Hangversennyel és kiállítással zárták a jubileumi évet a Kossuth Iskolában

65 évvel ezelőtt ért véget az első tanítási év a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskolában, ahol 45 évvel ezelőtt indult az ének-zene emelt szintű oktatása. A jubileumi tanévet kiállítással és hangversennyel zárták az iskola jelenlegi diákjai csütörtökön este a Köfém Művelődési Házban.
2018.06.08. 15:53 |

fotók: Fenesi András

Az öreghegyi iskolában 1952-ben vette kezdetét az első tanév, majd 1972-ben az emelt ének-zenei oktatás is elindult. „A múlt gyökereiből való táplálkozás a jelen kihívásainak való megfeleléssel párosul. Az érzelemtől mindinkább mentes világban egyre nagyobb szükség van a művészeti nevelésre.” – hangsúlyozta Strasszerné Farkas Márta igazgató a jubileumi programot megnyitó kiállításon. A nyolcadik osztályos Hadju Fanni alkotásain a természet szépségei jelennek meg. A tehetséges kis művész Szakály Antal képzőművésztől sajátítja el a mesterség fortélyait.

A jubileumi est a Köfém Művelődési Ház színháztermében folytatódott, ahol az iskola énekkarai és az újjáalakult Kossuth Színkör lépett fel.  „A zene örömet ad, lelkesít és megnyugtat. Ez a gazdag érzelmi hatás színesíti a fantáziát, formálja az ízlést, és fogékonnyá teszi a gyermeket más emberek, közösségek és kultúrák értékeinek befogadására. Ezt a célt is szolgálta az elmúlt közel fél évszázad, és ezért dolgozunk a jövőben is.”E gondolatokkal mondott köszönetet az ének-zene tagozat elmúlt 45 évben elért sikereiért, a megteremtett értékekért, a hagyományok ápolásáért az iskola vezetője az egykori és jelenlegi pedagógusoknak. A hangversenyen népdalok és Kodály-művek csendültek fel a kórusok előadásában, a második osztályosok megelevenítették Gryllus Vilmos Maszkabálban szereplő figuráit, míg az első osztályosok egy olasz és egy francia gyermekdalt adtak elő eredeti nyelven. A koncertet a Pál utcai fiúk musical egyik jól ismert betétdala, a Mi vagyunk a grund zárta.

Kultúra

 1. Életre kelt a swing a Fehérvári Big Band koncertjén

  Szombat este egészen New Yorkig repítette közönségét a Zichy színpad: a Fehérvári Big Band showműsora Hámori János vezetésével a nagyzenekari jazz igazán hangulatos, nagyszabású rendezvénye volt a Broadway legnagyobb slágereivel.

  2018.08.19.
 2. Koronázási szertartásjáték - II. András élete és kora a szakrális színpadon

  Pénteken este tartották a Koronázási szertartásjáték főpróbáját a Nemzeti Emlékhelyen. Idén az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét vitte színre Szikora János rendező Székesfehérváron. Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18-19-én, szombaton és vasárnap mutatják be a Koronázási szertartásjátékot.

  2018.08.17.
 3. Magas állami kitüntetést kapott Szikora János a Vörösmarty Színház igazgatója

  Augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Szikora János jogász, színházigazgató, rendező, Jászai Mari-díjas, érdemes művész Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől augusztus 17-én, Budapesten.

  2018.08.17.
 4. Augusztus 23-tól újra várja a nézőket a Barátság Mozi

  Rövid nyári szünet után augusztus 23-tól ismét várja a nézőket a Barátság mozi: vígjátékok, romantikus alkotások, családi animációs filmek és új művészfilmek egyaránt szerepelnek az augusztus végi, szeptember eleji kínálatban.

  2018.08.17.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka