Bejárás Sóstón - új járdák, utak parkolók, természetvédelem és épülő stadion

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja és a Sóstói Stadion rekonstrukciója esetében is fontos szempont a közúti elérhetőség fejlesztése, több útfelújítási és parkolóépítési ütem kapcsolódik a beruházásokhoz. Csütörtökön helyszínbejárás keretében nézték meg a résztvevők az elkészült területeket és a most folyó kivitelezési munkarészeket. Fontos szempont a város számára, hogy a két fejlesztés összekapcsolásával az egész városrész megújulhat.
2017.09.28. 19:11 |

Csütörtök délután a Szárcsa közből indulva a megépült átkötő utat, parkolókat és sétányokat járták végig a résztvevők. Mint dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Két ütemben zajlanak útfelújítások és parkolóépítések, ezekből az első már végéhez ért. Egy olyan, turistabuszok számára is alkalmas parkolórészt alakítottunk ki, ahol biztonságosan várakozhatnak, amíg a turisták a belvárosban vannak. Ezt a vendégszurkolók, vagy éppen a temetőbe érkezők is használhatnak majd. A stadion főépületét érintő probléma ellenére ütemezetten halad az építkezés. A Balatoni, vagy a Csíkvári útról rálátva a területre, már kezd kirajzolódni, hogy milyen hangulata lesz majd az új létesítménynek.

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja jól halad, hangulatos új szabadidőközpont alakul majd ki fitneszjátszótérrel és játszóterekkel, sétányokkal, amelyek nyitottak és ingyenesek lesznek.

A munkálatok óhatatlanul zajjal és kellemetlenségekkel járnak, Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője ennek kapcsán megköszönte a környékbeliek türelmét. Mint mondta, a kivitelezőktől azt kérték, hogy az ott élőknek a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozva dolgozzanak. „Az a városrészi rehabilitációs program, amelyet egy évvel ezelőtt elindítottunk, komoly fejlődést hoz majd. Amellett, hogy egy új létesítmény épül, megújul a Sóstó Természetvédelmi Terület, több száz parkoló készül el, amelyek a temetőbe érkezőket is kiszolgálják majd. A környéken szinte minden út, járda és sétány megújul.” A tervek szerint jövő nyárra minden elkészül, sikeresen befejeződik a városrész fejlődését szolgáló teljes program.

Sóstó Természetvédelmi Terület

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs program keretében jelentős források állnak rendelkezésre a terület közúti fejlesztésére, amelynek első üteme hamarosan elkészül. A mintegy 300 millió Ft értékű fejlesztés keretében megépült egy 87 db személygépjármű, valamint 13 db busz tárolására alkalmas parkoló – ez alkalmas lesz a jövőben a turistabuszok számára is parkolónak. Szintén megépült a Sóstó Természetvédelmi Területre vezető 4 méter széles és 190 méter hosszúságú, térkő burkolatú sétány. Elkészült a „Sóstó köz”, azaz a Szárcsa utca 11. számú lakóingatlan helyén épült új, 2x1 forgalmi sávos, 68 méter hosszúságú aszfaltburkolatú út, kétoldali térkő burkolatú járdával, valamint a szomszédos ingatlanokat védő 165 méter hosszúságú zajvédő fal.

Megépült a Stadion sétány, ami a Sóstói temető oldalában, a megújuló Sóstói Stadion vendégszektorának bejáratához vezető, 4 méter széles és 114 méter hosszúságú térkő burkolatú sétány. Megtörtént a Hosszúsétatér Csíkvári úttól délre eső szakaszának és a Temető utcának a teljes felújítása 293 méter hosszon.
A parkoló területére 60 fát és 200 cserjét ültetnek október végéig, valamint 19 új lámpaoszlopot helyeztek ki és 4 lámpatest cseréje történt meg.

A lehulló csapadékvíz összegyűjtésére és tisztítására 280 méter csapadékcsatorna, 15 akna és 185 méter hosszúságú vízelvezető-szegély, valamint egy olajfogó műtárgy épül. A tisztított csapadékvizet a Sóstó vizébe engedik majd.

A második ütem, amely magában foglalja újabb parkolók, sétányok, illetve a Csíkvári út felújítását, várhatóan kora tavasszal indul meg.

Sóstói Stadion:

A Sóstói Stadion rekonstrukciós munkái 2016. novemberében indultak el, 12,7 milliárd Ft-os beruházással. A munkák az ütemtervnek megfelelően haladtak, mígnem idén tavasszal kiderült, hogy komoly – előre nem látott – problémák vannak a főépülettel. Az Önkormányzat több szakértői vélemény ismeretében, a Videoton FC-vel közösen augusztusban döntött arról, hogy az alig több mint 10 éve épült főlelátót le kell bontani, és helyére újat építeni. Ehhez tételes költséglehívás mellett 900 millió Ft-os keretösszeget különítettek el, melynek nagy része a rekonstrukcióra biztosított forrásból finanszírozható.

Szeptember végére befejeződött a fejépület elbontása, megtörténtek az új alapozási és alapmegerősítési munkák, illetve a pillérek egyharmada elkészült. A lelátórészek a sarokelemeken kívül szerkezetkész állapotban vannak, jelenleg a tetőszerkezet trapézfedése van folyamatban, illetve a kiszolgáló részeken zajlanak a kőművesmunkák, illetve a külső területeken a közművesítés. Várhatóan október hónapban elkezdik a székeket lerakni. Az év végéig fogják a fejépület szerkezetének nagy részét befejezni, azt követően indulhat meg a pályaszerkezet kialakítása. A kivitelező konzorcium vállalta, hogy tartja a meghatározott ütemtervet és 2018. június 29-ére készre jelenti az építkezést.

Városfejlesztés

 1. Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában

  Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában. A 4-6-8. számú házak előtt a zúzottköves felületet térkő váltotta fel, amely nemcsak esztétikailag, hanem környezetvédelmi szempontból is megfelelő. 

  2018.06.20.
 2. Árpád-ház program – készen vannak a tervei a volt Köztársaság Mozi felújításának

  Készen vannak a volt Köztársaság Mozi felújításának a tervei, melyben a méltó helyet kapnak a középkori Magyar Királyság legnagyobb és legfontosabb templomának a Nagyboldogasszony-bazilikának megmaradt kövei, de elkezdődött már a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének felújítás előtti felmérése, ahol a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” kiállítás kap majd helyet. Több más elem mellett a program része az Aranybulla-emlékmű felújítása is 2022-re.

  2018.06.13.
 3. Több mint ötven fát ültetnek majd az új, nyár végére elkészülő vízivárosi parkolóba

  Az új parkoló megtervezésénél feladat volt, hogy minél több fát lehessen ültetni a parkolók között. A területen összesen 201 férőhelyes, térköves, zöldsávval, fákkal kialakítandó parkolót terveztek közvilágítással a jelenlegi ipari területen, ahol járdákkal segítik majd a biztonságos közlekedést és egy új kutyafuttatót is kialakítanak.

  2018.06.13.
 4. Már csak a takarítás van hátra a Széna téri sportcsarnokban

  "Gyakorlatilag elkészült a sportcsarnok a Széna téren, ami júliusban, az öttusa Európa-bajnokságon mutatkozik meg a nagyközönségnek, a diákok pedig szeptembertől használhatják majd." - írta kedden reggel Facebook oldalán a város polgármestere Cser-Palkovics András és néhány friss fotót is tett fel az átadás előtt lévő csarnokról.

  2018.06.12.
 1. Elkészültek az új gyalogos átkelőhelyek a Kisteleki utcában

  Pénteken délelőtt volt a műszaki átadása a Zsolt utca és a Kisteleki utca kereszteződésénél, illetve a Kisteleki utca és a Töhötöm utca kereszteződésénél épített két új gyalogos átkelőhelynek. Deák Lajosné a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy régen szerették volna már a környéken lakók, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyek épüljenek a Kisteleki utcában.

  2018.05.25.
 2. Jelentős mennyiségű fát ültetnek ősszel a Rádió lakótelepi veszélyes nyárfák helyett

  A Rádió lakótelep 22-es számtól a Rádió utcáig épül egy új, térköves sétány a jelenlegi tönkrement aszfaltos járda helyett, ami a lakótelep járdafelújítási programjának első üteme. Az új járda kettő méter szélességben és 171 méter hosszan épül, amely a jelenlegi járda nyomvonalán halad majd – mondta Tímár Tibor útfenntartási ügyintéző.

  2018.05.25.
 3. Munkaterület átadások városszerte - kezdődik a III. Béla király tér felújítása is

  Újabb hat helyen kezdődnek út és járdafelújítások Székesfehérváron. A III. Béla király téren a burkolat felújítása mellett parkolóépítés is kezdődik, a Széchenyi utca 33-51 között a járda felújítása két héten belül elkezdődik akárcsak a Géza utca burkolat felújítása a Karinthy tér és a Kadocsa utca között. A Rozsnyói és a Szabadkai utcákban az útépítés mellett a vízvezetékeket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

  2018.05.24.
 4. Elkészültek az új járdák az Orgona és a Hajnal utcában is

  Három Oncsa telepi utcában újulnak meg a járdák, melyből a Hajnal és az Orgona utcákban elkészült a beruházás, az Agyag utcában még tart a munka. A beruházások összesen több mint másfél kilométeres járdaszakaszt érintenek 2100 négyzetméteren. 

  2018.05.23.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek