Bejárás Sóstón - új járdák, utak parkolók, természetvédelem és épülő stadion

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja és a Sóstói Stadion rekonstrukciója esetében is fontos szempont a közúti elérhetőség fejlesztése, több útfelújítási és parkolóépítési ütem kapcsolódik a beruházásokhoz. Csütörtökön helyszínbejárás keretében nézték meg a résztvevők az elkészült területeket és a most folyó kivitelezési munkarészeket. Fontos szempont a város számára, hogy a két fejlesztés összekapcsolásával az egész városrész megújulhat.
2017.09.28. 19:11 |

Csütörtök délután a Szárcsa közből indulva a megépült átkötő utat, parkolókat és sétányokat járták végig a résztvevők. Mint dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Két ütemben zajlanak útfelújítások és parkolóépítések, ezekből az első már végéhez ért. Egy olyan, turistabuszok számára is alkalmas parkolórészt alakítottunk ki, ahol biztonságosan várakozhatnak, amíg a turisták a belvárosban vannak. Ezt a vendégszurkolók, vagy éppen a temetőbe érkezők is használhatnak majd. A stadion főépületét érintő probléma ellenére ütemezetten halad az építkezés. A Balatoni, vagy a Csíkvári útról rálátva a területre, már kezd kirajzolódni, hogy milyen hangulata lesz majd az új létesítménynek.

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja jól halad, hangulatos új szabadidőközpont alakul majd ki fitneszjátszótérrel és játszóterekkel, sétányokkal, amelyek nyitottak és ingyenesek lesznek.

A munkálatok óhatatlanul zajjal és kellemetlenségekkel járnak, Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője ennek kapcsán megköszönte a környékbeliek türelmét. Mint mondta, a kivitelezőktől azt kérték, hogy az ott élőknek a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozva dolgozzanak. „Az a városrészi rehabilitációs program, amelyet egy évvel ezelőtt elindítottunk, komoly fejlődést hoz majd. Amellett, hogy egy új létesítmény épül, megújul a Sóstó Természetvédelmi Terület, több száz parkoló készül el, amelyek a temetőbe érkezőket is kiszolgálják majd. A környéken szinte minden út, járda és sétány megújul.” A tervek szerint jövő nyárra minden elkészül, sikeresen befejeződik a városrész fejlődését szolgáló teljes program.

Sóstó Természetvédelmi Terület

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs program keretében jelentős források állnak rendelkezésre a terület közúti fejlesztésére, amelynek első üteme hamarosan elkészül. A mintegy 300 millió Ft értékű fejlesztés keretében megépült egy 87 db személygépjármű, valamint 13 db busz tárolására alkalmas parkoló – ez alkalmas lesz a jövőben a turistabuszok számára is parkolónak. Szintén megépült a Sóstó Természetvédelmi Területre vezető 4 méter széles és 190 méter hosszúságú, térkő burkolatú sétány. Elkészült a „Sóstó köz”, azaz a Szárcsa utca 11. számú lakóingatlan helyén épült új, 2x1 forgalmi sávos, 68 méter hosszúságú aszfaltburkolatú út, kétoldali térkő burkolatú járdával, valamint a szomszédos ingatlanokat védő 165 méter hosszúságú zajvédő fal.

Megépült a Stadion sétány, ami a Sóstói temető oldalában, a megújuló Sóstói Stadion vendégszektorának bejáratához vezető, 4 méter széles és 114 méter hosszúságú térkő burkolatú sétány. Megtörtént a Hosszúsétatér Csíkvári úttól délre eső szakaszának és a Temető utcának a teljes felújítása 293 méter hosszon.
A parkoló területére 60 fát és 200 cserjét ültetnek október végéig, valamint 19 új lámpaoszlopot helyeztek ki és 4 lámpatest cseréje történt meg.

A lehulló csapadékvíz összegyűjtésére és tisztítására 280 méter csapadékcsatorna, 15 akna és 185 méter hosszúságú vízelvezető-szegély, valamint egy olajfogó műtárgy épül. A tisztított csapadékvizet a Sóstó vizébe engedik majd.

A második ütem, amely magában foglalja újabb parkolók, sétányok, illetve a Csíkvári út felújítását, várhatóan kora tavasszal indul meg.

Sóstói Stadion:

A Sóstói Stadion rekonstrukciós munkái 2016. novemberében indultak el, 12,7 milliárd Ft-os beruházással. A munkák az ütemtervnek megfelelően haladtak, mígnem idén tavasszal kiderült, hogy komoly – előre nem látott – problémák vannak a főépülettel. Az Önkormányzat több szakértői vélemény ismeretében, a Videoton FC-vel közösen augusztusban döntött arról, hogy az alig több mint 10 éve épült főlelátót le kell bontani, és helyére újat építeni. Ehhez tételes költséglehívás mellett 900 millió Ft-os keretösszeget különítettek el, melynek nagy része a rekonstrukcióra biztosított forrásból finanszírozható.

Szeptember végére befejeződött a fejépület elbontása, megtörténtek az új alapozási és alapmegerősítési munkák, illetve a pillérek egyharmada elkészült. A lelátórészek a sarokelemeken kívül szerkezetkész állapotban vannak, jelenleg a tetőszerkezet trapézfedése van folyamatban, illetve a kiszolgáló részeken zajlanak a kőművesmunkák, illetve a külső területeken a közművesítés. Várhatóan október hónapban elkezdik a székeket lerakni. Az év végéig fogják a fejépület szerkezetének nagy részét befejezni, azt követően indulhat meg a pályaszerkezet kialakítása. A kivitelező konzorcium vállalta, hogy tartja a meghatározott ütemtervet és 2018. június 29-ére készre jelenti az építkezést.

Városfejlesztés

 1. Megannyi út-, járda-, park- és parkolóépítést is tartalmaz a Városgondnokság üzleti terve

  Fehérvár 2018-as költségvetésének elfogadása után a Városgondnokság idei üzleti tervét is jóváhagyta a város képviselő-testülete. A 8.7 milliárd forintos büdzséből 6.8 milliárd az önkormányzati támogatás, melynek mintegy felét utak, járdák, parkolók és parkok fejlesztésére fordítja az önkormányzati cég. Összesen 54 helyszínen végeznek idén nagyobb fejlesztéseket. Az önkormányzati szolgáltató vállalat idei üzleti tervéről Bozai István városgondnokkal beszélgettünk.

  2018.02.15.
 2. Teljes külső és belső felújítás a Rákóczi Utcai Óvodában – szeptembertől jöhetnek a gyerekek

  A tervezett ütemben halad a Rákóczi Utcai Óvoda felújítása, jelenleg a munkák mintegy harminc százaléka készült el. Mintegy 400 millió forintos beruházással az épület belseje és külseje is teljesen megújul az elektromos és a fűtésrendszerrel együtt. Kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a homlokzatot és a játszóudvart is felújítják.

  2018.02.14.
 3. Elkezdődött a Corvinus új épületének teljes felújítása Budai úton

  A régi laktanyaépület teljes gépészeti és esztétikai restauráción esik át, stílusa azonban nem változik és a tervek szerint 2019 májusára készül el a felújítás. Az előadótermek és laborok mellett egy modern könyvtár is lesz az új épületben, a területen pedig hamarosan egy olyan egyetemi kisváros alakul ki sportcsarnokkal és a századelő hangulatát idéző épületekkel, árnyas fák alatti, zöld közösségi terekkel, amit az amerikai filmekben látunk.

  2018.02.06.
 4. Májusra elkészül az új tornacsarnok a Széna téren

  Már szerkezetkész az az új, ezer négyzetméteres tornacsarnok, amely a Széna Téri Általános Iskola mellett épül. A régóta várt fejlesztés a Köfém SC beruházásában, közel 726 millió forintból valósul meg. Az elnyert TAO-s pályázati forrást Székesfehérvár Önkormányzata több mint 220 millió forintos önerővel egészítette ki.

  2018.02.05.
 1. Tíz éves a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség – Fehérvár EKF 2023 pályázatát is segítik

  A KDRIÜ működésének tíz éve alatt meghatározó szereplővé vált a regionális innovációs folyamatok generálásában. Mára több mint 200 hazai és 100 külföldi partnerük számára kínálnak együttműködést a legkülönbözőbb területeken. Olyan szerteágazó dolgokkal foglalkoznak, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, vagy a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.

  2018.01.31.
 2. Elkészült a Berényi úti orvosi rendelő felújítása - elkezdték a munkát a Köfémen is

  Elkészült a Berényi úti orvosi rendelő felújítása, a KÖFÉM rendelőben pedig már dolgoznak a kivitelezők. Székesfehérvár önkormányzata a következő években a város valamennyi orvosi rendelőjét felújítja a Kégl György Városi Egészségügyi Program keretében.

  2018.01.30.
 3. Kivágás helyett megmentik a 60 éves platánt az Országzászló téren

  Többen aggodalmukat fejezték a felújítás alatt álló Országzászló téri nagy, 60 éves platánfa esetleges kivágásával, illetve megmentésével kapcsolatban. A fát, melynek nem lefelé, hanem oldalra nőttek a gyökerei, gerendákkal megtámasztják, intenzíven fogják öntözni több éven keresztül és a tápanyag utánpótlásról is gondoskodnak továbbá különböző hormonokkal serkentik a gyökér növekedését.

  2018.01.25.
 4. Elkészült a temető bővítése a Béla úton - 202 fát is ültettek a temetőben

  Elkészült a Béla úti temető új parcelláinak kialakítása. Az 1984-ben megnyitott sírkertben több mint 8800 sírhely van és jelenleg 2100 a kiadható sírhelyek száma. A mostani bővítés várhatóan 10-15 évre szól. Nem csak utakat, sétányokat építettek, hanem 202 fát is ültetett a Városgondnokság a temetőkertben.

  2018.01.23.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek