Érzelmek zűrzavara, avagy elnyeléssel fenyeget a káosz - XXI. századi korrajz Igézőben

"Kis, XXI. századi anziksz rólunk, a munkánkról, kapcsolati és párkapcsolati problémáinkról, hol lelkes, hol kétségbeesett bukdácsolásinkról. Az előadás 18 éven felülieknek ajánlott, nekik viszont szülői felügyelet nélkül!” - így szól a Szabad Színház legújabb bemutatójának rövid ismertetője. Mika Myllyaho Káosz című művét a tavaszi kortárs fesztivál idejében nagy sikerrel mutatták be 2018. pénteken a Fő utcai Igézőben. 
2018.05.12. 09:03 |

A Mika Myllyaho, Finnország egyik legnépszerűbb drámaírója és rendezője biztos kézzel nyúl a XXI századi embert érintő társadalmi, közösségi problémák után. Káosz című művét először a Nemzeti Színház mutatta be.

A darab cselekménye és témája végtelenül egyszerű, már-már profán. Három harmincas-negyvenes éveiben járó barátnő meséli el egymásnak a rá nehezedő aktuális munkahelyi, kapcsolati, sőt titkos párkapcsolati problémáit. A három nő narratívájában megjelenő történetekben, miként az életben is, kicsit túlozva, kicsit karikírozott formában jelennek meg a szinte rögtönzött szituációkat alakító mellékszereplők. Ez kiváló játéklehetőséget biztosít a színes karakterformálásairól ismert társulat színészei számára, így híven tudják segíteni a három női főszereplőt, Sophiát, akit Cseh Kata, Emmit, akit Parrag Dóri, és Júliát, aki Csille Ildikó alakít.

A történetek fonalát gombolyítva egyszer csak rájövünk, a három nő tulajdonképpen egy, énünk érzelmes-izgulós, megbántott-agresszív, vagy éppen nagyon is gondolkodó -kételkedő oldalát mutatva. A helyzetszituációkban kicsit mindenki magára ismerhet, és izgulhat, hogy sikerül –e felállni a valamilyen szempontból elbukott hősnőknek…Az egyes szituációkban feltűnő tipikus karakterek ( férjek, iskolaigazgató, orvos, pincérnő, stb) vállaltan asszisztensei, „szürke statisztái” a lányok színes storyjainak; ezt fakó, szürkés árnyalatú jelmezekkel vizuálisan is megerősíti a rendező, Nagy Judit. Ne gondoljuk azonban, hogy a három főszereplő „elviszi a showt”.

A rezgéseket, örvényeket az érzelmek zűrzavarát, a káoszt -ahogy az életben is- épp a mellékszereplők keltik. Így hát a Szabad Színház előadásában a „szürkék” adják az előadás sava-borsát, különleges fűszereit. Parádés Stéger Ildikó iskolai igazgató illetve Kovács Máté, Magony Imre több szereplős alakítása. Hiteles figurákat láthatunk a férjek és szeretők szerepében Balogh Mihálytól, Solymossy Zoltántól Szabó Miklóstól. Felejthetetlen Szabó Flóra zavart, és izgulós iskolás figurája, Paulik Anna csinos, és kikapós szerepeiben.

Az egész estés darab kiváló szórakozást, és elmélkedést ígér minden színházlátogatónak. Az előadást nyelvezete és néhány pikáns jelenete miatt elsősorban a 18 éven felüli korosztálynak ajánlják. nekik viszont, -mint olvashattuk-szülői felügyelet nélkül… Legközelebbi Káosz előadások: május 17-én, és 23-án az Igézőben.

Kultúra

 1. Miklósa Erika és Karosi Bálint ad közös hangversenyt a Harmonia Albensisen

  Két világhírű művész ad közös hangversenyt a Harmonia Albensis koncertsorozatában: csütörtökön este a Ciszterci templomban Miklósa Erika és Karosi Bálint lépnek fel. A rendezvény műsorában Bach barokk dallamai mellett egy Vivaldi stílusában megírt Karosi-mű csendül majd fel. Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

  2018.07.16.
 2. Kiállítással és katonazenekari koncerttel folytatódik az Emlékparki Nyár

  Az VI. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat eddigi, sikeres rendezvényei folytatásaként pénteken, újabb programokkal várnak minden érdeklődőt a pákozdi Katonai Emlékparkban. Július 20-án 18 órakor kezdődik Danka Attila, grafikusművész kiállításának megnyitója, amelyet 19 órakor a Kaposvár Helyőrségi Zenekar koncertje követ. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.07.16.
 3. Július utolsó hétvégéjén lesz az Országjáró Dalosok Találkozója Fehérváron

  Július 27-28-án, pénteken és szombaton lesz az Országjáró Dalosok Találkozója (44. Országos Dalos Találkozó) A Szabadművelődés Házában. A rendezvény továbbra is méltó folytatása a 25 éven át Székesfehérváron megrendezett Fehérvári Dalostalálkozónak. (FDT) A Találkozóra szívesen várják a versmegzenésítőket és a nem magyar nyelven éneklő dalosokat is. Nevezési díj nincs. Jelentkezni az odt2006@tvn.hu e -mail címen lehet.

  2018.07.16.
 4. A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron

  Július 18-án, szerdán 9-11 óráig „A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron” címmel Farkas Edit, Hajdu Hajnalka és Hraskáné Halász Tünde előadására várja az érdeklődőket a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti Csoportja az intézmény Oskola utcai épületébe.

  2018.07.16.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Székesfehérvár Topotéka