15 oC(koponyeg.hu)
közepesen felhős, 16.56 km/hNyugati szél (aktuális)
2017. Március 29. Auguszta, Bertold
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Iskolai beiratkozás

  Hirdetés
   

  Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin
   

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Közélet  -  2012. 08. 18.
  Filmvetítéssel avatták fel a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében helyreállított történelmi falfeliratokat
  Újraéledt a Székesfehérvár történelmének főbb állomásait megörökítő történelmi tabló a Városháza nagytermében. A falfeliratokat korabeli fotókon fedezték fel és ezek alapján festették meg újra. A munkálatok anyagi hátterét a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület és a város önkormányzata biztosította. A közel egy éves munka befejeződött, az ünnepélyes átadásra szombaton került sor a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata keretében.
   A városházi rendezvény előtt a Hosszútemetőben az idén 120 éve született Csitáry G. Emil egykori polgármester sírjánál helyeztek el koszorút.
  „Egy évvel ezelőtt döntött úgy a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület, hogy a 2013-as emlékévre való felkészülés részeként történjék meg a 75 évvel ezelőtt készült feliratok újbóli felfestetése. Köszönet érte nekik, valamint köszönöm Schultz Györgynek, hogy egy régiségvásáron felfedezte az értékes régi fotókat és végigkövette a megvalósítást is. Köszönöm dr. Csurgai Horváth József levéltár-igazgatónak a szakmai segítséget és köszönöm a Lángi József vezette restaurátorcsapat munkáját is. Sokat kell még tennünk, hogy a lelkekben is felépüljön az, ami Fehérvár múltjában él. Szolgáljuk és szeressük ezt a várost azért, hogy Szent István városának méltó örökösei legyünk!" – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester az avatáson.
  2013-ban emlékezik a város arra, hogy az Országgyűlés 1938. augusztus 18-án – államalapító királyunk halálának 900. évfordulójához kapcsolódóan – egy Székesfehérváron meghozott törvénnyel emelte az állami ünnepek rangjára Szent István ünnepét, tisztelegve városunk sok évszázados történelmi és közjogi szerepe előtt. 1938-ban, az ünnepi év alkalmából a közgyűlési terem pulpitussal szemközti falát Székesfehérvár jelentős történelmi eseményeinek leírásával díszítették – ahogy erről a „Székesfehérvár ünnepi éve - 1938” című könyv és több korabeli fénykép is tanúskodik. A szöveg a koronázóváros történelmét követi végig 900-tól egészen 1919-ig. A felirat időrendi sorrendben mintegy 60 évszámot és eseményt tartalmaz.
   
  Az Emlékévre való felkészülés jegyében merült fel a falfeliratok újrafestésének ötlete. A korabeli dokumentáció alapján az önkormányzat falkutatást végeztetett, de sajnos az eredeti feliratok már megsemmisültek. Restaurálni tehát nem lehet a történelmi tablót. A mintegy 3600 betű és írásjel megfestése nem volt egyszerű feladat, mert olyan egyedi betűtípust használtak 1938-ban, amit a restaurátoroknak a fotók alapján kellet újra megszerkeszteniük. A munkálatok költségeit a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület vállalta. A tagok a kezdetek óta összegyűjtött tagdíjakat, azaz összesen 1.750.000 forintot ajánlottak fel. Az ezen túl felmerült kiadások fedezetét pedig a város önkormányzata biztosította.
   
  A példás összefogás eredményeként a 2012-es Székesfehérvári Királyi Napok ünnepségsorozata keretében felavatták a történelmi falfeliratokat, melyeket az avatás esetéjén a nagyközönség is megtekinthet. Szeptemberben a Kulturális Örökség napjai keretében is megnyitják a Városháza nagytermét a látogatók előtt.
   
  Az ünnepélyes avatásra érkezők közösen megnézték a „Fehéredő múlt – kereszttől a félholdig” című filmet is, amely szintén Székesfehérvár történelmének egy fontos időszakát dolgozza fel. A film Burján Zsigmond operatőr alkotása, amelyben Dr. Siklósi Gyula régész professzor munkásságán keresztül ismerhetjük meg a középkori város életét. A film nyilvános vetítésére 21.30 perctől a Városháza díszudvarán kerül sor.
   

  Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása

  Köszöntő

  Ügyintézés

  Városüzemeltetés

  Hirdetés
  Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

  Hírlevél feliratkozás
  Az Ön e-mail címe:
  Kategóriák:
       Általános
       e-Önkormányzat
  Automatikus összefoglalót kérek a legutóbbi hírekről (digest):
       naponta
       hetente
  Automatikus összefoglalót kérek az eseményekről:
       hetente
       havonta

  Projektek
  rss