Nyolc külföldi együttes érkezik a XXIII. Királyi Napok Néptáncfesztiválra

A szervező Alba Regia Táncegyesület tagjai és az önkéntesek lelkesen készülnek a XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválra, amire idén augusztus 11-e és augusztus 15-e között kerül sor. Az idén a Baskír Köztársaságból, Bulgáriából, Csehországból, Franciaországból, Görögországból, Indiából, Indonéziából, és Mexikóból is érkeznek együttesek.
2018.08.02. 12:44 |

A néptáncfesztivál részletes programját ITT találja!

„Idén sikerült egy mexikói és egy indiai csoportot is meghívni. Egy indonéz táncegyüttes saját maga jelentkezett, mert már többször megfordultak az országban, és nagyon szeretnek nálunk fellépni. Őket majd csatolt fájlként a Debreceni Virágkarneválra importáljuk. Ezen kívül érkeznek még Bulgáriából, Görögországból, Franciaországból, Csehországból, és az orosz nyelvterületek közül a Baskír Köztársaságból." - mondta el az idei programokról Majoros Andor fesztiváligazgató. 

A vendégegyüttesek hagyományos nyitó felvonulása augusztus 11-én hat órakor indul az Alba Plazától és a Városház téren át a Zichy színpadig tart, ahol a meghívott tánccsoportok és a házigazda műsorát élvezheti a közönség.

„Most a fesztivál második napja vasárnapra esik, ezért úgy gondoltuk, hogy a táncosok délelőtt fél tizenegytől délután négyig folyamatos váltsák egymást a játéktéren. Aki arra megy délelőtt, délután, mindig lát valami nyüzsgést, csak maximum más népviseletű csoportoktól.” - tette hozzá.

A gálaműsorok, a felvonulások és a táncházi estek mellett idén is lesz királyi játéktér a Belvárosban, és királyi gyermekjátszó a Táncházban, ahol a különböző nemzetiségű csoportok bemutatják a saját népi játékaikat.

A XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál kapcsán Brájer Éva alpolgármester felidézte, hogy ez a fesztivál a mai Királyi Napok kiindulópontja, ebből nőtt ki az a rendezvénysorozat, amit a székesfehérváriak és a hozzánk érkező vendégek minden augusztusban élvezhetnek a városban. Kiemelte, hogy a Táncház, mint szellemi műhely hosszú évtizedek óta meghatározó a város kulturális életében és ennek a műhelynek nemcsak a néptáncegyüttes, hanem a művészeti iskolában tanuló gyerekek és azok a generációk is részesei, akik itt nőttek fel.

Az idei év újdonságaként a szervezők gondoltak azokra is, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak részt venni a táncházi esteken vagy nem tudnak kijönnek a gálaműsorra.

„Az Alba Regia Együttes az elmúlt hetven éve alatt sok fesztiválon megfordult. A jóléti államokban a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a szociális érzékenységre, mi is számtalanszor szerepeltünk idősek otthonában, fogyatékkal, vagy szerintem inkább kihívással élők előtt. Mindig úgy jöttünk le a színpadról, hogy egy nagyon hálás közönség előtt léptünk fel. Ezeknek az élményeknek a hatására döntöttünk úgy, hogy idén azokhoz is házhoz visszük a fesztivált, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak részt venni a folkesteken vagy megnézni a gálaműsort.” - emelte ki Majoros Andor.

Az egyesület együttműködési tárgyalásokat folytatott többek között a Viktória Rehabilitációs Központtal, az Egyesített Szociális Intézménnyel, a Frim Jakab Otthonnal vagy a központi városi ügyeletet ellátó óvodával.

„A rendezvény előtt arról beszélgettünk a Fehérvári programszervező kft. igazgatójával, hogy a következő években erőteljesen törekednünk kell arra, hogy mindazoknak számára, akik a többségi társadalom lehetőségeihez képest másképp élnek, lehetővé tegyük azt, hogy a rendezvényeink részeseivé válhassanak. Köszönet Majoros Andoréknak, mert végtelenül tisztességes kiállás és korszerű gesztus, hogy házhoz megy a fesztivál.” - fogalmazott az újítással kapcsolatban Brájer Éva alpolgármester.Augusztus 20-án sem maradunk majd tánc nélkül, a 17 órakor induló Királyok menete után este a nagyszínpadon mutatja be a Táncra magyar gálaműsor keretében közös előadását a Vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, az Alba Regia Táncegyüttes, a miskolci Szinva-völgy Táncegyüttes és a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes.

Kultúra

 1. Irodalmi est és sörkóstolás lesz a Fejér Megyei Levéltárban szerdán

  Augusztus 22-én, szerdán 16 órától folytatódik a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárának nyári programsorozata az intézmény udvarán, ahol lesz felolvasás, beszélgetés és sörkóstolás. A vendég az új székesfehérvári sörfőzde, a „972” lesz. Szeretettel várják az érdeklődőket, a belépés ingyenes.

  2018.08.21.
 2. Táncra magyar! - Négy néptáncegyüttes gálájával zárult a Belvárosban a Királyi Napok

  A vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, a miskolci Szinva-völgy Táncegyüttes, a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes és az Alba Regia Táncegyüttes műsorával zárult a Székesfehérvári Királyi Napok ünnepi programsorozata a Belvárosban, a „Táncra, magyar!” gálán.

  2018.08.20.
 3. Muzsikaforgatag Szabó Balázs és Bandájával a Királyi Napokon

  Muzsikaforgataggal zárult a Székesfehérvári Királyi Napok koncertsorozata a Zichy színpadon: a magyar népzene, a könnyűzenei műfajok és a klasszikus hangszerelés sajátos világa varázsolta el a közönséget vasárnap este Szabó Balázs és Bandája fellépésén. 

  2018.08.19.
 4. Cento nevezetességeiről nyílt kiállítás a Bory-várban

  Az Öreghegyi Mulatság keretében nyílt meg az a kiállítás, amely Székesfehérvár olasz testvérvárosának legszebb helyeit mutatja be. A tárlatot dr. Cser-Palkovics András polgármester és Simone Maccaferri, Cento alpolgármestere nyitotta meg.

  2018.08.19.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka