Huszonöt határon túli hallgató vesz részt a Kandó Kálmán Nyári Egyetemen

Az Óbudai Egyetemen az idei évben 28. alkalommal rendezik meg a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet a határon túli magyar mérnökhallgatók számára. A rendezvény legfontosabb célja, hogy a nyári egyetemre érkező 25 hallgató - akik Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek - elsajátítsa a szakmai magyar szókincset és segítsék elhelyezkedésüket a magyar munkaerőpiacon.
2017.07.10. 11:59 |
Harmadik éve rendezi meg fehérvári helyszínen a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet. A hallgatók, akik Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból, Délvidékről érkeznek, bő egy hétig, 2017. július 8-a és július 17-e között tartózkodnak Székesfehérváron. Ez alatt az idő alatt különböző szakmai és kulturális programokat szervezünk számukra. Részt vesznek Velencei-tavi kenutúrán, parlamenti kiránduláson, megismerkednek Székesfehérvár történetével és nevezetességeivel, meghallgatnak szakmai előadásokat, részt vesznek gyárlátogatáson és interaktív laboratóriumi gyakorlatokon. A nyári egyetem ünnepélyes megnyitója alkalmából a város és az egyetem vezetése, valamint dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke üdvözölte a résztvevőket. A megnyitón Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, olyan városba érkeztek a hallgatók, amely büszke múltjára, jelenére, és közösen tervezi a jövőt az oktatási intézményekkel annak érdekében, hogy közép-európai szinten is jegyzett város legyen. „Az Óbudai Egyetemmel közösen szeretnénk a lehető legtöbb műszaki képzést elindítani Székesfehérváron. A város iparának fejlődése szempontjából elengedhetetlen, hogy sok és jó szakképzettséggel rendelkező mérnök jöjjön ki az egyetemről és kapjon olyan tudást és oklevelet, amellyel el tud helyezkedni.” - hangsúlyozta Mészáros Attila alpolgármester.Dr. Réger Mihály professzor, az Óbudai Egyetem rektora a megnyitón rövid összefoglalást adott arról, hogy a határon túli kapcsolattartás terén milyen aktivitást fejt ki az egyetem. Kiemelte, hogy a határon túlon három helyszínen kínál képzést az Óbudai Egyetem valamelyik kara az ottlakó fiataloknak, Székelyudvarhely és Szabadka mellett Révkomáromban is indul a tervek szerint mesterképzés. Ezen kívül számos tudományos konferenciát rendeznek külhoni magyar intézményekkel együttműködve Szabadkán, Kassán és Erdélyben. A professzor szólt arról is, hogy az egyetem által rendezett hallgatói versenyekre is szeretettel várják a versenyzőket a határon túli felsőoktatási intézményekből.dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke azokról a törvényi és szimbolikus keretekről beszélt, amelyekkel Magyarország megerősítette nemzetpolitikájának közjogi kereteit. Kiemelte, hogy az egységes nemzetfogalom része lett a Magyar Alkotmánynak, ahogyan az is, hogy a mindenkori Magyar Állam felelősséget visel a határain kívül élő magyarság valamennyi tagjáért. Szólt arról is, hogy az alkotmány politikai célként rögzíti a határon túli magyarság autonómia törekvéseinek támogatását. Elmondta, hogy a lelki és közjogi egyesítésre vonatkozó törekvések után most a gazdasági kapcsolatok megetermtésére helyezi a hangsúlyt a kormány. Célzottan, mind a Délvidéken, mind pedig Kárpátalján és Erdélyben olyan gazdaságfejlesztési programok indulnak, amelyek lehetővé teszik, hogy az ott élő magyar vállalkozók fejlesztésekben kapjanak lehetőséget.

Nagyné Dr. Hajnal Éva egyetemi docens, a rendezvényünk egyik főszervezője elmondta, hogy 25 hallgatót vártak Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról, akik között villamosmérnökök, informatikusok és gépészmérnökök is vannak. A hallgatók szakmai előadásokat hallhatnak, gyárlátogatásokon és kulturális programokon vesznek részt az egyetem ideje alatt. Az itt eltöltött idő segíti elhelyezkedésüket a magyar munkaerőpiacon és elsajátítják a magyar szaknyelvet is.

