11 oC / 3 oC(koponyeg.hu)
közepesen felhős (várható)
2017. Március 26. Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Iskolai beiratkozás

  Hirdetés
   

  Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin
   

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Közélet  -  2012. 08. 20.
  Koszorúzással és kenyérszenteléssel ünnepelte a város Szent István napját
  Szent István napját kitüntetett figyelem övezi Székesfehérváron. A nemzeti ünnepre idén is a hagyományos programokkal készültek: délelőtt püspöki szentmisére, a Nemzeti Emlékhelynél közös koszorúzásra és az új kenyér megszentelésére került sor. Ünnepi beszédében Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, hogy 2013 augusztus 14-én haza fog térni a Szent Jobb. Az idei körmenetben részt vettek a városunkba érkezett csángó zarándokok is, akiket az ünnepséget követően Székesfehérvár polgármestere fogadott a Városházán.
  A hagyományoknak megfelelően 10.30 órakor Szent István napi ünnepi püspöki szentmise kezdődött. A Bazilikában a megye és a város, a közhivatalok, valamint a rendvédelmi szervek vezetői is részt vettek a Spányi Antal megyéspüspök által a nemzeti ünnep alkalmából celebrált szentmisén. A Székesegyháztól Szent István fejereklyéje mögött felsorakozva, a Helyőrségi Zenekar vezetésével egészen a Nemzeti Emlékhelyig vonultak az augusztus 20-i ünnepi körmenet résztvevői. Saját zászlójuk alatt több mint száz csángó zarándok is csatlakozott, akik idén először érkeztek hazánkba, hogy felkeressék a legfontosabb szakrális helyeket.
  Szent István sírjánál Spányi Antal megyéspüspök mondott imát hazánkért és városunkért, dr. Cser-Palkovics András polgármester pedig ünnepi beszéddel köszöntötte a résztvevőket. „Városunkban együtt élünk államalapító királyunk emlékezetével, és büszkén valljuk, hogy az ő életműve minden honfitársunk számára mércét, igazodási pontot jelenthet. Örömmel jelentem be Önöknek, hogy jövőre, 2013 augusztus 14-én haza fog térni a Szent Jobb, hogy itt, a már törvényi erővel is Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított Romkertben, Szent István koponyaereklyéjével együtt tisztelhessük 1938-hoz és 1988-hoz hasonlóan.” - emelte ki Székesfehérvár polgármestere beszédében.
  „Szent István örököseinek lenni komly felelősség is. Az, hogy mit hagyunk az utódainkra, rajtunk múlik. Államalapító királyunk valóban sziklára épített házat és hazát. De ez a szikla csak akkor tart meg bennünket továbbra is, ha hittel, alázattal, közösen tesszük a dolgunkat. Akkor maradhatunk méltók ezer éves történelmünkhöz, ha emlékezünk és emlékeztetünk a közös múltra, az elődökre.” - tette hozzá dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az ünnepi beszédet követően Spányi Antal megyéspüspök, Vargha Tamás megyei elnök és dr. Cser-Palkovics András polgármester közösen helyezett el koszorút Szent István sírjánál.
  Augusztus 20-a egyben az új kenyér ünnepe is, amire a Városház téren felállított szabadtéri színpadon emlékeztek. Spányi Antal megyéspüspök áldotta és szentelte meg mindenki új kenyerét. A közös ünneplés zárásaként a résztvevők elénekelték a Szózatot és visszakísérték Szent István fejereklyéjét a Székesegyházba.
   

  Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása

  Köszöntő

  Ügyintézés

  Városüzemeltetés

  Hirdetés
  Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

  Hírlevél feliratkozás
  Az Ön e-mail címe:
  Kategóriák:
       Általános
       e-Önkormányzat
  Automatikus összefoglalót kérek a legutóbbi hírekről (digest):
       naponta
       hetente
  Automatikus összefoglalót kérek az eseményekről:
       hetente
       havonta

  Projektek
  rss