Alba Regia Jazz Feszt három estén keresztül Fehérvár Belvárosában

A Múzeum Díszudvarán az Equinox, míg a Bartók Béla téren a Babos-László-Tátrai Trio koncertjével vette kezdetét hétfőn este az Alba Regia Jazz Feszt, mely három napon keresztül sorakoztatja fel Székesfehérvár jazz és funk zene rajongóinak a stílus ismert képviselőit. Mindkét koncerthelyszín ingyenesen látogatható, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az elkövetkezendő kedden és szerdán este is!
2017.08.07. 20:32 |

Az idei évben az Alba Regia Jazz Feszt nagyszínpada új helyszínen, a Bartók Béla téren várja a zenerajongókat, míg a kisszínpad a már korábbi években bevált területen, a Szent István Király Múzeum Díszudvarán került felállításra. A jazz és funk zenei műfajnak helyet adó két belvárosi helyszín mindegyikén kora este érdeklődők várták a fellépő zenekarokat, különösen az új helyszínen.

(Fotó: Bácskai Gergely)
Mint azt Mits Gergő főszervező elmondta, az idei helyszínváltással az volt a céljuk, hogy a Bartók Béla teret visszahozzák a város körforgásába, és élettel töltsék meg. Meglátása szerint ez az "intimebb jellegű" tér nagyon hangulatos lett a színpaddal, a közel négyszáz főnek helyet biztosító székekkel körberakva, valamint a borokat árusító standokkal. S úgy tűnt, a helyszín valóban elnyerte a közönség tetszését, akik igazán meghitt és kellemes környezetben hallgathatták a kedvelt zenekarok koncertjeit. A háromnapos jazz fesztivállal párhuzamosan ugyanis szerdáig itt zajlik Székesfehérvár első szabadtéri borfesztiválja is, ahova már 16 órától várják minden nap a borkedvelő közönséget. (Fotó: Simon Erika)
A jazz feszt első fellépője az Equinox volt, akik a Múzeum Díszudvarán zenéltek. A 20 éves múlttal rendelkező zenekar két éve játszik jelenlegi felállásában. Este nyolctól a Singer Street szórakoztatta a közönséget. (Fotó: Simon Erika)
A Bartók Béla téri nagyszínpadon elsőként a három Liszt-díjas gitáros, vagyis Babos Gyula, László Attila és Tátrai Tibor lépett fel triójukkal, illetve egy basszusgitárossal és egy dobossal kiegészülve. Mint azt László Attila elmondta, nagy örömmel jöttek az Alba Regia Jazz Fesztiválra, mely egy nagyon régi hagyománnyal rendelkező rendezvény. Hozzátette: csodálatos a helyszín, nagyon jól érzik magukat, s remélik, hogy ezzel a közönség is hasonlóképp lesz zenéjüket hallgatva, amelyek saját szerzeményeik. A triót a United Experience követte. 

Magyarország egyik legtehetségesebb jazz-dobosaként számon tartott, Arany Dobverő-díjas Borlai Gergő Los Angelesből érkezett a fesztiválra és kedden 21 órakor lép színpadra a Bartók Béla téren a Mike Gotthard Electric Shock dobosaként. Míg előtte, 19 órakor a Vörös Janka e-series ad koncertet. A múzeumi kisszínpadon kedden a BBNQ & Pocsai Kriszta, valamint a Ludányi Tamás Quartet lép fel.

A Nagyszínpadon szerda este Harcsa Veronika Gyémánt Bálinttal közös akusztikus duója, valamint a Random Trip zárja a fesztivált, míg a kisszínpadon a Gudics-Vörös Trio és a Bogdán Norbert zenekar.

Kultúra

 1. Lánykérés is volt a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztiválon

  A Belváros több pontján is hallhattak térzenét az V. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál zenekarainak köszönhetően. A Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, a Szentendre Helyőrségi Zenekar és a Tata Helyőrségi Zenekar a Városház téren adott közös koncertet. A fesztiválon a Királyi Napok második nyilvános lánykérését is megkönnyezhettük.

  2017.08.17.
 2. Negyven évvel ezelőtti filmszerepére emlékezett a Vörösmarty Színház igazgatója

  Negyven évvel ezelőtt, 1977-ben mutatták be a Szikora János főszereplésével készült, Kihajolni veszélyes! című magyar filmszatírát. A négy évtizedes jubileum tiszteletére filmvetítéssel egybekötött találkozóra invitálták az alkotócsapat tagjait és a vasútszerető érdeklődőket. Az alkotásban a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója mellett olyan színészóriások szerepeltek, mint Bodrogi Gyula, Tomanek Nándor és Koltai Róbert. 

  2017.08.17.
 3. Dr. Altorjay Andrásé a Deák Dénes Díj - 21 Lánczos-Szekfű ösztöndíjas volt idén

  Szerdán délután a Bory-várban adták át a Lánczos-Szekfű ösztöndíjakat, a Deák Dénes Ösztöndíjat és a Deák Dénes Díjat. A Lánczos-Szekfű Ösztöndíjat az alapítvány kuratóriuma minden évben azoknak ítéli a hozzá tartozó anyagi támogatással együtt, akik az oktatás, a tudomány, a művészet terén munkálkodnak. A Deák Dénes Díjat az idei évben Dr. Altorjay András vehette át Székesfehérvár közéleti, kulturális életében végzett példát adó tevékenysége, művészetpártoló munkássága elismeréseként.

  2017.08.16.
 4. Augusztus 20-ig látogatható a Pompeji kiállítás Gorsiumban

  Augusztus 20-ig várja a látogatókat a Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállítás a táci Gorsium Szabadtéri Régészeti Park látogatóközpontjában. A Szent István Király Múzeum egyedülálló, látványos kiállításán megismerkedhetünk a katasztrófa miatt néhány óra alatt megsemmisült, egykor virágzó város lakóinak életével, a gladiátorok, a közfürdők, de az ókori bordélyházak világával is.

  2017.08.16.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás