Érzelmek zűrzavara, avagy elnyeléssel fenyeget a káosz - XXI. századi korrajz Igézőben

"Kis, XXI. századi anziksz rólunk, a munkánkról, kapcsolati és párkapcsolati problémáinkról, hol lelkes, hol kétségbeesett bukdácsolásinkról. Az előadás 18 éven felülieknek ajánlott, nekik viszont szülői felügyelet nélkül!” - így szól a Szabad Színház legújabb bemutatójának rövid ismertetője. Mika Myllyaho Káosz című művét a tavaszi kortárs fesztivál idejében nagy sikerrel mutatták be 2018. pénteken a Fő utcai Igézőben. 
2018.05.12. 09:03 |

A Mika Myllyaho, Finnország egyik legnépszerűbb drámaírója és rendezője biztos kézzel nyúl a XXI századi embert érintő társadalmi, közösségi problémák után. Káosz című művét először a Nemzeti Színház mutatta be.

A darab cselekménye és témája végtelenül egyszerű, már-már profán. Három harmincas-negyvenes éveiben járó barátnő meséli el egymásnak a rá nehezedő aktuális munkahelyi, kapcsolati, sőt titkos párkapcsolati problémáit. A három nő narratívájában megjelenő történetekben, miként az életben is, kicsit túlozva, kicsit karikírozott formában jelennek meg a szinte rögtönzött szituációkat alakító mellékszereplők. Ez kiváló játéklehetőséget biztosít a színes karakterformálásairól ismert társulat színészei számára, így híven tudják segíteni a három női főszereplőt, Sophiát, akit Cseh Kata, Emmit, akit Parrag Dóri, és Júliát, aki Csille Ildikó alakít.

A történetek fonalát gombolyítva egyszer csak rájövünk, a három nő tulajdonképpen egy, énünk érzelmes-izgulós, megbántott-agresszív, vagy éppen nagyon is gondolkodó -kételkedő oldalát mutatva. A helyzetszituációkban kicsit mindenki magára ismerhet, és izgulhat, hogy sikerül –e felállni a valamilyen szempontból elbukott hősnőknek…Az egyes szituációkban feltűnő tipikus karakterek ( férjek, iskolaigazgató, orvos, pincérnő, stb) vállaltan asszisztensei, „szürke statisztái” a lányok színes storyjainak; ezt fakó, szürkés árnyalatú jelmezekkel vizuálisan is megerősíti a rendező, Nagy Judit. Ne gondoljuk azonban, hogy a három főszereplő „elviszi a showt”.

A rezgéseket, örvényeket az érzelmek zűrzavarát, a káoszt -ahogy az életben is- épp a mellékszereplők keltik. Így hát a Szabad Színház előadásában a „szürkék” adják az előadás sava-borsát, különleges fűszereit. Parádés Stéger Ildikó iskolai igazgató illetve Kovács Máté, Magony Imre több szereplős alakítása. Hiteles figurákat láthatunk a férjek és szeretők szerepében Balogh Mihálytól, Solymossy Zoltántól Szabó Miklóstól. Felejthetetlen Szabó Flóra zavart, és izgulós iskolás figurája, Paulik Anna csinos, és kikapós szerepeiben.

Az egész estés darab kiváló szórakozást, és elmélkedést ígér minden színházlátogatónak. Az előadást nyelvezete és néhány pikáns jelenete miatt elsősorban a 18 éven felüli korosztálynak ajánlják. nekik viszont, -mint olvashattuk-szülői felügyelet nélkül… Legközelebbi Káosz előadások: május 17-én, és 23-án az Igézőben.

Kultúra

 1. Pünkösdi Virágálom - lássuk a szépet, a jót és tiszta szívvel örüljünk!

  Ismét virágba borul Székesfehérvár belvárosa Pünkösd hétvégéjére. A város virágkötő mesterei idén a Barokk évhez kapcsolódva alkottak a Belvárosban. „Díszítsük fel szeretetünkkel, békességünkkel, kedvességünkkel szívünket és lelkünket is. Ha így teszünk, akkor valóban szép lesz a pünkösdi hétvége, gazdagabbá teszi az életünket és boldogabbá teszi a várost.” - mondta Spányi Antal fehérvári püspök a Pünkösdi Virágálom megnyitóján.

  2018.05.18.
 2. Megnyílt az újrainstallált Réber László emlékkiállítás a Hiemer házban

  Pénteken az újrainstallált Réber László emlékkiállítás megnyitójára került sor a Hetedhét Játékmúzeumban, ahol a csodálatos rajzokat izgalmas terekben, igényes megoldásokkal mutatják be a látogatóknak. A kiállítás szakmai megnyitóján Tettamanti Béla grafikusművész idézte fel Réber László alakját, aki a magyar grafika aranykorának meghatározó alkotójaként tevékenykedett.

  2018.05.18.
 3. Kalotaszegi tájak és templomok - Csobaji Zsolt, festőművész kiállítása Fehérváron

  Május 18-án, pénteken 18 órakor nyílik meg Csobaji Zsolt, festőművész „Kalotaszegi tájak és templomok” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A tárlatot Péntek Imre, József Attila-díjas költő, művészeti író nyitja meg, közreműködik Tombor Bea és Hahn-Kakas István. A tárlat június 15-ig tekinthető meg.

  2018.05.18.
 4. Elődöntő a II. András király vetélkedőn – 21 csapat mérte össze tudását

  II. András király címmel hirdetett szellemi vetélkedőt idén az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület. A csütörtöki elődöntőben 4 csoportban, 21 csapat mérte össze tudását a Lövölde úti Nyugdíjas Szolgáltatóházban, a résztvevőknek 30 kérdésből, illetve két táblázatból álló feladatlapot kellett megoldaniuk.

  2018.05.17.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka