csatlakozik." - áll
  dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető sajtóközleményében.
   
   
   

  Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása

  Köszöntő

  Ügyintézés

  Városüzemeltetés

  Hirdetés
  Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

  Hírlevél feliratkozás
  Az Ön e-mail címe:
  Kategóriák:
       Általános
       e-Önkormányzat
  Automatikus összefoglalót kérek a legutóbbi hírekről (digest):
       naponta
       hetente
  Automatikus összefoglalót kérek az eseményekről:
       hetente
       havonta

  Projektek
  rss