Huszonöt határon túli hallgató vesz részt a Kandó Kálmán Nyári Egyetemen

Az Óbudai Egyetemen az idei évben 28. alkalommal rendezik meg a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet a határon túli magyar mérnökhallgatók számára. A rendezvény legfontosabb célja, hogy a nyári egyetemre érkező 25 hallgató - akik Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek - elsajátítsa a szakmai magyar szókincset és segítsék elhelyezkedésüket a magyar munkaerőpiacon.
2017.07.10. 11:59 |
Harmadik éve rendezi meg fehérvári helyszínen a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet. A hallgatók, akik Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból, Délvidékről érkeznek, bő egy hétig, 2017. július 8-a és július 17-e között tartózkodnak Székesfehérváron. Ez alatt az idő alatt különböző szakmai és kulturális programokat szervezünk számukra. Részt vesznek Velencei-tavi kenutúrán, parlamenti kiránduláson, megismerkednek Székesfehérvár történetével és nevezetességeivel, meghallgatnak szakmai előadásokat, részt vesznek gyárlátogatáson és interaktív laboratóriumi gyakorlatokon. A nyári egyetem ünnepélyes megnyitója alkalmából a város és az egyetem vezetése, valamint dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke üdvözölte a résztvevőket. A megnyitón Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, olyan városba érkeztek a hallgatók, amely büszke múltjára, jelenére, és közösen tervezi a jövőt az oktatási intézményekkel annak érdekében, hogy közép-európai szinten is jegyzett város legyen. „Az Óbudai Egyetemmel közösen szeretnénk a lehető legtöbb műszaki képzést elindítani Székesfehérváron. A város iparának fejlődése szempontjából elengedhetetlen, hogy sok és jó szakképzettséggel rendelkező mérnök jöjjön ki az egyetemről és kapjon olyan tudást és oklevelet, amellyel el tud helyezkedni.” - hangsúlyozta Mészáros Attila alpolgármester.Dr. Réger Mihály professzor, az Óbudai Egyetem rektora a megnyitón rövid összefoglalást adott arról, hogy a határon túli kapcsolattartás terén milyen aktivitást fejt ki az egyetem. Kiemelte, hogy a határon túlon három helyszínen kínál képzést az Óbudai Egyetem valamelyik kara az ottlakó fiataloknak, Székelyudvarhely és Szabadka mellett Révkomáromban is indul a tervek szerint mesterképzés. Ezen kívül számos tudományos konferenciát rendeznek külhoni magyar intézményekkel együttműködve Szabadkán, Kassán és Erdélyben. A professzor szólt arról is, hogy az egyetem által rendezett hallgatói versenyekre is szeretettel várják a versenyzőket a határon túli felsőoktatási intézményekből.dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke azokról a törvényi és szimbolikus keretekről beszélt, amelyekkel Magyarország megerősítette nemzetpolitikájának közjogi kereteit. Kiemelte, hogy az egységes nemzetfogalom része lett a Magyar Alkotmánynak, ahogyan az is, hogy a mindenkori Magyar Állam felelősséget visel a határain kívül élő magyarság valamennyi tagjáért. Szólt arról is, hogy az alkotmány politikai célként rögzíti a határon túli magyarság autonómia törekvéseinek támogatását. Elmondta, hogy a lelki és közjogi egyesítésre vonatkozó törekvések után most a gazdasági kapcsolatok megetermtésére helyezi a hangsúlyt a kormány. Célzottan, mind a Délvidéken, mind pedig Kárpátalján és Erdélyben olyan gazdaságfejlesztési programok indulnak, amelyek lehetővé teszik, hogy az ott élő magyar vállalkozók fejlesztésekben kapjanak lehetőséget.

Nagyné Dr. Hajnal Éva egyetemi docens, a rendezvényünk egyik főszervezője elmondta, hogy 25 hallgatót vártak Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról, akik között villamosmérnökök, informatikusok és gépészmérnökök is vannak. A hallgatók szakmai előadásokat hallhatnak, gyárlátogatásokon és kulturális programokon vesznek részt az egyetem ideje alatt. Az itt eltöltött idő segíti elhelyezkedésüket a magyar munkaerőpiacon és elsajátítják a magyar szaknyelvet is.

Gazdaság

 1. Két kategóriában is a legjobbak között Székesfehérvár

  A Financial Times csoporthoz tartozó, befektetői körökben jelentős presztízzsel bíró fDi Magazine ismét összeállította kétévente megjelenő "European Cities and Regions of the Future" mellékletét, melybe Budapest, valamint a közép-magyarországi régió mellett új szereplőként Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is a befektetők fókuszába került.

  2018.03.19.
 2. GISopen – geodéták, térinformatikusok országos konferenciája Fehérváron

  „Adatok távolról – geoinformatika közelről” mottóval huszonkettedik alkalommal is Székesfehérváron gyűltek össze a geodézia, a geoinformatika és a térinformatika szakmák képviselői a GIS Open konferenciára, amelyet hétfőn, ünnepélyes keretek közt nyitottak meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Geoinformatikai Intézetében. A konferencia legfontosabb célja, hogy bemutassák a szakmai újdonságokat és konzultációs lehetőséget nyújtsanak a szakembereknek.

  2018.03.12.
 3. Kiszámíthatóság és biztonság – fehérvári nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt a külgazdasági és külügyminiszter

  A magyar és a fehérvári gazdaság fejlődési lehetőségeiről, kihívásairól tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron, ahol a fehérvári székhelyű nagyvállalatok vezetőivel is konzultált. A miniszter kiemelte, hogy az elkövetkezendő időszakban elképesztő verseny indul majd a beruházásokért az új ipari korszak miatt, ebben a versenyben Magyarországnak a versenyképesség megtartására és az ország biztonságának megőrzésére kell építenie.

  2018.03.06.
 4. 35 milliárdból épít új gyárat Székesfehérváron az Arconic-Köfém

  Kedden délelőtt rakták le az alapkövét az Arconic-Köfém Kft. új gyárának. A 35 milliárd forintos zöldmezős beruházás eredményeként az Arconic-Köfém székesfehérvári keréktermék-gyártó kapacitása egy új, 17.000 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővül. Az új gyár kétszáz munkahelyet jelent Székesfehérváron.

  2018.03.06.
 1. Túl a 300 ezres határon - fehérvári ingatlanpiaci körkép

  A hirtelen növekedés 2015-ben kezdődött és 2017-re a lakóingatlanokat négyzetméterenként átlagosan 304 ezer Ft-ért kínálták, mely 45%-os növekedést mutat a 2015-ös 209 ezer Ft-os értékhez képest – írja fehérvári elemzésében az ingatlannet.hu. Ingatlanpiaci szakértők szerint ez magyarázható Fehérvár kiemelkedő gazdasági teljesítményével is az utóbbi időszakban.

  2018.02.20.
 2. Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

  Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben - jelentették be pénteken, székesfehérvári sajtótájékoztatójukon. 

  2018.02.16.
 3. Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak - ne feledkezzen el az 1 százalékról!

  Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

  2018.02.16.
 4. A legmodernebb robottechnológia a Fehérvári felsőoktatásban

  Szeptemberre elkészül és a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a robottechnológiai labor, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a Fehérvári karon.

  2018.02.12.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek