4 oC(koponyeg.hu)
pára, szélcsend (aktuális)
2017. Március 23. Emőke, Botond, Ottó, Kartal
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Aláírásgyűjtés

  Hirdetés
   

  Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin
   

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Közélet  -  2016. 10. 06. 12:17  -  www.szekesfehervar.hu
  A Corpus Hungaricum szobornál és a Haleszban emlékezett Fehérvár az aradi vértanúkra
    
  A Nemzeti Gyásznapon néma koszorúzással tisztelegtek a Haleszban és a Jávor Ottó téren is, az 1849 október 6-án kivégzett aradi vértanúk emléke előtt Székesfehérváron. Az esős délelőttön a diákok nem jöttek ki a tanárokkal együtt, sem a Halesz ligetbe, sem pedig a Jávor Ottó térre, azonban a Rákóczisok a néma koszorúzás után a tornateremben megtartották az ünnepséget. 
  KÉPGALÉRIA a fehérvári megemlékezésekről

  A parkban található emlékmű az 1848-49-es fegyveres szabadságharc utolsó felvonásának, a haleszi felkelésnek állít emléket, amikor Fehérvár lakossága 1849 augusztus 10-én fegyveresen szállt szembe a császári katonasággal.
  A ’48-as emlékműnél Horváth Miklósné, Deák Lajosné, Ráczné Földi Judit, Viza Attila és Márton Roland önkormányzat képviselők, Tanka Csaba a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Dancs Norbert a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője koszorúzott több civil szervezet mellett. A Corpus Hungaricum emlékműnél pedig Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója Tanárki Gábor, Vizi László Tamás történész és Tanka Csaba közösen rótta le kegyeletét a kivégzett tábornokok emléke előtt.

  Wagner Nándor szobrászművész egyik fő műve a „Corpus Hungaricum” szobor, amit 1999-ben, kőelemekkel kibővítve a Jávor Ottó téren állítottak fel állították fel
  A néma koszorúzásokat követően a Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában adtak megemlékező műsort a diákok.A műsorban a diákok bemutatták, hogy az 1848/49-es esztendő mérföldkő volt a magyar nép történetében: boldogság, szenvedés, remény. Majd a tanulók felidézték a 167 évvel ezelőtti történéseket: a világosi fegyverletételt és Haynau halálos ítéleteit. Felcsendült a Piramis - Szegény Magyarország dala is: „Mért félsz? A holnap úgyis a tiéd! Annyi szenvedés után él a nép!” Felidézték gróf Batthyány Lajos és az Aradi 13 haláltusáját, majd felhangzott Ady Endre – Intés az Őrzőkhöz versének utolsó sora: „S akik még vagytok őrzőn, árván,/ Őrzők: vigyázzatok a strázsán.”
  Nemzeti gyásznapunk, Október 6. előtti estén, fáklyás felvonulással és koszorúzással emlékeztek Fehérváron az aradi vértanúkra. A Zichy ligetből a Hősök terére vonultak a megemlékezők, ahol Törő Gábor országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.
  Az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett 12 honvéd tábornok és egy ezredes, valamint ugyanezen a napon, Budapesten kivégzett első felelős magyar miniszterelnök tiszteletére Magyarország 2001 óta Nemzeti Gyásznappal emlékezik a szabadságért életüket vesztett hősökre.