Hangversennyel és kiállítással zárták a jubileumi évet a Kossuth Iskolában

65 évvel ezelőtt ért véget az első tanítási év a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskolában, ahol 45 évvel ezelőtt indult az ének-zene emelt szintű oktatása. A jubileumi tanévet kiállítással és hangversennyel zárták az iskola jelenlegi diákjai csütörtökön este a Köfém Művelődési Házban.
2018.06.08. 15:53 |

fotók: Fenesi András

Az öreghegyi iskolában 1952-ben vette kezdetét az első tanév, majd 1972-ben az emelt ének-zenei oktatás is elindult. „A múlt gyökereiből való táplálkozás a jelen kihívásainak való megfeleléssel párosul. Az érzelemtől mindinkább mentes világban egyre nagyobb szükség van a művészeti nevelésre.” – hangsúlyozta Strasszerné Farkas Márta igazgató a jubileumi programot megnyitó kiállításon. A nyolcadik osztályos Hadju Fanni alkotásain a természet szépségei jelennek meg. A tehetséges kis művész Szakály Antal képzőművésztől sajátítja el a mesterség fortélyait.

A jubileumi est a Köfém Művelődési Ház színháztermében folytatódott, ahol az iskola énekkarai és az újjáalakult Kossuth Színkör lépett fel.  „A zene örömet ad, lelkesít és megnyugtat. Ez a gazdag érzelmi hatás színesíti a fantáziát, formálja az ízlést, és fogékonnyá teszi a gyermeket más emberek, közösségek és kultúrák értékeinek befogadására. Ezt a célt is szolgálta az elmúlt közel fél évszázad, és ezért dolgozunk a jövőben is.”E gondolatokkal mondott köszönetet az ének-zene tagozat elmúlt 45 évben elért sikereiért, a megteremtett értékekért, a hagyományok ápolásáért az iskola vezetője az egykori és jelenlegi pedagógusoknak. A hangversenyen népdalok és Kodály-művek csendültek fel a kórusok előadásában, a második osztályosok megelevenítették Gryllus Vilmos Maszkabálban szereplő figuráit, míg az első osztályosok egy olasz és egy francia gyermekdalt adtak elő eredeti nyelven. A koncertet a Pál utcai fiúk musical egyik jól ismert betétdala, a Mi vagyunk a grund zárta.

Kultúra

 1. Szombaton Múzeumok Éjszakája - 27 helyszín,100 program

  Izgalmas estét kínál a Múzeumok Éjszakája szombaton: 27 helyszínen közel 100 minőségi program várja a kultúrára fogékony közönséget. Koncertek a jazztől a népzenéig, gastro casino, históriás táncház is szerepel a rendezvények között. Tárlatvezetés lesz többek között az új Réber-kiállításban, az Országzászló téren Egyéjszakás kalandot szerveznek a műtárgyak és látogatók részvételével, a Városházát pedig a polgármester mutatja meg az érdeklődőknek. 

  2018.06.22.
 2. Meghívás bluesra - Hobo az Öreghegyi Közösségi Házban

  Június 29-én Földes László HOBO “Meghívás bluesra” című élőzenei koncertjére várják a rajongókat az Öreghegyi Közösségi Házba. A 20 órakor kezdődő eseményen közreműködik Kiss Zoltán (gitár), Pengő Csaba (basszusgitár), Igali Csanád (billentyű) és Gál István (dob).

  2018.06.22.
 3. Idén is különleges zenei élményeket kínál a Harmonia Albensis és a Musica Sacra

  Hamarosan ismét gyönyörű muzsika csendül fel csütörtökönként Székesfehérvár templomaiban, hiszen július 5-én kezdődik a Harmonia Albensis. A négy nyári koncert keretében olyan világhírű művészek lépnek fel Fehérváron, mint a sorozat korábbi arca, Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekes, Marosvári Péter, Finnországban élő, fehérvári orgonaművész, Kolonits Klára, énekművész vagy Ács János, karmester.

  2018.06.21.
 4. Kiállítás, koncert és távcső - Múzeumok Éjszakája A Szabadművelődés Házában

  Június 23-án A Szabadművelődés Házában is megünneplik a Múzeumok Éjszakáját.Az esemény 18 órakor kezdődik, Dér Adrienn és Kiss Dani kiállításának megnyitójával, majd 20 órától szabadtéri koncertet ad Burján Orsi és a Pálinkálom. A rendezvény ideje alatt távcsöves bemutató lesz a csillagdában, a belépés díjtalan.

  2018.06.21.

Múzeumok éjszakája

Királyi Napok

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Székesfehérvár Topotéka