Csúcstechnológia a Széchenyiben - 3D laboratóriumban tanulhatnak a diákok

3D kreatív laboratóriumot avattak csütörtökön a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskola tanulói a laborban megismerkedhetnek azzal a technológiával, amivel háromdimenziós tárgyakat alkothatnak digitális modellekből. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum minden tagintézményébe szeretne valami újdonságot vinni, az Árpádban például intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki.
2017.12.14. 10:07 |

A diákok már birtokba vették a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított 3D kreatív laboratóriumot, amely a legmodernebb technológiával ismerteti meg a tanulókat. Dominó Csaba, az intézmény igazgatója kiemelte, hogy az ipar stratégiai partnere az oktatás, a 3D labor pedig kiváló lehetőség a diákok számára, hogy megismerhessék azt a technológiát, ami még bizonyos ipari környezetben sem található. „A 3D technológia a prototípus gyártáshoz lett kitalálva és folyamatosan  fejlődik. Pillanatnyilag a gyártási idő túl hosszú ahhoz, hogy ipari körülmények között nagy sorozatú gyártásra lehessen használni, de a technológia fejlődésével egyre több területet hódít meg.” – emelte ki az igazgató.

A labor kialakítása Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával valósult meg. Az avatáson Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a labor kialakítása jól mutatja azt a kiváló együttműködést, ami a köznevelés-közoktatás-szakképzés rendszeréhez kapcsolódó felek között van. „Arra törekszünk, hogy a lehetőségeinket összerakva, a szinergiákat kihasználva előre tudjunk lépni. Sokat tesz az állam az oktatásért, a székesfehérvári oktatási rendszerért és a városnak továbbra is dolga, hogy támogassa az intézmények fejlődését.” – hangsúlyozta.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, fontos, hogy a szakképzés keretén belül megismerhessék a fiatalok a legmodernebb technológiákat. „A 3D-s technológia, a digitális - és robottechnológia, ami itt van Fehérváron az ipari központokban, a világ legkorszerűbb technológiája. Ennél nincs korszerűbb a világban, ha valaki ezzel szeretne foglalkozni, nem kell elmennie a világ másik végére, elég a fehérvári ipari parkokban található cégeknél dolgoznia.” – tette hozzá.

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással. A technológia fejlődésével az ipari és orvosi alkalmazása is egyre szélesebb körben terjed.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum igazgatója elmondta, hogy minden tagintézménybe valami újdonságot szeretnének bevinni. Az Árpádban intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki, most pedig a Széchenyiben készült el a 3D labor. Kulcsár Szilvia kiemelte, hogy az intézményeik folyamatosan keresik a jövőbe vezető utat, azokat a lehetőségeket, amelyekkel tovább tudnak lépni.Török Szabolcs tankerületi igazgató a labor avatásán elmondta, hogy tárgyalnak az Alba Innovárban is érdekelt cégekkel arról, hogy kísérleti jelleggel robotokat telepítenek az általános iskolákba. Török Szabolcs felhívta a figyelmet a robotika gyógypedagógiai aspektusaira is, ugyanis egyre több diszlexiás gyermek fordul a robotika felé, mert az algoritmus, programnyelv olyan sikerélményt ad számukra, amit az anyanyelvi készségek szintjén nem tudnak kifejezni. Az avatási ünnepségen részt vett Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere is.                             

Gazdaság

 1. A hónap beruházója díjat kapott a fehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft.

  A Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést az elmúlt év novemberének és decemberének kiemelkedő vállalkozásai vehették át. A hónap beruházói a székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft. és az Edelmann Hungary Packaging Zrt. voltak.

  2018.01.13.
 2. Duális képzések, drónok és lego robotok - nyílt nap az OE Alba Regia Műszaki Karon

  A Hallgatói Önkormányzat szervezésében nyílt napra várták a leendő hallgatókat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A résztvevők tájékoztatást kaphattak duális képzésekről, az induló szakokról, a juttatásokról, és bemutatták a kar diákéletét is. A tájékoztatón elhangzott, hogy 2018 szeptemberétől 28 fehérvári cégnél 178 gyakorlati hely várja a duális képzésen részt vevő hallgatókat.

  2017.12.18.
 3. Új terápiás központját avatta fel a Zsolt utcában a Mentaház

  Mentaház Plusz Terápia Központ néven új magán-egészségügyi centrumot avattak kedden a Zsolt utcában. A Székesfehérváron már 5 esztendeje jelenlévő Mentaház Magánorvosi Központ az új helyszínen elsősorban a gyermekeknek, gyermekes családoknak szóló rendelésre várja pácienseit, valamint egy speciális fejlesztőközpontot is átadtak.

  2017.12.12.
 4. Öt és fél milliárdból épít új komplexumot a Videoton EAS Kft. Székesfehérváron

  Öt és fél milliárd forintból egy új komplexumot épít a Videoton EAS Kft. A húszezer négyzetméteres csarnoknak, ahol a gyártóterület mellett, korszerű raktár és irodák is épülnek kedden rakták le az alapkövét a Videotonban. A beruházást teljesen saját erőből valósítja meg a cég. A Videoton egyébként 2018-ban, több mint 12 milliárdnyi beruházást hajt végre Székesfehérváron.

  2017.12.12.
 1. Meghaladhatja a 170 milliárdot a Videoton idei konszolidált árbevétele

  Várhatóan meghaladja a 170 milliárd forintot a Videoton Holding Zrt. 2017-es konszolidált árbevétele - jelentette be a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója a cég pénteki székesfehérvári évzáró rendezvényén, ahol az is elhangzott: 2018-ban 12 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a vállalat.

  2017.12.11.
 2. Egerszegi Zoltán vehette át a Székesfehérvár Gazdaságáért Díjat

  A legnagyobb fehérvári cégek számára szervezett évzáró keretében adták át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat, amelyet az idei évben Egerszegi Zoltánnak, a HTM Szerszámgyártó Zrt. volt vezérigazgatójának ítéltek oda. Polgármesteri elismerő emlékéremben részesült a DENSO Gyártó Magyarország Kft., amely fennállásának 20. évfordulóját ünnepli az idei évben.

  2017.12.04.
 3. Az atomenergia hazai szerepéről adott elő Prof. Dr. Aszódi Attila Székesfehérváron

  A villamosenergia-ellátás általános kérdéseiről és a következő évtizedek meghatározó energiaügyi beruházásáról, a Paksra tervezett új atomerőmű blokkokról tartott előadást az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület meghívására Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora kedden, Székesfehérváron, a Városházán.

  2017.11.28.
 4. Már az V. ütemet fejlesztik az Alba Ipari Zónában

  Az Alba Ipari Zóna még 1993-ban alakult 101 millió forintos törzstőkével, melynek az Aranybulla mezőgazdasági Zrt a tulajdonosa. 1997-ben nyerték el az ipari park címet 62 hektárra, 2012-ben 82 hektárra, jelenleg pedig több mint 180 hektáros a terület. A IV. ütem fejlesztéseit a város polgármesterével közösen nézték meg 

  2017.11.28.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek