Huszonöt határon túli hallgató vesz részt a Kandó Kálmán Nyári Egyetemen

Az Óbudai Egyetemen az idei évben 28. alkalommal rendezik meg a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet a határon túli magyar mérnökhallgatók számára. A rendezvény legfontosabb célja, hogy a nyári egyetemre érkező 25 hallgató - akik Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek - elsajátítsa a szakmai magyar szókincset és segítsék elhelyezkedésüket a magyar munkaerőpiacon.
2017.07.10. 11:59 |
Harmadik éve rendezi meg fehérvári helyszínen a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet. A hallgatók, akik Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból, Délvidékről érkeznek, bő egy hétig, 2017. július 8-a és július 17-e között tartózkodnak Székesfehérváron. Ez alatt az idő alatt különböző szakmai és kulturális programokat szervezünk számukra. Részt vesznek Velencei-tavi kenutúrán, parlamenti kiránduláson, megismerkednek Székesfehérvár történetével és nevezetességeivel, meghallgatnak szakmai előadásokat, részt vesznek gyárlátogatáson és interaktív laboratóriumi gyakorlatokon. A nyári egyetem ünnepélyes megnyitója alkalmából a város és az egyetem vezetése, valamint dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke üdvözölte a résztvevőket. A megnyitón Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, olyan városba érkeztek a hallgatók, amely büszke múltjára, jelenére, és közösen tervezi a jövőt az oktatási intézményekkel annak érdekében, hogy közép-európai szinten is jegyzett város legyen. „Az Óbudai Egyetemmel közösen szeretnénk a lehető legtöbb műszaki képzést elindítani Székesfehérváron. A város iparának fejlődése szempontjából elengedhetetlen, hogy sok és jó szakképzettséggel rendelkező mérnök jöjjön ki az egyetemről és kapjon olyan tudást és oklevelet, amellyel el tud helyezkedni.” - hangsúlyozta Mészáros Attila alpolgármester.Dr. Réger Mihály professzor, az Óbudai Egyetem rektora a megnyitón rövid összefoglalást adott arról, hogy a határon túli kapcsolattartás terén milyen aktivitást fejt ki az egyetem. Kiemelte, hogy a határon túlon három helyszínen kínál képzést az Óbudai Egyetem valamelyik kara az ottlakó fiataloknak, Székelyudvarhely és Szabadka mellett Révkomáromban is indul a tervek szerint mesterképzés. Ezen kívül számos tudományos konferenciát rendeznek külhoni magyar intézményekkel együttműködve Szabadkán, Kassán és Erdélyben. A professzor szólt arról is, hogy az egyetem által rendezett hallgatói versenyekre is szeretettel várják a versenyzőket a határon túli felsőoktatási intézményekből.dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke azokról a törvényi és szimbolikus keretekről beszélt, amelyekkel Magyarország megerősítette nemzetpolitikájának közjogi kereteit. Kiemelte, hogy az egységes nemzetfogalom része lett a Magyar Alkotmánynak, ahogyan az is, hogy a mindenkori Magyar Állam felelősséget visel a határain kívül élő magyarság valamennyi tagjáért. Szólt arról is, hogy az alkotmány politikai célként rögzíti a határon túli magyarság autonómia törekvéseinek támogatását. Elmondta, hogy a lelki és közjogi egyesítésre vonatkozó törekvések után most a gazdasági kapcsolatok megetermtésére helyezi a hangsúlyt a kormány. Célzottan, mind a Délvidéken, mind pedig Kárpátalján és Erdélyben olyan gazdaságfejlesztési programok indulnak, amelyek lehetővé teszik, hogy az ott élő magyar vállalkozók fejlesztésekben kapjanak lehetőséget.

Nagyné Dr. Hajnal Éva egyetemi docens, a rendezvényünk egyik főszervezője elmondta, hogy 25 hallgatót vártak Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról, akik között villamosmérnökök, informatikusok és gépészmérnökök is vannak. A hallgatók szakmai előadásokat hallhatnak, gyárlátogatásokon és kulturális programokon vesznek részt az egyetem ideje alatt. Az itt eltöltött idő segíti elhelyezkedésüket a magyar munkaerőpiacon és elsajátítják a magyar szaknyelvet is.

Gazdaság

 1. Kézápoló és műkörömépítő OKJ-s képzés indult Székesfehérváron

  Fehérváron elsőként, 14 fővel indít OKJ-s képzést Stefán Ágnes, aki 2005-óta van jelen a körmös szakmában. Egy nagy álma valósult meg, hogy egy olyan saját szalont nyitott, ahol a szolgáltatásokon kívül oktatás is elérhető.

  2017.10.20.
 2. Állásbörze Fehérváron - délután ötig várják az érdeklődőket

  Idén már második alkalommal rendezett állásbörzét a Fejér Megyei Hírlap, melynek egyik legfontosabb célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a munkaadókat és az álláskeresőket, megoldást kínáljon a foglalkoztatóknál jelentkező munkaerőhiányra. Tegnap a Felsőoktatási Expót rendezték az ARÉV Sportcsarnokban, kedden pedig számos cég 1500-nál is több álláshelyet kínált ugyanitt.

  2017.10.17.
 3. Felsőoktatási expo - piacképes tudást adnak a fehérvári egyetemek

  Idén már harmadik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron az Alba Regia Felsőoktatási Expo-t, melyen a középiskolás diákok és szüleik a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphatnak tájékoztatást. Az Alba Regia Sportcsarnokban nem csak az egyetemek, hanem a duális képzésben résztvevő cégek is ott voltak. 

  2017.10.16.
 4. Öreghegyi ikerház is kapható egy nagyobb lakás áráért Fehérváron

  Tovább tart az ingatlanárak emelkedése, attól függetlenül, hogy volt egy kisebb megtorpanás a piacon. Az eladók lassan, de folyamatosan tornásszák fel az árakat, a vevők, akiknek pedig muszáj vennie valamit kénytelenek megfizetni a feltornászott árakat – mondta Czigola Emil az egyik fehérvári ingatlaniroda vezetője.

  2017.10.16.
 1. Új, automatizált gyártósort avattak a székesfehérvári Garzon Bútornál

  Automatizált gyártósort avattak szerdán a székesfehérvári Garzon Bútor Zrt.-nél; a két ütemben megvalósított 770 millió forintos beruházáshoz mintegy 350 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást kapott a cég. Két Ginop-pályázatból komplett új technológiát telepítettek a már meglévő üzemcsarnokukba. Beszereztek két szabászgépet, két élzáró gépet, illetve fúró-megmunkáló gépeket.

  2017.10.11.
 2. Felsőoktatási Roadshow – a duális képzésről is hallhattak a széchenyis diákok

  A Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjaihoz érkezett el hétfőn a Felsőoktatási Roadshow. A rendezvényen a középiskolások megtudhatták, hogy milyen alapképzéseket kínál a városban az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, vagy a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa. A diákok a két egyetem egy-egy hallgatójától hallhattak beszámolót arról, hogy milyen lehetőségeket kínál a duális képzés. Október 16-án hétfőn 13 órától Felsőoktatási Expo-t is lesz majd az Alba Regia Sportcsarnokban.

  2017.10.09.
 3. A Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között

  A száz legjobb, száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalatot listázza októberi számában a Forbes magazin, melynek felmérése szerint a Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között. A székesfehérvári vállalatcsoport egyben az ország tizenharmadik legnagyobb munkaadója.

  2017.10.08.
 4. Tóth Tamás esperes szentelte fel az Otti Manufaktúra bemutatótermét

  Szombaton délután hivatalosan is megnyitották és szentelték fel az Otti Manufactura Kft. bemutatótermét a Sárkeresztúri úton. A belsőépítészekből, művészekből, családtagokból és építőipari szakemberekből alakult hét éves fehérvári cég több száz sikeres munkát tudhat magáénak.

  2017.10.07.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek