Doing Business – Fehérváron a legkedvezőbb az üzleti környezet

Új jelentést készített a Világbank, a szervezet Magyarország, Bulgária és Románia néhány városában vizsgálta meg a vállalkozás indításának feltételeit és javaslatokat is megfogalmaztak. A jelentés öt területen - a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése - nyújt referenciaértéket Budapestet, Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Székesfehérvárt illetően, az értékelésből kiemelkedik városunk.
2017.06.27. 17:39 |
Székesfehérváron ismertette a Doing Business az Európai Unióban 2017: Bulgária, Magyarország és Románia című jelentését a Világbank. A kiadott jelentés rámutat arra, hogy a vállalkozási tevékenység gördülékenysége és az üzleti környezet városról városra változik és nagy eltéréseket mutat mind a 22, a Világbank által vizsgált nagyvárosban. A regionális Doing Business jelentéseket a Világbank Csoport nemzetközi mutatókkal foglalkozó csoportja készíti. A Magyarországgal kapcsolatos munka a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, a Világbank által kiadott Doing Business éves nemzetközi jelentés módszertana alapján készült.  A konferencián Székesfehérvár polgármestere kiemelte, több szempontból is hasznos a vizsgált városok számára a jelentés. Elmondta, hogy Fehérvár hasznosnak tartotta, hogy a magyar városokon belül a vizsgált területek tekintetében megismerheti, hol teljesít jól, és melyek azok a területek, ahol javíthat az üzleti környezetén. „Fontos az is, hogy ne csak országon belüli, hanem nemzetközi összehasonlítási lehetőségeink is legyenek. Örülünk, hogy a felmérésben Székesfehérvár előkelő helyen végzett és a magyar városok közül a legjobban szerepelt, de ez nem altathat el bennünket, mert azt is látnunk kell ebből a jelentésből, hogy melyek azok a területek, ahol előrelépésre van lehetőség.” – emelte ki Cser-Palkovics András, aki szólt arról is, hogy csak nyerhet a város a hasonló felmérésekkel, mert külső szemlélő szempontjából tehet szert fontos tudásra. 

Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára a felméréssel kapcsolatban kiemelte, jó az, ha rávilágítanak az országon belüli különbségekre és a legjobban teljesítő városok gyakorlatát átveheti egy másik magyar város. Kiemelte, hogy a nemzetközi legjobb gyakorlat átvételét gyakran azzal hárítják, hogy pl. a szingapúri üzleti és társadalmi környezet teljesen eltér a hazaitól, más a jogrendszer és nem adaptálható. „Magyarországon belül a legjobb gyakorlatra – ami adott esetben Székesfehérvár – más városok nem mondhatják, hogy azért nem tudják ezt megvalósítani, mert más a jogrendszer és a történelmi háttér.” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki szerint a Világbank felmérésének eredményeiből az olvasható ki, hogy a magyar nagyvárosok szisztematikusan és általában az összes területen jobban teljesítenek, mint a vizsgált romániai, vagy bulgáriai nagyvárosok. 

„Azt reméljük, hogy ez a jelentés felkelti majd a politikai döntéshozók figyelmét Budapesten, és azon túl is, és a reformok kiindulópontjává válik, melyet jelentős törvénymódosítás nélkül lehet alkalmazni."- fogalmazott a jelentés kapcsán Cecile Fruman, a Világbank Csoport Kereskedelem és Versenyképesség Nemzetközi Gyakorlatért felelős igazgatója.
A jelentés öt Doing Business területen nyújt referenciaértéket a fővárost, Budapestet, valamint Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Székesfehérvárt illetően: a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése.

A jelentés megállapításai között szerepel, hogy a többi Európai Uniós helyszínhez viszonyítva a magyar városokban a vállalkozás beindításának költségei túl magasak. Pozitív tendencia viszont az, hogy a magyar városok megelőzik az EU átlagot az ingatlan nyilvántartásba vétele és a kereskedelmi jogviták rendezése terén, valamint Pécs és Szeged az építési engedélyek ügyintézése terén is. Összességében elmondható, hogy minden város esetében további javulásra van szükség a vállalkozás indítása, az elektromos áramhoz való hozzáférés és az építési engedélyek ügyintézése terén is.

„A városok közötti egyenlőtlen teljesítmény azt mutatja, hogy a szabályozási reform terén további lépésekre van szükség Magyarországon” - mondta el a konferencián Mierta Capaul, a Világbank Regionális Doing Business program igazgatója, aki szerint a jelentésben feltárt jól bevált gyakorlatok útmutatóként szolgálhatnak a regionális szinten végrehajtott reformok esetében.

A magyar vállalkozók számára például Debrecenben, Miskolcon és Pécsett a vállalkozás indítása, Pécsett az építési engedélyek ügyintézése, Szegeden az elektromos áramhoz való hozzáférés és Debrecenben az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése gördülékenyebb. Pécs jó teljesítmény nyújt az építési és használatbavételi engedélyek kibocsátása terén is, ami 30 illetve 35 napot vesz igénybe - ez több mint 20 százalékkal kevesebb, mint a többi városban átlagosan. Mindeközben Budapest, az ország legnagyobb üzleti vállalkozással rendelkező városa a hatékony földhivatali eljárásoknak köszönhetően több ingatlan adásvételt bonyolít le, mint a többi magyar város együttesen. Rövidebb idő alatt, mint Pécs, ahol jelentősen kevesebb az ilyen eljárás.

Nemzetközi összehasonlításban minden magyar város jó teljesítményt nyújt a szerződések érvényesítése terén, sőt, Debrecen, Miskolc és Székesfehérvár megelőzi az EU legjobban teljesítő tagállamát, Litvániát, az alacsony költségeknek és a 14 hónapig vagy annál rövidebb ideig tartó tárgyalásoknak köszönhetően. A Debrecenben bevezetésre került bírósági ügykezelésekkel kapcsolatos újításokat, melynek nem hivatalos elnevezése a "debreceni minta", a többi magyar joghatóság is átvehetné. Az Európai Bizottságot Vittoria Alliata di Villafranca képviselte a rendezvényen.

Gazdaság

 1. Új terápiás központját avatta fel a Zsolt utcában a Mentaház

  Mentaház Plusz Terápia Központ néven új magán-egészségügyi centrumot avattak kedden a Zsolt utcában. A Székesfehérváron már 5 esztendeje jelenlévő Mentaház Magánorvosi Központ az új helyszínen elsősorban a gyermekeknek, gyermekes családoknak szóló rendelésre várja pácienseit, valamint egy speciális fejlesztőközpontot is átadtak.

  2017.12.12.
 2. Öt és fél milliárdból épít új komplexumot a Videoton EAS Kft. Székesfehérváron

  Öt és fél milliárd forintból egy új komplexumot épít a Videoton EAS Kft. A húszezer négyzetméteres csarnoknak, ahol a gyártóterület mellett, korszerű raktár és irodák is épülnek kedden rakták le az alapkövét a Videotonban. A beruházást teljesen saját erőből valósítja meg a cég. A Videoton egyébként 2018-ban, több mint 12 milliárdnyi beruházást hajt végre Székesfehérváron.

  2017.12.12.
 3. Meghaladhatja a 170 milliárdot a Videoton idei konszolidált árbevétele

  Várhatóan meghaladja a 170 milliárd forintot a Videoton Holding Zrt. 2017-es konszolidált árbevétele - jelentette be a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója a cég pénteki székesfehérvári évzáró rendezvényén, ahol az is elhangzott: 2018-ban 12 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a vállalat.

  2017.12.11.
 4. Egerszegi Zoltán vehette át a Székesfehérvár Gazdaságáért Díjat

  A legnagyobb fehérvári cégek számára szervezett évzáró keretében adták át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat, amelyet az idei évben Egerszegi Zoltánnak, a HTM Szerszámgyártó Zrt. volt vezérigazgatójának ítéltek oda. Polgármesteri elismerő emlékéremben részesült a DENSO Gyártó Magyarország Kft., amely fennállásának 20. évfordulóját ünnepli az idei évben.

  2017.12.04.
 1. Már az V. ütemet fejlesztik az Alba Ipari Zónában

  Az Alba Ipari Zóna még 1993-ban alakult 101 millió forintos törzstőkével, melynek az Aranybulla mezőgazdasági Zrt a tulajdonosa. 1997-ben nyerték el az ipari park címet 62 hektárra, 2012-ben 82 hektárra, jelenleg pedig több mint 180 hektáros a terület. A IV. ütem fejlesztéseit a város polgármesterével közösen nézték meg 

  2017.11.28.
 2. A reáltudományokat népszerűsítik - az Emerson is csatlakozott a STEM-hez

  Az Emerson Process Management Magyarország Kft. hétfői rendezvényén számoltak be arról, hogy a cég is csatlakozott a STEM programhoz. A STEM gyakorlatilag a reáltudományok többségének újabb keletű gyűjtőneve, amely a technológiai forradalom terén fontos tudományokra utal. A  programnyitón Bagoly Csaba ügyvezető igazgató elmondta azt is, nagy öröm számukra, hogy tehetséges, nyitott, értelmes, okos fiatal szakemberek vannak náluk a duális képzés keretében.

  2017.11.27.
 3. Újabb mérföldkő a szakképzés fejlesztésében – korszerű tanműhely a Vörösmartyban

  Nagyszabású eszközfejlesztés után átadták ma a felújított épületgépészeti tanműhelyt a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában. A beruházás az iskolával szorosan együttműködő és az eszközöket gyártó Pakola Trade Kft-nek köszönhetően valósult meg. Az új eszközöket az iskola valamennyi évfolyamán, sőt a felnőttképzésben is használják majd.

  2017.11.24.
 4. Az országos átlagnál gyorsabban növekednek a Fejér megyei kisvállalkozások

  Rohamtempóban növekednek az idén a Fejér megyei kisvállalkozások az Erste Bank adatai szerint. A hitelfelvételek bővülése meghaladja az országos átlagot, ami nagyobb vállalkozói kedvre és kiemelkedő gazdasági teljesítményre utal. A folyószámlahitelek szerződött összege Fejér megyében 25 százalékkal nőtt – ez is nagyobb az országos átlagnál.

  2017.11.24.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Hangja

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek