Doing Business – Fehérváron a legkedvezőbb az üzleti környezet

Új jelentést készített a Világbank, a szervezet Magyarország, Bulgária és Románia néhány városában vizsgálta meg a vállalkozás indításának feltételeit és javaslatokat is megfogalmaztak. A jelentés öt területen - a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése - nyújt referenciaértéket Budapestet, Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Székesfehérvárt illetően, az értékelésből kiemelkedik városunk.
2017.06.27. 17:39 |
Székesfehérváron ismertette a Doing Business az Európai Unióban 2017: Bulgária, Magyarország és Románia című jelentését a Világbank. A kiadott jelentés rámutat arra, hogy a vállalkozási tevékenység gördülékenysége és az üzleti környezet városról városra változik és nagy eltéréseket mutat mind a 22, a Világbank által vizsgált nagyvárosban. A regionális Doing Business jelentéseket a Világbank Csoport nemzetközi mutatókkal foglalkozó csoportja készíti. A Magyarországgal kapcsolatos munka a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, a Világbank által kiadott Doing Business éves nemzetközi jelentés módszertana alapján készült.  A konferencián Székesfehérvár polgármestere kiemelte, több szempontból is hasznos a vizsgált városok számára a jelentés. Elmondta, hogy Fehérvár hasznosnak tartotta, hogy a magyar városokon belül a vizsgált területek tekintetében megismerheti, hol teljesít jól, és melyek azok a területek, ahol javíthat az üzleti környezetén. „Fontos az is, hogy ne csak országon belüli, hanem nemzetközi összehasonlítási lehetőségeink is legyenek. Örülünk, hogy a felmérésben Székesfehérvár előkelő helyen végzett és a magyar városok közül a legjobban szerepelt, de ez nem altathat el bennünket, mert azt is látnunk kell ebből a jelentésből, hogy melyek azok a területek, ahol előrelépésre van lehetőség.” – emelte ki Cser-Palkovics András, aki szólt arról is, hogy csak nyerhet a város a hasonló felmérésekkel, mert külső szemlélő szempontjából tehet szert fontos tudásra. 

Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára a felméréssel kapcsolatban kiemelte, jó az, ha rávilágítanak az országon belüli különbségekre és a legjobban teljesítő városok gyakorlatát átveheti egy másik magyar város. Kiemelte, hogy a nemzetközi legjobb gyakorlat átvételét gyakran azzal hárítják, hogy pl. a szingapúri üzleti és társadalmi környezet teljesen eltér a hazaitól, más a jogrendszer és nem adaptálható. „Magyarországon belül a legjobb gyakorlatra – ami adott esetben Székesfehérvár – más városok nem mondhatják, hogy azért nem tudják ezt megvalósítani, mert más a jogrendszer és a történelmi háttér.” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki szerint a Világbank felmérésének eredményeiből az olvasható ki, hogy a magyar nagyvárosok szisztematikusan és általában az összes területen jobban teljesítenek, mint a vizsgált romániai, vagy bulgáriai nagyvárosok. 

„Azt reméljük, hogy ez a jelentés felkelti majd a politikai döntéshozók figyelmét Budapesten, és azon túl is, és a reformok kiindulópontjává válik, melyet jelentős törvénymódosítás nélkül lehet alkalmazni."- fogalmazott a jelentés kapcsán Cecile Fruman, a Világbank Csoport Kereskedelem és Versenyképesség Nemzetközi Gyakorlatért felelős igazgatója.
A jelentés öt Doing Business területen nyújt referenciaértéket a fővárost, Budapestet, valamint Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Székesfehérvárt illetően: a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése.

A jelentés megállapításai között szerepel, hogy a többi Európai Uniós helyszínhez viszonyítva a magyar városokban a vállalkozás beindításának költségei túl magasak. Pozitív tendencia viszont az, hogy a magyar városok megelőzik az EU átlagot az ingatlan nyilvántartásba vétele és a kereskedelmi jogviták rendezése terén, valamint Pécs és Szeged az építési engedélyek ügyintézése terén is. Összességében elmondható, hogy minden város esetében további javulásra van szükség a vállalkozás indítása, az elektromos áramhoz való hozzáférés és az építési engedélyek ügyintézése terén is.

„A városok közötti egyenlőtlen teljesítmény azt mutatja, hogy a szabályozási reform terén további lépésekre van szükség Magyarországon” - mondta el a konferencián Mierta Capaul, a Világbank Regionális Doing Business program igazgatója, aki szerint a jelentésben feltárt jól bevált gyakorlatok útmutatóként szolgálhatnak a regionális szinten végrehajtott reformok esetében.

A magyar vállalkozók számára például Debrecenben, Miskolcon és Pécsett a vállalkozás indítása, Pécsett az építési engedélyek ügyintézése, Szegeden az elektromos áramhoz való hozzáférés és Debrecenben az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése gördülékenyebb. Pécs jó teljesítmény nyújt az építési és használatbavételi engedélyek kibocsátása terén is, ami 30 illetve 35 napot vesz igénybe - ez több mint 20 százalékkal kevesebb, mint a többi városban átlagosan. Mindeközben Budapest, az ország legnagyobb üzleti vállalkozással rendelkező városa a hatékony földhivatali eljárásoknak köszönhetően több ingatlan adásvételt bonyolít le, mint a többi magyar város együttesen. Rövidebb idő alatt, mint Pécs, ahol jelentősen kevesebb az ilyen eljárás.

Nemzetközi összehasonlításban minden magyar város jó teljesítményt nyújt a szerződések érvényesítése terén, sőt, Debrecen, Miskolc és Székesfehérvár megelőzi az EU legjobban teljesítő tagállamát, Litvániát, az alacsony költségeknek és a 14 hónapig vagy annál rövidebb ideig tartó tárgyalásoknak köszönhetően. A Debrecenben bevezetésre került bírósági ügykezelésekkel kapcsolatos újításokat, melynek nem hivatalos elnevezése a "debreceni minta", a többi magyar joghatóság is átvehetné. Az Európai Bizottságot Vittoria Alliata di Villafranca képviselte a rendezvényen.

Gazdaság

 1. Vállalkozz Magyarország! – képzési és üzleti lehetőség fiataloknak

  Vállalkozz Magyarország! mottóval indítanak képzési programot pályakezdő, vagy álláskereső fiatalok számára a Közép-dunántúli régióban. A képzést sikeresen teljesítők akár 3 millió forint támogatást is kaphatnak saját vállalkozásuk elindításához. A jelentkezéseket folyamatosan fogadják a program hivatalos weboldalán.

  2017.08.16.
 2. MFB Pontot nyitottak Fehérváron – cél a kis és közepes vállalkozások segítése

  Csütörtökön nyitották meg az OTP Bank székesfehérvári MFB Pontját az ősz utcai bankfiókban. Az MFB Pontok hálózata azért jött létre, hogy a kis és közepes vállalkozások egyszerű ügyintézés mellett, gyorsan és helyben juthassanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges forrásokhoz. A következő hónapokban az OTP még 163 MFB Pontot nyit fiókjaiban.

  2017.08.03.
 3. Több mint 30 ezer ember jár dolgozni Fehérvárra más településről

  Csaknem másfél millió magyar dolgozik a lakóhelyétől eltérő településen a legfrissebb népszámlálási adatok szerint. A statisztikákból kiderül, hogy az ország 174 járásközpontja közül Székesfehérvárra járnak a legtöbben dolgozni, összesen 30 ezer 829 fő. Más településekre – elsősorban Budapestre - a Fehérváron élő foglalkoztatottak 15,2 %-a jár dolgozni, ami 6897 fő munkavállalót jelent.

  2017.08.02.
 4. Nyolc százalékkal nőtt a Videoton cégcsoport árbevétele az első fél évben

  Az idei év első felében mintegy négymilliárd forint értékben indítottak új beruházásokat, amely meghaladja a szokásos szintet. Sinkó Ottó társ-vezérigazgató jövőre nézve pedig biztatónak nevezte, hogy többségében már elnyert, konkrét üzletek miatt ruháznak be. Azelmúlt hónapokban százzal tudták növelni a munkavállalói létszámot a Videoton termelő cégeinél.

  2017.07.26.
 1. Ingatlanpiac - tudta, hogy mennyibe kerülnek a fehérvári lakások és házak?

  Emelkedés 2016-ban, majd hullámzás 2017-ben. Lehetséges, hogy ez a hullámzás a tartós árnövekedés végét jelenti, de az sem kizárt, hogy csak egy ideiglenes állapota a piacnak - mondta a fehérvári árakról az ingatlannet.hu elemzője. Május során egy családi házhoz jutás átlagosan 256.174 Ft-ba került négyzetméterenként. A paneloknak idén májusban közel 267 ezer forint volt az átlag négyzetméter ára.

  2017.07.16.
 2. Huszonöt határon túli hallgató vesz részt a Kandó Kálmán Nyári Egyetemen

  Az Óbudai Egyetemen az idei évben 28. alkalommal rendezik meg a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet a határon túli magyar mérnökhallgatók számára. A rendezvény legfontosabb célja, hogy a nyári egyetemre érkező 25 hallgató - akik Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek - elsajátítsa a szakmai magyar szókincset és segítsék elhelyezkedésüket a magyar munkaerőpiacon.

  2017.07.10.
 3. Egyedülálló fórum a fehérvári gazdaság érdekében

  Néhány év kihagyás után újraszerveződött a Gazdasági – Önkormányzati Párbeszéd Tanács, mely eredetileg még 2003-ban alakult. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének javaslata alapján, az országban egyedülálló módon működő fórum újraindításának első találkozója a Városházán volt. A tanács tagjai egyeztettek az újbóli működésének részleteiről, valamint a helyi adókról és a város idei költségvetéséről volt szó.

  2017.07.07.
 4. Újabb három és fél milliárd forintos fejlesztési forrás érkezik Fejér megyébe

  Fejér megye összesen 64.3 milliárd forintot kap a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP). Ebből a két megyei jogú város közül Székesfehérvárnak 18.6 milliárd, Dunaújvárosnak 9.6 milliárd forint jut, a megye további 106 települése pedig 36.1 milliárd forintot költhet fejlesztésekre. Az eddig odaítélt megyei támogatás összességében már a 21 milliárd forintot is meghaladja, jelentették be pénteken, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és három országgyűlési képviselő részvételével, a Megyeházán tartott sajtótájékoztatón. 

  2017.06.30.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek