19 oC / 6 oC(koponyeg.hu)
gyengén felhős (várható)
2017. Március 29. Auguszta, Bertold
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Iskolai beiratkozás

  Hirdetés
   

  Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin
   

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Közélet  -  2012. 08. 19.
  Elhunyt Jávor Mátyás a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke
  73 éves korában elhunyt Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke. A koronázóváros is gyászolja a tevékeny életpályát maga mögött tudó vallási vezetőt, akitől közleményben búcsúzik dr. Cser-Palkovics András polgármester.
  "Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke 1953 óta élt városunkban, azóta szervezte a zsidó hitközség életét. Vallási szerepe mellett emberként is nagyra becsültem őt. Matyi bácsi azt vallotta, hogy nem akkor lesz valaki jó vezető, ha bent ül az irodában és adminisztrál, hanem ha személyes kapcsolatot tart az emberekkel. Ő mindezt személyes példájával is bizonyította. Örülök, hogy Székesfehérvár Önkormányzata és a városunkban működő Zsidó Hitközség jó kapcsolatáért is sokat tettünk közösen és méltó, hogy még életében elismerték munkásságát. 2011-ben Szent István ünnepén vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester.
   
  Jávor Mátyás 1939. május 24-én született Kiskunhalason. Öt éves volt, amikor családjával deportálták, majd egy év eltelte után, a háború végével tértek vissza Kiskunhalasra. Ezt követően költözött a család Székesfehérvárra. 1957-ben érettségizett a Jáky József Szakközépiskolában, majd munka mellett végezte az egyetemet, villamosmérnök lett. 1995-ben vette át a székesfehérvári zsidó hitközség elnöki posztját Hacsek Józseftől.
   
  Elnökként nevéhez fűződik a teljesen leromlott állagú zsidó temetőben található cinterem teljes felújítása, a hozzátartozó mártír emlékmű újjáépítése, a temető kerítésének felállítása. Folyamatosan igyekezett rendben tartani a nagyméretű zsidó temetőt. Aktív szervezője volt a város hitéletének.
   
  Székesfehérvár Önkormányzata 2009-ben Székesfehérvárért díjjal ismerte el tevékenységét. 2011-ben pedig éppen Szent István ünnepén a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

  Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása

  Köszöntő

  Ügyintézés

  Városüzemeltetés

  Hirdetés
  Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

  Hírlevél feliratkozás
  Az Ön e-mail címe:
  Kategóriák:
       Általános
       e-Önkormányzat
  Automatikus összefoglalót kérek a legutóbbi hírekről (digest):
       naponta
       hetente
  Automatikus összefoglalót kérek az eseményekről:
       hetente
       havonta

  Projektek
  rss