Gazdaság

 1. Vállalkozz Magyarország! – képzési és üzleti lehetőség fiataloknak

  Vállalkozz Magyarország! mottóval indítanak képzési programot pályakezdő, vagy álláskereső fiatalok számára a Közép-dunántúli régióban. A képzést sikeresen teljesítők akár 3 millió forint támogatást is kaphatnak saját vállalkozásuk elindításához. A jelentkezéseket folyamatosan fogadják a program hivatalos weboldalán.

  2017.08.16.
 2. MFB Pontot nyitottak Fehérváron – cél a kis és közepes vállalkozások segítése

  Csütörtökön nyitották meg az OTP Bank székesfehérvári MFB Pontját az ősz utcai bankfiókban. Az MFB Pontok hálózata azért jött létre, hogy a kis és közepes vállalkozások egyszerű ügyintézés mellett, gyorsan és helyben juthassanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges forrásokhoz. A következő hónapokban az OTP még 163 MFB Pontot nyit fiókjaiban.

  2017.08.03.
 3. Több mint 30 ezer ember jár dolgozni Fehérvárra más településről

  Csaknem másfél millió magyar dolgozik a lakóhelyétől eltérő településen a legfrissebb népszámlálási adatok szerint. A statisztikákból kiderül, hogy az ország 174 járásközpontja közül Székesfehérvárra járnak a legtöbben dolgozni, összesen 30 ezer 829 fő. Más településekre – elsősorban Budapestre - a Fehérváron élő foglalkoztatottak 15,2 %-a jár dolgozni, ami 6897 fő munkavállalót jelent.

  2017.08.02.
 4. Nyolc százalékkal nőtt a Videoton cégcsoport árbevétele az első fél évben

  Az idei év első felében mintegy négymilliárd forint értékben indítottak új beruházásokat, amely meghaladja a szokásos szintet. Sinkó Ottó társ-vezérigazgató jövőre nézve pedig biztatónak nevezte, hogy többségében már elnyert, konkrét üzletek miatt ruháznak be. Azelmúlt hónapokban százzal tudták növelni a munkavállalói létszámot a Videoton termelő cégeinél.

  2017.07.26.
 1. Ingatlanpiac - tudta, hogy mennyibe kerülnek a fehérvári lakások és házak?

  Emelkedés 2016-ban, majd hullámzás 2017-ben. Lehetséges, hogy ez a hullámzás a tartós árnövekedés végét jelenti, de az sem kizárt, hogy csak egy ideiglenes állapota a piacnak - mondta a fehérvári árakról az ingatlannet.hu elemzője. Május során egy családi házhoz jutás átlagosan 256.174 Ft-ba került négyzetméterenként. A paneloknak idén májusban közel 267 ezer forint volt az átlag négyzetméter ára.

  2017.07.16.
 2. Huszonöt határon túli hallgató vesz részt a Kandó Kálmán Nyári Egyetemen

  Az Óbudai Egyetemen az idei évben 28. alkalommal rendezik meg a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet a határon túli magyar mérnökhallgatók számára. A rendezvény legfontosabb célja, hogy a nyári egyetemre érkező 25 hallgató - akik Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek - elsajátítsa a szakmai magyar szókincset és segítsék elhelyezkedésüket a magyar munkaerőpiacon.

  2017.07.10.
 3. Egyedülálló fórum a fehérvári gazdaság érdekében

  Néhány év kihagyás után újraszerveződött a Gazdasági – Önkormányzati Párbeszéd Tanács, mely eredetileg még 2003-ban alakult. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének javaslata alapján, az országban egyedülálló módon működő fórum újraindításának első találkozója a Városházán volt. A tanács tagjai egyeztettek az újbóli működésének részleteiről, valamint a helyi adókról és a város idei költségvetéséről volt szó.

  2017.07.07.
 4. Újabb három és fél milliárd forintos fejlesztési forrás érkezik Fejér megyébe

  Fejér megye összesen 64.3 milliárd forintot kap a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP). Ebből a két megyei jogú város közül Székesfehérvárnak 18.6 milliárd, Dunaújvárosnak 9.6 milliárd forint jut, a megye további 106 települése pedig 36.1 milliárd forintot költhet fejlesztésekre. Az eddig odaítélt megyei támogatás összességében már a 21 milliárd forintot is meghaladja, jelentették be pénteken, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és három országgyűlési képviselő részvételével, a Megyeházán tartott sajtótájékoztatón. 

  2017.06.30.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek