Gyermekkórusok éneke pezsdíti fel a várost május utolsó hétvégéjén

Idén 15. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Székesfehérváron, a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium szervezésében. Az ünnepélyes megnyitóra a Városház téren került sor, a külföldi vendégkórusok, a magyar városokból érkezett vendégek és a vendéglátó kórusok részvételével.
2018.05.25. 20:13 |
A Városház téren bemutatkoztak a fesztivál külföldi vendégkórusai, a lengyel Harmonia Gyermekkar Lukowából, a szlovákiai Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara Nagymegyerről, az ukrajnai Kijevi Fiúkórus és a Vocal Ensemble Ifjúsági Kórus, a lengyel La Musica gyermekkar Lublinból, az erdélyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Felső Tagozatos Kórusa Székelyudvarhelyről.
A magyar vendégek között tudhatjuk idén a kecskeméti Antanténusz Gyermekkórust, A Fazekas utcai Általános Iskola és AMI Gyermekkórusát Miskolcról és a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola Gyermekkarát, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Nagykórusát és a pestszentlőrinci Vörösmarty Gyermekkart. 

A XV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál és Szállj elő zöld ág" Néptánc Találkozó ünnepélyes megnyitóján Székesfehérvár Önkormányzata nevében Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. „Kodály és Bartók országában kiemelkedően fontosnak tartjuk az ének-zene tanulást, a kóruséneklést. Büszkék vagyunk erre a fesztiválra, ahol magyar és nemzetközi kórusok mutathatják be tudásukat, színvonalas hangversenyeikkel megörvendeztetik a zeneszerető fehérváriak közösségét.” - köszöntötte a résztvevőket Brájer Éva. Székesfehérvár alpolgármestere arra bíztatta a gyerekeket, hogy bármerre is járnak, hirdessék az éneklés, a karének szépségét, hogy minél többen kövessék a jó példát. A közelgő gyermeknap kapcsán pedig meginvitálta a résztvevőket a hétvégén zajló Hetedhét Játékfesztiválra, amely szombaton és vasárnap zajlik a Belvárosban.

A Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium 1992 óta, kétévenként rendezi meg az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált, amelyen sok ezer magyar, határon túli magyar és a nagyvilágból érkező gyermek énekel, felpezsdítve városunk tavaszait.  A magas színvonalú, jó hangulatú találkozók célja kezdettől fogva változatlan: a verseny nélküli, de szakmai zsűri előtt folyó hangversenyeken, templomi koncerteken, szerenádon megmutatni egymásnak és a fehérvári közönségnek, hogy a zene az általános iskolai és középiskolai korosztály számára is meghatározó és mással nem pótolható önkifejezési lehetőség és örömforrás.

Kultúra

 1. Muzsikaforgatag Szabó Balázs és Bandájával a Királyi Napokon

  Muzsikaforgataggal zárult a Székesfehérvári Királyi Napok koncertsorozata a Zichy színpadon: a magyar népzene, a könnyűzenei műfajok és a klasszikus hangszerelés sajátos világa varázsolta el a közönséget vasárnap este Szabó Balázs és Bandája fellépésén. 

  2018.08.19.
 2. Cento nevezetességeiről nyílt kiállítás a Bory-várban

  Az Öreghegyi Mulatság keretében nyílt meg az a kiállítás, amely Székesfehérvár olasz testvérvárosának legszebb helyeit mutatja be. A tárlatot dr. Cser-Palkovics András polgármester és Simone Maccaferri, Cento alpolgármestere nyitotta meg.

  2018.08.19.
 3. Életre kelt a swing a Fehérvári Big Band koncertjén

  Szombat este egészen New Yorkig repítette közönségét a Zichy színpad: a Fehérvári Big Band showműsora Hámori János vezetésével a nagyzenekari jazz igazán hangulatos, nagyszabású rendezvénye volt a Broadway legnagyobb slágereivel.

  2018.08.19.
 4. Koronázási szertartásjáték - II. András élete és kora a szakrális színpadon

  Pénteken este tartották a Koronázási szertartásjáték főpróbáját a Nemzeti Emlékhelyen. Idén az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét vitte színre Szikora János rendező Székesfehérváron. Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18-19-én, szombaton és vasárnap mutatják be a Koronázási szertartásjátékot.

  2018.08.17.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka