Doing Business – Fehérváron a legkedvezőbb az üzleti környezet

Új jelentést készített a Világbank, a szervezet Magyarország, Bulgária és Románia néhány városában vizsgálta meg a vállalkozás indításának feltételeit és javaslatokat is megfogalmaztak. A jelentés öt területen - a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése - nyújt referenciaértéket Budapestet, Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Székesfehérvárt illetően, az értékelésből kiemelkedik városunk.
2017.06.27. 17:39 |
Székesfehérváron ismertette a Doing Business az Európai Unióban 2017: Bulgária, Magyarország és Románia című jelentését a Világbank. A kiadott jelentés rámutat arra, hogy a vállalkozási tevékenység gördülékenysége és az üzleti környezet városról városra változik és nagy eltéréseket mutat mind a 22, a Világbank által vizsgált nagyvárosban. A regionális Doing Business jelentéseket a Világbank Csoport nemzetközi mutatókkal foglalkozó csoportja készíti. A Magyarországgal kapcsolatos munka a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, a Világbank által kiadott Doing Business éves nemzetközi jelentés módszertana alapján készült.  A konferencián Székesfehérvár polgármestere kiemelte, több szempontból is hasznos a vizsgált városok számára a jelentés. Elmondta, hogy Fehérvár hasznosnak tartotta, hogy a magyar városokon belül a vizsgált területek tekintetében megismerheti, hol teljesít jól, és melyek azok a területek, ahol javíthat az üzleti környezetén. „Fontos az is, hogy ne csak országon belüli, hanem nemzetközi összehasonlítási lehetőségeink is legyenek. Örülünk, hogy a felmérésben Székesfehérvár előkelő helyen végzett és a magyar városok közül a legjobban szerepelt, de ez nem altathat el bennünket, mert azt is látnunk kell ebből a jelentésből, hogy melyek azok a területek, ahol előrelépésre van lehetőség.” – emelte ki Cser-Palkovics András, aki szólt arról is, hogy csak nyerhet a város a hasonló felmérésekkel, mert külső szemlélő szempontjából tehet szert fontos tudásra. 

Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára a felméréssel kapcsolatban kiemelte, jó az, ha rávilágítanak az országon belüli különbségekre és a legjobban teljesítő városok gyakorlatát átveheti egy másik magyar város. Kiemelte, hogy a nemzetközi legjobb gyakorlat átvételét gyakran azzal hárítják, hogy pl. a szingapúri üzleti és társadalmi környezet teljesen eltér a hazaitól, más a jogrendszer és nem adaptálható. „Magyarországon belül a legjobb gyakorlatra – ami adott esetben Székesfehérvár – más városok nem mondhatják, hogy azért nem tudják ezt megvalósítani, mert más a jogrendszer és a történelmi háttér.” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki szerint a Világbank felmérésének eredményeiből az olvasható ki, hogy a magyar nagyvárosok szisztematikusan és általában az összes területen jobban teljesítenek, mint a vizsgált romániai, vagy bulgáriai nagyvárosok. 

„Azt reméljük, hogy ez a jelentés felkelti majd a politikai döntéshozók figyelmét Budapesten, és azon túl is, és a reformok kiindulópontjává válik, melyet jelentős törvénymódosítás nélkül lehet alkalmazni."- fogalmazott a jelentés kapcsán Cecile Fruman, a Világbank Csoport Kereskedelem és Versenyképesség Nemzetközi Gyakorlatért felelős igazgatója.
A jelentés öt Doing Business területen nyújt referenciaértéket a fővárost, Budapestet, valamint Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Székesfehérvárt illetően: a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése.

A jelentés megállapításai között szerepel, hogy a többi Európai Uniós helyszínhez viszonyítva a magyar városokban a vállalkozás beindításának költségei túl magasak. Pozitív tendencia viszont az, hogy a magyar városok megelőzik az EU átlagot az ingatlan nyilvántartásba vétele és a kereskedelmi jogviták rendezése terén, valamint Pécs és Szeged az építési engedélyek ügyintézése terén is. Összességében elmondható, hogy minden város esetében további javulásra van szükség a vállalkozás indítása, az elektromos áramhoz való hozzáférés és az építési engedélyek ügyintézése terén is.

„A városok közötti egyenlőtlen teljesítmény azt mutatja, hogy a szabályozási reform terén további lépésekre van szükség Magyarországon” - mondta el a konferencián Mierta Capaul, a Világbank Regionális Doing Business program igazgatója, aki szerint a jelentésben feltárt jól bevált gyakorlatok útmutatóként szolgálhatnak a regionális szinten végrehajtott reformok esetében.

A magyar vállalkozók számára például Debrecenben, Miskolcon és Pécsett a vállalkozás indítása, Pécsett az építési engedélyek ügyintézése, Szegeden az elektromos áramhoz való hozzáférés és Debrecenben az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése gördülékenyebb. Pécs jó teljesítmény nyújt az építési és használatbavételi engedélyek kibocsátása terén is, ami 30 illetve 35 napot vesz igénybe - ez több mint 20 százalékkal kevesebb, mint a többi városban átlagosan. Mindeközben Budapest, az ország legnagyobb üzleti vállalkozással rendelkező városa a hatékony földhivatali eljárásoknak köszönhetően több ingatlan adásvételt bonyolít le, mint a többi magyar város együttesen. Rövidebb idő alatt, mint Pécs, ahol jelentősen kevesebb az ilyen eljárás.

Nemzetközi összehasonlításban minden magyar város jó teljesítményt nyújt a szerződések érvényesítése terén, sőt, Debrecen, Miskolc és Székesfehérvár megelőzi az EU legjobban teljesítő tagállamát, Litvániát, az alacsony költségeknek és a 14 hónapig vagy annál rövidebb ideig tartó tárgyalásoknak köszönhetően. A Debrecenben bevezetésre került bírósági ügykezelésekkel kapcsolatos újításokat, melynek nem hivatalos elnevezése a "debreceni minta", a többi magyar joghatóság is átvehetné. Az Európai Bizottságot Vittoria Alliata di Villafranca képviselte a rendezvényen.

Gazdaság

 1. Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

  Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben - jelentették be pénteken, székesfehérvári sajtótájékoztatójukon. 

  2018.02.16.
 2. Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak - ne feledkezzen el az 1 százalékról!

  Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

  2018.02.16.
 3. A legmodernebb robottechnológia a Fehérvári felsőoktatásban

  Szeptemberre elkészül és a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a robottechnológiai labor, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a Fehérvári karon.

  2018.02.12.
 4. Újra szárnyal az Ikarus? - hatszáz buszt készítenek évente

  Megkezdődött a sorozatgyártása azoknak a buszoknak, melyeket a Honvédelmi Minisztérium rendelt meg az Ikarustól. A cégcsoport elnöke szerint készen állnak évi hatszáz busz elkészítésére. A gyárba sokan visszamentek a "hőskorból", a nyugdíjas szakemberek együtt dolgoznak a fiatal generációval. 

  2018.01.18.
 1. Duális képzések, drónok és lego robotok - nyílt nap az OE Alba Regia Műszaki Karon

  A Hallgatói Önkormányzat szervezésében nyílt napra várták a leendő hallgatókat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A résztvevők tájékoztatást kaphattak duális képzésekről, az induló szakokról, a juttatásokról, és bemutatták a kar diákéletét is. A tájékoztatón elhangzott, hogy 2018 szeptemberétől 28 fehérvári cégnél 178 gyakorlati hely várja a duális képzésen részt vevő hallgatókat.

  2017.12.18.
 2. Csúcstechnológia a Széchenyiben - 3D laboratóriumban tanulhatnak a diákok

  3D kreatív laboratóriumot avattak csütörtökön a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskola tanulói a laborban megismerkedhetnek azzal a technológiával, amivel háromdimenziós tárgyakat alkothatnak digitális modellekből. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum minden tagintézményébe szeretne valami újdonságot vinni, az Árpádban például intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki.

  2017.12.14.
 3. Új terápiás központját avatta fel a Zsolt utcában a Mentaház

  Mentaház Plusz Terápia Központ néven új magán-egészségügyi centrumot avattak kedden a Zsolt utcában. A Székesfehérváron már 5 esztendeje jelenlévő Mentaház Magánorvosi Központ az új helyszínen elsősorban a gyermekeknek, gyermekes családoknak szóló rendelésre várja pácienseit, valamint egy speciális fejlesztőközpontot is átadtak.

  2017.12.12.
 4. Öt és fél milliárdból épít új komplexumot a Videoton EAS Kft. Székesfehérváron

  Öt és fél milliárd forintból egy új komplexumot épít a Videoton EAS Kft. A húszezer négyzetméteres csarnoknak, ahol a gyártóterület mellett, korszerű raktár és irodák is épülnek kedden rakták le az alapkövét a Videotonban. A beruházást teljesen saját erőből valósítja meg a cég. A Videoton egyébként 2018-ban, több mint 12 milliárdnyi beruházást hajt végre Székesfehérváron.

  2017.12.12.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek