Gyermekkórusok éneke pezsdíti fel a várost május utolsó hétvégéjén

Idén 15. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Székesfehérváron, a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium szervezésében. Az ünnepélyes megnyitóra a Városház téren került sor, a külföldi vendégkórusok, a magyar városokból érkezett vendégek és a vendéglátó kórusok részvételével.
2018.05.25. 20:13 |
A Városház téren bemutatkoztak a fesztivál külföldi vendégkórusai, a lengyel Harmonia Gyermekkar Lukowából, a szlovákiai Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara Nagymegyerről, az ukrajnai Kijevi Fiúkórus és a Vocal Ensemble Ifjúsági Kórus, a lengyel La Musica gyermekkar Lublinból, az erdélyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Felső Tagozatos Kórusa Székelyudvarhelyről.
A magyar vendégek között tudhatjuk idén a kecskeméti Antanténusz Gyermekkórust, A Fazekas utcai Általános Iskola és AMI Gyermekkórusát Miskolcról és a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola Gyermekkarát, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Nagykórusát és a pestszentlőrinci Vörösmarty Gyermekkart. 

A XV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál és Szállj elő zöld ág" Néptánc Találkozó ünnepélyes megnyitóján Székesfehérvár Önkormányzata nevében Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. „Kodály és Bartók országában kiemelkedően fontosnak tartjuk az ének-zene tanulást, a kóruséneklést. Büszkék vagyunk erre a fesztiválra, ahol magyar és nemzetközi kórusok mutathatják be tudásukat, színvonalas hangversenyeikkel megörvendeztetik a zeneszerető fehérváriak közösségét.” - köszöntötte a résztvevőket Brájer Éva. Székesfehérvár alpolgármestere arra bíztatta a gyerekeket, hogy bármerre is járnak, hirdessék az éneklés, a karének szépségét, hogy minél többen kövessék a jó példát. A közelgő gyermeknap kapcsán pedig meginvitálta a résztvevőket a hétvégén zajló Hetedhét Játékfesztiválra, amely szombaton és vasárnap zajlik a Belvárosban.

A Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium 1992 óta, kétévenként rendezi meg az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált, amelyen sok ezer magyar, határon túli magyar és a nagyvilágból érkező gyermek énekel, felpezsdítve városunk tavaszait.  A magas színvonalú, jó hangulatú találkozók célja kezdettől fogva változatlan: a verseny nélküli, de szakmai zsűri előtt folyó hangversenyeken, templomi koncerteken, szerenádon megmutatni egymásnak és a fehérvári közönségnek, hogy a zene az általános iskolai és középiskolai korosztály számára is meghatározó és mással nem pótolható önkifejezési lehetőség és örömforrás.

Kultúra

 1. Idén is különleges zenei élményeket kínál a Harmonia Albensis és a Musica Sacra

  Hamarosan ismét gyönyörű muzsika csendül fel csütörtökönként Székesfehérvár templomaiban, hiszen július 5-én kezdődik a Harmonia Albensis. A négy nyári koncert keretében olyan világhírű művészek lépnek fel Fehérváron, mint a sorozat korábbi arca, Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekes, Marosvári Péter, Finnországban élő, fehérvári orgonaművész, Kolonits Klára, énekművész vagy Ács János, karmester.

  2018.06.21.
 2. Kiállítás, koncert és távcső - Múzeumok Éjszakája A Szabadművelődés Házában

  Június 23-án A Szabadművelődés Házában is megünneplik a Múzeumok Éjszakáját.Az esemény 18 órakor kezdődik, Dér Adrienn és Kiss Dani kiállításának megnyitójával, majd 20 órától szabadtéri koncertet ad Burján Orsi és a Pálinkálom. A rendezvény ideje alatt távcsöves bemutató lesz a csillagdában, a belépés díjtalan.

  2018.06.21.
 3. Piknikre várja zeneszerető közönségét az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

  Június 26-án, kedden 17.30 órától ismét piknikre hívja és várja a zeneszerető közönséget az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Csónakázó-tó partjára. A zenekar azzal a szándékkal hozta létre különleges eseményét, az Alba Regia Pikniket, hogy új, kötetlen formában történő találkozást teremtsen városunkban, melynek szereplői a zenészek, a közönség és természetesen a zene.

  2018.06.20.
 4. Újra lesz Leghosszabb Nap zenei fesztivál június 23-án

  Néhány év szünet után újra rendez Leghosszabb Nap zenei fesztivált a Fejér Megyei Művelődési Központ Székesfehérváron: a számos zenei műfajt felvonultató eseménynek a Rác utcai Mesterségek Háza ad otthont június 23-án, szombaton 17 órától.

  2018.06.19.

Múzeumok éjszakája

Ünnepi könyvhét

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Székesfehérvár Topotéka