Bejárás Sóstón - új járdák, utak parkolók, természetvédelem és épülő stadion

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja és a Sóstói Stadion rekonstrukciója esetében is fontos szempont a közúti elérhetőség fejlesztése, több útfelújítási és parkolóépítési ütem kapcsolódik a beruházásokhoz. Csütörtökön helyszínbejárás keretében nézték meg a résztvevők az elkészült területeket és a most folyó kivitelezési munkarészeket. Fontos szempont a város számára, hogy a két fejlesztés összekapcsolásával az egész városrész megújulhat.
2017.09.28. 19:11 |

Csütörtök délután a Szárcsa közből indulva a megépült átkötő utat, parkolókat és sétányokat járták végig a résztvevők. Mint dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Két ütemben zajlanak útfelújítások és parkolóépítések, ezekből az első már végéhez ért. Egy olyan, turistabuszok számára is alkalmas parkolórészt alakítottunk ki, ahol biztonságosan várakozhatnak, amíg a turisták a belvárosban vannak. Ezt a vendégszurkolók, vagy éppen a temetőbe érkezők is használhatnak majd. A stadion főépületét érintő probléma ellenére ütemezetten halad az építkezés. A Balatoni, vagy a Csíkvári útról rálátva a területre, már kezd kirajzolódni, hogy milyen hangulata lesz majd az új létesítménynek.

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja jól halad, hangulatos új szabadidőközpont alakul majd ki fitneszjátszótérrel és játszóterekkel, sétányokkal, amelyek nyitottak és ingyenesek lesznek.

A munkálatok óhatatlanul zajjal és kellemetlenségekkel járnak, Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője ennek kapcsán megköszönte a környékbeliek türelmét. Mint mondta, a kivitelezőktől azt kérték, hogy az ott élőknek a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozva dolgozzanak. „Az a városrészi rehabilitációs program, amelyet egy évvel ezelőtt elindítottunk, komoly fejlődést hoz majd. Amellett, hogy egy új létesítmény épül, megújul a Sóstó Természetvédelmi Terület, több száz parkoló készül el, amelyek a temetőbe érkezőket is kiszolgálják majd. A környéken szinte minden út, járda és sétány megújul.” A tervek szerint jövő nyárra minden elkészül, sikeresen befejeződik a városrész fejlődését szolgáló teljes program.

Sóstó Természetvédelmi Terület

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs program keretében jelentős források állnak rendelkezésre a terület közúti fejlesztésére, amelynek első üteme hamarosan elkészül. A mintegy 300 millió Ft értékű fejlesztés keretében megépült egy 87 db személygépjármű, valamint 13 db busz tárolására alkalmas parkoló – ez alkalmas lesz a jövőben a turistabuszok számára is parkolónak. Szintén megépült a Sóstó Természetvédelmi Területre vezető 4 méter széles és 190 méter hosszúságú, térkő burkolatú sétány. Elkészült a „Sóstó köz”, azaz a Szárcsa utca 11. számú lakóingatlan helyén épült új, 2x1 forgalmi sávos, 68 méter hosszúságú aszfaltburkolatú út, kétoldali térkő burkolatú járdával, valamint a szomszédos ingatlanokat védő 165 méter hosszúságú zajvédő fal.

Megépült a Stadion sétány, ami a Sóstói temető oldalában, a megújuló Sóstói Stadion vendégszektorának bejáratához vezető, 4 méter széles és 114 méter hosszúságú térkő burkolatú sétány. Megtörtént a Hosszúsétatér Csíkvári úttól délre eső szakaszának és a Temető utcának a teljes felújítása 293 méter hosszon.
A parkoló területére 60 fát és 200 cserjét ültetnek október végéig, valamint 19 új lámpaoszlopot helyeztek ki és 4 lámpatest cseréje történt meg.

A lehulló csapadékvíz összegyűjtésére és tisztítására 280 méter csapadékcsatorna, 15 akna és 185 méter hosszúságú vízelvezető-szegély, valamint egy olajfogó műtárgy épül. A tisztított csapadékvizet a Sóstó vizébe engedik majd.

A második ütem, amely magában foglalja újabb parkolók, sétányok, illetve a Csíkvári út felújítását, várhatóan kora tavasszal indul meg.

Sóstói Stadion:

A Sóstói Stadion rekonstrukciós munkái 2016. novemberében indultak el, 12,7 milliárd Ft-os beruházással. A munkák az ütemtervnek megfelelően haladtak, mígnem idén tavasszal kiderült, hogy komoly – előre nem látott – problémák vannak a főépülettel. Az Önkormányzat több szakértői vélemény ismeretében, a Videoton FC-vel közösen augusztusban döntött arról, hogy az alig több mint 10 éve épült főlelátót le kell bontani, és helyére újat építeni. Ehhez tételes költséglehívás mellett 900 millió Ft-os keretösszeget különítettek el, melynek nagy része a rekonstrukcióra biztosított forrásból finanszírozható.

Szeptember végére befejeződött a fejépület elbontása, megtörténtek az új alapozási és alapmegerősítési munkák, illetve a pillérek egyharmada elkészült. A lelátórészek a sarokelemeken kívül szerkezetkész állapotban vannak, jelenleg a tetőszerkezet trapézfedése van folyamatban, illetve a kiszolgáló részeken zajlanak a kőművesmunkák, illetve a külső területeken a közművesítés. Várhatóan október hónapban elkezdik a székeket lerakni. Az év végéig fogják a fejépület szerkezetének nagy részét befejezni, azt követően indulhat meg a pályaszerkezet kialakítása. A kivitelező konzorcium vállalta, hogy tartja a meghatározott ütemtervet és 2018. június 29-ére készre jelenti az építkezést.

Városfejlesztés

 1. Hét kormányhivatali épület újult meg Fejér megyében

  Újabb hét kormányhivatali épület újult meg Fejér megyében, az átadó ünnepségen a hivatali dolgozók képzésének fontosságáról is szó esett. Székesfehérváron hat épületet újítottak fel a Mátyás király körúton, a Csíkvári úton, a Kégl György utcában, a Piac téren, a Koch László utcában, valamint a Sörház téren.

  2017.12.08.
 2. Elkészült és átadták a felújított Béke téri játszóteret

  Régóta várt beruházásként elkészült a Béke téri játszótér felújítása. Több mint 6 és félmillió forintból szabványszerűvé és biztonságossá tették a teret, ahova új játékok is kerültek. 

  2017.12.08.
 3. Sport, gyerekek, egészség - elkészült a Túrózsáki úti szabadidőpark

  Futópályák, kosár- és focipálya, játszótér, fitneszpark és rehabilitációs sportszerek, valamint biztonságos környezet szolgálja a mozogni vágyók igényét az új Túrózsáki úti szabadidőparkban. Az Öreghegy lábánál a Túrózsáki utca (volt Vidi parkoló) és az Pozsonyi út (öreghegyi Spar) közötti területen, az Aszalvölgyi vízfolyás mellett, felnőttek és gyerekek is egyaránt jól érezhetik magukat.

  2017.12.08.
 4. Megújul a Gárdonyi Géza Művelődési Ház – közel 90 millió forint érkezik az előkészítéshez

  A Magyar Kormány idén novemberben hozott határozatot arról, hogy forrást biztosít a maroshegyi Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár felújításának előkészítéséhez, majd egy következő ütemben a beruházás megvalósításához is. A régóta várt döntésről Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselők, Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője számolt be a művelődési házban.

  2017.12.07.
 1. Mérföldkő a kórház életében - új helyre költözik a megújult Neurológia

  Öt hónap alatt 187 millió forint állami támogatással és 10 millió forint kórházi forrásból valósult meg az az infrastruktúra, mely mindenben megfelel a XXI. századi, 24 órás komplex ellátást nyújtó követelményeknek. A Neurológiai Osztály költözése a korábbi években megkezdett infrastrukturális fejlesztések záró lépése.

  2017.12.01.
 2. Játszótér bővítés a Palotavárosban kormányzati támogatással

  Jelentős játszótér bővítés lesz a Palotavárosban a Bátky Zsigmond utca és a Halász utca közötti parkban. Belügyminisztériumi támogatásból ötvenmillió forintból építik tovább a parkban a nemrégiben elkészült új játszóteret. A beruházásról hétfőn reggel Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési képviselője, Cser-Palkovics András polgármester és Viza Attila palotavárosi önkormányzati képviselő közösen tájékoztatott a helyszínen.

  2017.11.27.
 3. Több ezer tő fás szárú növényt telepít a Városgondnokság az új szabadidőparkba

  Összesen 86 előnevelt, többször iskolázott, nagy körméretű, földlabdás fát és 4228 bokrot telepít a napokban a hamarosan elkészülő Túrózsáki úti szabadidőparkba a Városgondnokság. Két fajta éger, tölgy, juhar és rózsaszínű virágú gesztenye kerül a parkba, ahol a földmunka mellett már az ültetést is elkezdték a város kertészei.

  2017.11.23.
 4. Több mint 200 fát ültettek a héten a Béla úti temetőben

  A Béla úti temető új parcelláinak kialakítása a belső utak és sétányok építése mellett növénytelepítéssel is együtt jár. A Városgondnokság szakemberei a héten több mint kettőszáz előnevelt, többször iskolázott, nagy körméretű, földlabdás növényt ültettek el, amiket támrudakkal védenek a széltől.

  2017.11.21.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Hangja

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek