Ínycsiklandozó finomságok - ilyen volt az idei Halünnep a Palotavárosban

Rotyogó bográcsok, színpadi programok és hal minden mennyiségben – ez várta azokat, akik ellátogattak szombaton a Palotavárosi tavakhoz. Az VI. Fehérvári Halünnepen a horgász- és főzőversenyen mérhették össze tudásukat a résztvevők, de elkészült a város halászléje is, emellett családi és gyermekprogramok várták az érdeklődőket.
2018.04.09. 08:36 |
Ínycsiklandozó finomságok - ilyen volt az idei Halünnep a Palotavárosban

Öt év telt el az I. Fehérvári Halünnep óta, a rendezvény pedig továbbra is nagy népszerűségnek örvend.

Szombaton már hatodik alkalommal várták a halas étkek szerelmeseit a Palotavárosi tavaknál. Székesfehérvár második legnagyobb gasztronómiai fesztiválja az esős időjárás ellenére is népes közönséget vonzott; a kilátogatók jó hangulatáról a horgász- és főzőversennyel, valamint színpadi programokkal gondoskodtak a szervezők.

A nyílt, egyéni horgászversenyen négy kategóriában mérhették össze tudásukat a megjelentek, emellett újfent nagy sikert aratott a résztvevők körében a főzőverseny, melyre közel nyolcvan csapat nevezett.

A halételek gasztronómiáját népszerűsítő program köszöntőkkel és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar produkciójával kezdődött el. Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, elmondta, hogy öt évvel ezelőtti célt sikerült megvalósítani, hiszen a lelkes közönségnek köszönhetően igazi hagyománnyá vált a Fehérvári Halünnep. Véleménye szerint az esemény helyszíne, a Palotavárosi tavak új értelmet nyert a rendezvénynek köszönhetően, igazi közösségé térré vált és további fejlesztések is várhatóak a területen.
Palotaváros északi részének önkormányzati képviselője, Viza Attila megköszönte az Önkormányzatnak, hogy már a kezdetekkor a rendezvény mellé állt, illetve a HOFESZ tagjainak a munkáját, akik minden évben felvállalják a szervezéssel kapcsolatos teendőket. Elmondta, hogy a Halünnep is jól szolgálja a közösségépítést, hiszen lehetőséget ad a találkozásra, beszélgetésre. Farkas László, Palotaváros déli részének önkormányzati képviselője szerint a környezet tökéletesen alkalmas helyszínül szolgál a Fehérvári Halünnepnek és tovább szépül majd. Felidézte, hogy a kezdetekkor sokan kétkedve fogadták, hogy a lecsófesztiválhoz hasonló, nagyszabású gasztronómiai rendezvénnyé növi ki magát a Halünnep, az idő azonban igazolta ezt a várakozást.

Elkészítették Székesfehérvár halászlevét is a Palotavárosi Rendezvénytéren, Pamminger Ede mesterszakács irányításával.

Az akasztói szikipontyból, eredeti szegedi paprikából és bajai tésztából készült ízletes levesből több mint ezren falatozhattak. Természetesen a felnőtteken kívül a legkisebbekről sem feledkeztek meg a szervezők. A „Legyen saját halad a tóban!” című haljelölő akcióban öt szerencsés fiatal nevét sorsolták ki, akik a jövőben figyelemmel kísérhetik az általuk megjelölt halak fejlődését.

A szombati rendezvényre kilátogató több száz embernek nemcsak a horgászás és a finom falatok miatt volt érdemes kimenni. Az VI. Fehérvári Halünnepen a legkisebbeket a Bogár Muzsika gyermekkoncertje szórakoztatta, majd a Free Spirit Dance tánccsoport mutatkozott be.