Doing Business – Fehérváron a legkedvezőbb az üzleti környezet

Új jelentést készített a Világbank, a szervezet Magyarország, Bulgária és Románia néhány városában vizsgálta meg a vállalkozás indításának feltételeit és javaslatokat is megfogalmaztak. A jelentés öt területen - a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése - nyújt referenciaértéket Budapestet, Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Székesfehérvárt illetően, az értékelésből kiemelkedik városunk.
2017.06.27. 17:39 |
Székesfehérváron ismertette a Doing Business az Európai Unióban 2017: Bulgária, Magyarország és Románia című jelentését a Világbank. A kiadott jelentés rámutat arra, hogy a vállalkozási tevékenység gördülékenysége és az üzleti környezet városról városra változik és nagy eltéréseket mutat mind a 22, a Világbank által vizsgált nagyvárosban. A regionális Doing Business jelentéseket a Világbank Csoport nemzetközi mutatókkal foglalkozó csoportja készíti. A Magyarországgal kapcsolatos munka a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, a Világbank által kiadott Doing Business éves nemzetközi jelentés módszertana alapján készült.  A konferencián Székesfehérvár polgármestere kiemelte, több szempontból is hasznos a vizsgált városok számára a jelentés. Elmondta, hogy Fehérvár hasznosnak tartotta, hogy a magyar városokon belül a vizsgált területek tekintetében megismerheti, hol teljesít jól, és melyek azok a területek, ahol javíthat az üzleti környezetén. „Fontos az is, hogy ne csak országon belüli, hanem nemzetközi összehasonlítási lehetőségeink is legyenek. Örülünk, hogy a felmérésben Székesfehérvár előkelő helyen végzett és a magyar városok közül a legjobban szerepelt, de ez nem altathat el bennünket, mert azt is látnunk kell ebből a jelentésből, hogy melyek azok a területek, ahol előrelépésre van lehetőség.” – emelte ki Cser-Palkovics András, aki szólt arról is, hogy csak nyerhet a város a hasonló felmérésekkel, mert külső szemlélő szempontjából tehet szert fontos tudásra. 

Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára a felméréssel kapcsolatban kiemelte, jó az, ha rávilágítanak az országon belüli különbségekre és a legjobban teljesítő városok gyakorlatát átveheti egy másik magyar város. Kiemelte, hogy a nemzetközi legjobb gyakorlat átvételét gyakran azzal hárítják, hogy pl. a szingapúri üzleti és társadalmi környezet teljesen eltér a hazaitól, más a jogrendszer és nem adaptálható. „Magyarországon belül a legjobb gyakorlatra – ami adott esetben Székesfehérvár – más városok nem mondhatják, hogy azért nem tudják ezt megvalósítani, mert más a jogrendszer és a történelmi háttér.” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki szerint a Világbank felmérésének eredményeiből az olvasható ki, hogy a magyar nagyvárosok szisztematikusan és általában az összes területen jobban teljesítenek, mint a vizsgált romániai, vagy bulgáriai nagyvárosok. 

„Azt reméljük, hogy ez a jelentés felkelti majd a politikai döntéshozók figyelmét Budapesten, és azon túl is, és a reformok kiindulópontjává válik, melyet jelentős törvénymódosítás nélkül lehet alkalmazni."- fogalmazott a jelentés kapcsán Cecile Fruman, a Világbank Csoport Kereskedelem és Versenyképesség Nemzetközi Gyakorlatért felelős igazgatója.
A jelentés öt Doing Business területen nyújt referenciaértéket a fővárost, Budapestet, valamint Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Székesfehérvárt illetően: a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése.

A jelentés megállapításai között szerepel, hogy a többi Európai Uniós helyszínhez viszonyítva a magyar városokban a vállalkozás beindításának költségei túl magasak. Pozitív tendencia viszont az, hogy a magyar városok megelőzik az EU átlagot az ingatlan nyilvántartásba vétele és a kereskedelmi jogviták rendezése terén, valamint Pécs és Szeged az építési engedélyek ügyintézése terén is. Összességében elmondható, hogy minden város esetében további javulásra van szükség a vállalkozás indítása, az elektromos áramhoz való hozzáférés és az építési engedélyek ügyintézése terén is.

„A városok közötti egyenlőtlen teljesítmény azt mutatja, hogy a szabályozási reform terén további lépésekre van szükség Magyarországon” - mondta el a konferencián Mierta Capaul, a Világbank Regionális Doing Business program igazgatója, aki szerint a jelentésben feltárt jól bevált gyakorlatok útmutatóként szolgálhatnak a regionális szinten végrehajtott reformok esetében.

A magyar vállalkozók számára például Debrecenben, Miskolcon és Pécsett a vállalkozás indítása, Pécsett az építési engedélyek ügyintézése, Szegeden az elektromos áramhoz való hozzáférés és Debrecenben az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése gördülékenyebb. Pécs jó teljesítmény nyújt az építési és használatbavételi engedélyek kibocsátása terén is, ami 30 illetve 35 napot vesz igénybe - ez több mint 20 százalékkal kevesebb, mint a többi városban átlagosan. Mindeközben Budapest, az ország legnagyobb üzleti vállalkozással rendelkező városa a hatékony földhivatali eljárásoknak köszönhetően több ingatlan adásvételt bonyolít le, mint a többi magyar város együttesen. Rövidebb idő alatt, mint Pécs, ahol jelentősen kevesebb az ilyen eljárás.

