Bemutatták Nehrer György 38 pillanat című kötetét az Öreghegyi Közösségi Házban

A Magyar Széppróza Napja székesfehérvári rendezvénysorozatának eseményeként a Vörösmarty Társaság szervezésében kedden este mutatták be Nehrer György 38 pillanat című könyvét az Öreghegyi Közösségi Házban. Az esemény házigazdái Bakonyi István, irodalomtörténész és Bobory Zoltán, Jósika Miklós-díjas költő voltak.
2018.02.14. 10:00 |
Nehrer György „kívülről jött” író, nem bölcsész, nem irodalmár, nem magyartanár, egészen mással foglalkozott korábban, műszaki-értelmiségi pályáról ment nyugdíjba. Írásai a kora gyermekkorától egészen napjainkig tartó élményanyagot dolgozzák fel, számos momentumot felvillantva Székesfehérvár múltjából és jelenéből, de szerepelnek benne olyan családi események is, mint például édesapja második világháborús hadifogsága.” - emelte Bakonyi István a szerzőt és legújabb könyvét röviden bemutatva, majd így folytatta: „mivel szeret gyorsan reagálni a történésekre, ezért blogot is ír, a Vörösmarty Társaság honlapjának és közösségi oldalának gondozója is ő. Szerzőnk új kötete novellákat és karcolatokat tartalmaz, melyek korrajzok is. „A két spirálfüzet” például egy feszült, drámai történet, de humoros sztorik is vannak benne. Nehrer György született mesélő.” – írta Petrőczi Éva, József Attila-díjas költő, író, műfordító, irodalomtörténész, publicista a kötet fülszövegében. „Az író-költő úgy működik, hogy elraktározza az élményeket, egyfajta lelki befőttesüvegbe, majd egy szép napon megírja.” - árulta el Nehrer György a beszélgetés során. Az eseményen részt vett Horváth Miklós Csaba, önkormányzati képviselő is. Nehrer György kötetét a Fekete Sas kiadó adta ki.

Kultúra

 1. Balsay István, egykori polgármester volt a VárosKép kiállítás kurátorainak vendége

  A rendszerváltás időszakának várostörténetéhez kapcsolódó beszélgetéssel folytatódtak szerdán a VárosKép című kiállítást kísérő programok Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A tárlat kurátorai, Dr. Demeter Zsófia és Bányai Balázs, történészek, Balsay István egykori tanácselnököt és polgármestert kérdezték, többek között arról, hogyan vált egy erdőmérnökből független tanácselnök, és hogyan zárta le Székesfehérvár a Kádár-korszakot.

  2018.02.21.
 2. Azonosították az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t - Dr. Kásler Miklós professzort kérdeztük

  Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport. Ezzel lehetőség van az Árpádok eredetének meghatározására is. A szakértők 11, a székesfehérvári bazilikából származó csontvázat is megvizsgáltak. A részletekről Dr. Kásler Miklós professzort kérdeztük.

  2018.02.21.
 3. Apák és fiúk - zenés irodalmi est lesz hétfőn a Királykút Emlékházban

  Február 26-án, hétfőn 18 órakor A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös szervezésében „Apák és fiúk” címmel zenés irodalmi est lesz Nyerges Attilával a Királykút Emlékházban. Az eseményen közreműködik Leczó Szilveszter, a házigazda Bakonyi István. A belépés díjtalan.

  2018.02.21.
 4. Ács János világhírű karmester vezényli a szimfonikusok Beethoven estjét

  Lét és sors címmel rendezik meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc hangversenybérletének következő előadását a színházban. A jövő hétfői Beethoven-estre a zenekar honlapján és több helyszínen, személyesen is lehet jegyeket váltani.

  2018.02.21.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka