8 oC(koponyeg.hu)
közepesen felhős, 9.36 km/hÉNY-i szél (aktuális)
2017. Március 25. Irén, Írisz, Lúcia
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Iskolai beiratkozás

  Hirdetés
   

  Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin
   

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Közélet  -  2017. 03. 18. 13:14  -  Nagy Zoltán Péter
  Megduplázta a kormány a sürgősségi ellátást biztosító központi támogatást
    
  A sürgősségi ellátás központi finanszírozását megnövelte a kormány országszerte azokban az intézményekben, ahol ilyen jellegű szolgáltatás van. A fehérvári Szent György Kórház is érintett, melyről Csernavölgyi Istvánt, a kórház főigazgatóját kérdeztük.
   
  A sürgősségi betegellátó osztályok működtetésére szánt összeget átlagosan duplájára emelte a kormány – jelentette be Mészáros János helyettes államtitkár. Adódik a kérdés, e bejelentés után javul-e Székesfehérváron a sürgősségi ellátás helyzete?
   
  Természetesen a sürgősségi ellátás területén javul a helyzet, hiszen több pénzt kap erre a célra az intézmény. Ezt a többletforrást a betegellátásra kívánjuk fordítani, de bizonyos bérkérdések kezelésére is lehetőséget nyújt.
   
  Úgy tudom, elég hihetetlen adatokkal rendelkezik a sürgősségi osztály. Hány ember kénytelen önöket az ambuláns kezeléseknél meglátogatni évente?
   
  A köztudatban a belgyógyászati sürgősségi ellátás forog, ahol naponta 100-120 beteg fordul meg. De ott a traumatológia, ahova 80-100 ember érkezik naponta, és akkor csak a nagy „falatokat” említettem, mert ezeken túl is vannak részlegek. Ezek ismeretében évente több mint százezer ember fordul segítségért sürgősségi osztályunkra. 2010-ben deklaráltuk a Szent György Kórház dolgozóival közösen, hogy beteget vizsgálat nélkül soha nem küldünk haza, ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest tavaly huszonötezer emberrel többen voltak nálunk, ami valóban brutális szám.
  Azért egy négyszázezres lélekszámú megyében a több mint százezer ember elég tetemesnek hangzik. Minden negyedik személy előfordulhat a kórház sürgősségi osztályán?
   
  Igen, de nem egyszerűen előfordul, hanem kivizsgálásra, ellátásra kerül! Nyilvánvaló, hogy ennek a problémának a kezelése lebegett a felső vezetés előtt, amikor az ellátásra szánt összeget megnövelte.
   
  Az ambuláns ellátással összefüggésben laikus gondolkodással szükségesnek látszik a kapcsolat a háziorvosokkal. Találkoznak-e velük, van-e partneri viszony a kórház és a háziorvosok között?
   
  Az alapellátásban dolgozókkal szükséges a kapcsolat, de egy jó ideje ez ellaposodott. Az elmúlt hónapban tartottunk egy, a sürgősséggel kapcsolatos konferenciát, amelyre az alapellátásban dolgozó szakembereket is meghívtuk, és jelentős számban el is jöttek. Az előbb említett számok ott is elhangoztak. A betegellátás biztonságával összefüggésben a kórház egy erődítmény, egy vár, de szükség van a megfelelően kialakított betegutakra! Gondolja el, az első pillanatban meghozott esetleges rossz döntés megpecsételheti egy beteg sorsát. Így talán érthető, hogy a sürgősséggel foglalkozó konferencián tele volt a rendezvényterem.
   
  Terveznek-e újabb fejlesztéseket a kórház többi területén?
   
  Egy négyszázezres populáció mögött működő betegellátó intézménynek mindenfajta szakmai vetületben és a mögötte álló infrastruktúrában, eszközparkban biztosítania kell a lehetőséget a gyógyuláshoz. Ezért a belgyógyászati, onkológiai, infektológiai, bőrgyógyászati és pulmonológiai ellátást úgy fejlesztjük, hogy a legmagasabb progresszivitás szintjén is méltó infrastruktúrával tudjunk tevékenykedni.