19 oC / 8 oC(koponyeg.hu)
szeles (várható)
2017. Március 29. Auguszta, Bertold
   Eseménynaptár
2017 Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
 • Nincs esemény!

 • Iskolai beiratkozás

  Hirdetés
   

  Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin
   

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Közélet  -  2012. 08. 17.
  Ünnepi Közgyűlésen adták át a város idei kitüntetéseit
  A Nemzeti Emlékhelyen kezdődött Székesfehérvár és Fejér Megye közös ünnepi megemlékezése, majd a Szent István téren folytatódott a program a város ünnepi közgyűlésével. A polgármesteri köszöntő után került sor a Székesfehérvár Önkormányzata által odaítélt kitüntetések átadására. Díszpolgári címet adományozott Székesfehérvár önkormányzata Dr. Siklósi Gyula régésznek. Posztumusz díszpolgár lett Moskovszky Éva. Az ünnepi közgyűlésen adták át a Pro Theatro díjat is, melyet idén Quintus Konrádnak ítéltek oda.
  Szent István szarkofágjánál Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy össze kell hangolni az európai eszmerendszereket az öröklött kulturális és politikai közösségeszmékkel, a saját tradíciót a külső hatásokkal. „A nemzetpolitika a nemzetállami funkció ellenőrzését jelenti; az egészségügy, az oktatás, a szociálpolitika összehangolását a gazdaság és a külpolitika követelményeivel.” - tette hozzá. 
  Vargha Tamás ünnepi beszédében kiemelte, hogy Szent István megnyitotta a keletről jött magyarság előtt a nyugati művelődés kapuit. A társadalom tűrőképességét is szem előtt tartva és a korábbi értékeket érvényesnek tekintve egyszerre igyekezett keresztülvinni a társadalmi és politikai rend megváltoztatását. „Döntése a magyarság megmaradását szolgálta, azóta Magyarország a keresztény Európa szerves része. Magyarország ma is Szent István államalapító művén nyugszik.” - mondta.
  Az ünnepi beszédet követően a résztvevők egy-egy szál virággal megkoszorúzták Szent István sírját.  Az ünnepség a Szent István téren folytatódott, ahol a történelmi zászlók bevonulását követően a Himnusz csendült fel, majd pedig Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekest, dalszerzőt hallhatta a közönség. A hazai hangszeres népzenei és táncmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője ezúttal is magas művészi színvonalú produkcióval örvendeztette meg a fehérváriakat.

  „Egy globális világban jó és szükséges döntés volt, hogy az Európai Unió tagjává váltunk, de Szent István tanításai is változatlanul érvényesek maradtak szuverenitásról és az önbecsülésről.” - emelte ki Székesfehérvár polgármestere ünnepi beszédében. dr. Cser-Palkovics András hozzátette, hogy „ mi, székesfehérváriak a nemzet történelmi fővárosának polgárai vagyunk” „Ez többletkötelezettségeket is ró ránk. Hiszen hol másutt lehet és lehetne jobban gazdagabban emlékezni személyére, mint ott ahol járt, lélegzett, működött és ítélkezett. Ez a történelmi jog az, ami lehetővé fogja tenni, hogy 2013-ban az egész nemzet határainkon innen és túl együtt ünnepelje Székesfehérvárral a Szent István Emlékévet.”- mondta el Székesfehérvár polgármestere ünnepi beszédében, majd átadta a város idei kitüntetéseit.
  2012-ben Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése két díszpolgári cím odaítéléséről döntött. Posztumusz Székesfehérvár Díszpolgára díjat adományoztak Moskovszky Évának, a Játékmúzeum megalapozójának. Székesfehérvár díszpolgára lett Dr. Siklósi Gyula régész, aki 1978 óta végez régészeti kutatásokat Székesfehérváron. Pro Civitate Emlékérmet adományozott Székesfehérvár Közgyűlése Dr. Altorjay András kardiológusnak, Horányi Ottília ének-zenetanár, karnagynak, Kiss Józsefnek, az ARÉV nyugalmazott igazgatójának, Palkovics Krisztián jégkorongozónak és Sinkó Ottónak, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatójának.

  Tiszteletbeli polgári címet adományozott a közgyűlés Veikko Kumpumäkinak, a Finn-Magyar Társaság városi elnökének és Widengård Krisztinának, a Réber hagyaték adományozójának. Pro Cultura díjat kapott Fülöp Lászlóné nyugalmazott könyvtár igazgató. Az idei évben kivételesen a Pro Teatro színházi díj is az ünnepi közgyűlésen került átadásra. Quintus Konrád kapta a díjat, aki megbízott igazgatóként vezette sikeresen a Vörösmarty Színházat.
   
  Díszpolgár
  Dr.Siklósi Gyula régész
  Moskovszky Éva – posztumusz
   
  Pro Civitate
  Dr. Altorjay András kardiológus
  Horányi Ottília ének-zenetanár, karnagy
  Kiss József az ARÉV nyugalmazott igazgatója
  Palkovics Krisztián jégkorongozó
  Sinkó Ottó VIDEOTON Holding Zrt. vezérigazgatója
   
  Tiszteletbeli polgár
  Veikko Kumpumäki Finn-Magyar Társaság városi elnöke
  Widengård Krisztina Réber hagyaték adományozója
   
  Pro Cultura
  Fülöp Lászlóné nyugalmazott könyvtár igazgató
   
  Pro Theatro
  Quintus Konrád színház igazgató

  Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása

  Köszöntő

  Ügyintézés

  Városüzemeltetés

  Hirdetés
  Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

  Hírlevél feliratkozás
  Az Ön e-mail címe:
  Kategóriák:
       Általános
       e-Önkormányzat
  Automatikus összefoglalót kérek a legutóbbi hírekről (digest):
       naponta
       hetente
  Automatikus összefoglalót kérek az eseményekről:
       hetente
       havonta

  Projektek
  rss