Nemzetközi összehasonlításban minden magyar város jó teljesítményt nyújt a szerződések érvényesítése terén, sőt, Debrecen, Miskolc és Székesfehérvár megelőzi az EU legjobban teljesítő tagállamát, Litvániát, az alacsony költségeknek és a 14 hónapig vagy annál rövidebb ideig tartó tárgyalásoknak köszönhetően. A Debrecenben bevezetésre került bírósági ügykezelésekkel kapcsolatos újításokat, melynek nem hivatalos elnevezése a "debreceni minta", a többi magyar joghatóság is átvehetné. Az Európai Bizottságot Vittoria Alliata di Villafranca képviselte a rendezvényen.

Gazdaság

 1. Állásbörze Fehérváron - délután ötig várják az érdeklődőket

  Idén már második alkalommal rendezett állásbörzét a Fejér Megyei Hírlap, melynek egyik legfontosabb célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a munkaadókat és az álláskeresőket, megoldást kínáljon a foglalkoztatóknál jelentkező munkaerőhiányra. Tegnap a Felsőoktatási Expót rendezték az ARÉV Sportcsarnokban, kedden pedig számos cég 1500-nál is több álláshelyet kínált ugyanitt.

  2017.10.17.
 2. Felsőoktatási expo - piacképes tudást adnak a fehérvári egyetemek

  Idén már harmadik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron az Alba Regia Felsőoktatási Expo-t, melyen a középiskolás diákok és szüleik a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphatnak tájékoztatást. Az Alba Regia Sportcsarnokban nem csak az egyetemek, hanem a duális képzésben résztvevő cégek is ott voltak. 

  2017.10.16.
 3. Öreghegyi ikerház is kapható egy nagyobb lakás áráért Fehérváron

  Tovább tart az ingatlanárak emelkedése, attól függetlenül, hogy volt egy kisebb megtorpanás a piacon. Az eladók lassan, de folyamatosan tornásszák fel az árakat, a vevők, akiknek pedig muszáj vennie valamit kénytelenek megfizetni a feltornászott árakat – mondta Czigola Emil az egyik fehérvári ingatlaniroda vezetője.

  2017.10.16.
 4. Felavatták az ipari elektronikai labort az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Az ipari folyamatok modellezését és megoldásait segítő elektronikus laboratórium létrehozását az Arconic Alapítvány 100 ezer dollárral támogatta. Az ipari elektronikai labor a hallgatók legfrissebb ismereteinek megszerzését és hatékonyabb gyakorlati elsajátítását szolgálja az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Az avatáson Katus István, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgatója bejelentette, hogy újabb 22 millió forinttal támogatja a cég a labor további bővítését.

  2017.10.12.
 1. Felsőoktatási Roadshow – a duális képzésről is hallhattak a széchenyis diákok

  A Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjaihoz érkezett el hétfőn a Felsőoktatási Roadshow. A rendezvényen a középiskolások megtudhatták, hogy milyen alapképzéseket kínál a városban az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, vagy a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa. A diákok a két egyetem egy-egy hallgatójától hallhattak beszámolót arról, hogy milyen lehetőségeket kínál a duális képzés. Október 16-án hétfőn 13 órától Felsőoktatási Expo-t is lesz majd az Alba Regia Sportcsarnokban.

  2017.10.09.
 2. A Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között

  A száz legjobb, száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalatot listázza októberi számában a Forbes magazin, melynek felmérése szerint a Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között. A székesfehérvári vállalatcsoport egyben az ország tizenharmadik legnagyobb munkaadója.

  2017.10.08.
 3. Tóth Tamás esperes szentelte fel az Otti Manufaktúra bemutatótermét

  Szombaton délután hivatalosan is megnyitották és szentelték fel az Otti Manufactura Kft. bemutatótermét a Sárkeresztúri úton. A belsőépítészekből, művészekből, családtagokból és építőipari szakemberekből alakult hét éves fehérvári cég több száz sikeres munkát tudhat magáénak.

  2017.10.07.
 4. Dél-afrikai delegáció Fehérváron – a fiatalok jövőjét segítő programokról érdeklődtek

  A Dél-afrikai Köztársaságból érkezett delegáció Székesfehérvárra Buti Manamela ifjúságpolitikáért is felelős miniszterhelyettes vezetésével. A küldöttség elsősorban a város ifjúságpolitikájára volt kíváncsi, illetve arra, hogy milyen eszközökkel segítik a fiatalok vállalkozóvá válását vagy elhelyezkedését a munkaerőpiacon. A delegáció érdeklődéssel hallgatta a duális képzésről és a városi ösztöndíjprogramról szóló beszámolókat és ellátogatott a fiatalok digitális képzését támogató Alba Innovárba is.

  2017.10.05.

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek