A tisztálkodás kultúrtörténetének bemutatásával folytatódott a Játék Szalon

Tudomány könnyedén egy csésze tea mellett” – szlogennel invitálta a közönséget a Hetedhét Játékmúzeum, ahol kedden Dr. Czingel Szilvia etnográfus, kulturális antropológus Púder és szappan – Higiénia és tisztálkodás a századelőn című előadásával folytatódott a Játék Szalon című ismeretterjesztő sorozat. A polgári szalonok hangulatát idéző alkalmon déd- és nagyanyáink zománcos lavórjától a fürdőszobák és drogériák érdekességeibe, titkaiba nyerhettek betekintést az érdeklődők.
2017.09.12. 20:51 |

"A XIX. századi Amerikai Egyesült Államokból indult el az a mozgalom, amelynek nyomán a nők diétázni, sportolni kezdtek.” – vezette be előadását Dr. Czingel Szilvia etnográfus, kulturális antropológus. Ennek egyik kezdete a „Promenád a gyönyörbe” című film volt, amelynek bemutatása a legújabb kori testkultúra kezdetének tekinthető. Hatására megváltozott a fehérnemű divat, a nők kibújtak a fűzőből, innen eredeztethető a diéta mozgalom. Két nagyon fontos közvetítő csatornán jutnak el ezek a hatások Európába majd Magyarországra. 1912-ben, Washingtonban nagyszabású orvosi konferenciát rendeztek a testi higiéniáról, amelyen magyar orvosok is jártak és ők próbáltak hazatérve változtatni a szemléletmódon. Magyarországon is kezdtek elterjedni tanácsadó könyvek, folyóiratok és reklámok is. Wohl Janka, - Brunszvik Teréz barátnője - írt egy könyvet „Otthonunk” címmel, amelyben a tisztálkodásról is esik szó, azonban ekkor még szó sincs fürdőszobáról, a tisztálkodás a hálószoba egyik sarkában zajlott. Az 1910-es években jelentek meg Budapesten az első drogériák, ezt megelőzően gyógyszertárakban lehetett szappanokat, krémeket kapni, szinte valamennyi patikának voltak saját márkás termékeik.

"A fürdőszobával a legtöbb helyen takarékosan bántak, keveset használták. A túl gyakori mosdás ártalmas, ráadásul puhánnyá teszi az embert – vélekedtek, s a legtöbb családban ennek megfelelően raktárnak használták a fürdőszobát. Szüleim meglehetősen elavult nézeteket vallottak a személyi higiéniáról.” - írta Márai Sándor, 1934-ben, Kassán.

Az előadáson elhangzott, hogy Budapest után (Hungária fürdő) Székesfehérvár (Árpád fürdő) volt az első város, amelyben közfürdő is volt. Az Árpád gyógy és közfürdőként egyaránt működött, külön kapun jártak be a különböző fürdővendégek. A közfürdőben a fertőtlenítő medence használata után lehetett a kádfürdőt használni, maximum 20 percet lehetett bent tartózkodni, ezt követően bekopogtak. Ez a tisztálkodási mód mindenki számára elérhető volt, fillérekbe került, zömmel cselédek és munkások használták. A cselédek kultúraközvetítő szerepe egyébiránt fontos, hiszen ők 2-3 évi szolgálat után visszatértek a falujukba, s próbáltak valamiféle szemléletváltást elérni, olykor komoly ellenkezést kiváltva ezzel a környezetükben. A fürdőszoba használata a falvakban igazából csak a második világháborút követően terjedt el.

Kultúra

 1. Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

  A Frissítő Forrás/Megújulás Éve 2017, a Vörösmarty Társaság és A Szabadművelődés Háza közös rendezésében Arany János: Toldi estéje című klasszikus elbeszélő költeményét adta elő Sudár Annamária és Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja, hétfőn este a Királykút Emlékházban. A rendezvény egyben tisztelgés volt a szerző, Arany János születésének 200. évfordulója előtt. Bevezetőt mondott Bakonyi István, irodalomtörténész.

  2017.09.25.
 2. Időutazás a Topotékával – feltöltötték a "Székesfehérvár anno..." fotóit is

  Hétfőtől a "Székesfehérvár anno..." című kiadvány valamennyi fotója elérhető a Városi Levéltár és Kutatóintézet szekesfehervar.topoteka.hu oldalán. A kereső segítségével lehetőség van a képek közötti célirányos keresésre. A Topotéka virtuális gyűjteményben fényképek, dokumentumok, hangfelvételek és más archív anyagok találhatóak szakszerűen rendezett és könnyen kezelhető rendszerben.

  2017.09.25.
 3. A Vörösmarty Színház művészeit köszöntöttek a Városházán

  A Vörösmarty Színház három színművészét köszöntötték hétfőn délelőtt a Városházán: Váradi Eszter Sára idén már a 20. évadot kezdte meg Székesfehérváron, Krisztik Csaba vehette át nemrégiben a Kaszás Attila-díjat, Nagy Péter pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján nyert díjat az Apák és fiúk című darabban nyújtott alakításáért.

  2017.09.25.
 4. Döntőjéhez érkezett a III. Béla király és kora nyugdíjasok vetélkedősorozata

  Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület januárban – csatlakozva az Árpád-ház programhoz – III. Béla király és kora címmel szellemi vetélkedőt hirdetett valamennyi klubja részére. A versengésre 17 csapat nevezett és a májusi elődöntő során alakult ki a legjobb 6 csapat mezőnye. A nyilvános döntő szeptember 27-én, 9 órakor lesz a Hiemer-ház báltermében.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Székesfehérvár Topotéka