A Szózat költőjét ünnepelték - Nehrer György kapta idén a Vörösmarty Kancsót

Vörösmarty Mihály születésének 117. évfordulóján, pénteken, hagyományos, műsoros vacsoraestjét rendezte a Vörösmarty Társaság. Az esten adták át a Vörösmarty Kancsó elismerést, amelyet idén kiemelkedő szépprózai teljesítményéért és a közösség sikeréért végzett szolgálatáért Nehrer György kapott. 
2017.12.01. 20:42 |
Az est kezdetén, Magyarország egyik legrégebbi művészeti társasága, a Vörösmarty Társaság nevében Bobory Zoltán, elnök Székesfehérvár alpolgármestereinek adományozott jelképes ajándékkal fejezte ki; támogatják a város Európa Kulturális Fővárosa pályázatát. A Társaság elnöke köszönetet mondott és egy tiszteletbeli Vörösmarty Kancsó díjat adott a helyszínt biztosító intézmény, a Vörösmarty Színház igazgatójának, Szikora Jánosnak, aki elmondta: „amióta itt vagyok, soha egy pillanatra sem felejtettem el, hogy kinek a nevét viseli ez a színház. Ennek is köszönhetőek olyan kezdeményezések, amelyek a színpadon túlra is nyúlnak. Ma, Magyarországon, Székesfehérvár az egyetlen olyan város, ahol péntek és szombat este, a tévéhíradó előtt verset mondanak, a Fehérvár Médiacentrum és Vörösmarty Színház összefogásának köszönhetően. Ez azt bizonyítja, hogy a kultúra nemcsak cicoma, szalvéta az asztalon, hanem olyan, mint a mindennapi kenyerünk. A köszöntők után Bobory Zoltán, elnök bejelentette; a 2017-es Vörösmarty Kancsó díjat, mind a Társaságért, mind pedig a nagyobb közösség, Székesfehérvár közösségéért végzett áldozatos munkájáért Nehrer György kapja. „Kell, hogy legyenek közös céljaink, hiszen nem csak magunknak kell építeni és fejleszteni a városunkat, hanem az unokáinknak is.” - vallja a díjazott. A programon Cserta Gábor és Cserta Balázs működött közre, Székesfehérvár Önkormányzatát Brájer Éva és Róth Péter, alpolgármesterek képviselték.

Kultúra

 1. Mesés kezdés - több mint koncert a Somorjai sorozat

  Csütörtökön este Mesés kezdés címmel indult a megújult Somorjai Ferenc Kamarazenekari Hangversenysorozat a Hotel Magyar Király Kupolatermében, ahol Rossini legismertebb műve, A sevillai borbély nyitánya mellett Boccherini D-dúr gordonkaversenye és Haydn: C-dúr „Oxford” szimfóniája is felcsendült Dubóczky Gergely karmester vezetésével.

  2018.03.23.
 2. "Blablabla" - bemutatkozott a Székesfehérvári Balett Színház

  A Vörösmarty Színházban telt ház előtt mutatkozott be a Székesfehérvári Balett Színház. A nemzetközi hírű profi táncosokból álló kortárs balett csoport „Blablabla” című műsorában négy eredeti történetet mesélt el a tánc nyelvén. Az est vendége volt az Alba Regia Vonósnégyes és az Alba Regia Táncegyüttes.

  2018.03.22.
 3. Tehetséges diákok mutatkoztak be a Vasváris Hét Művészeti Bemutatóján

  A Művészetek Háza adott otthont csütörtökön a Vasváris Hét egyik leginkább várt, hagyományos programjának, a Vasváris Művészeti Bemutatónak, ahol a diákok a legkülönfélébb művészeti ágakban mutatkozhattak be, így a nagy létszámú közönség komolyzenei, irodalmi, tánc,- és harcművészeti bemutatót is megtekinthetett. A Művészeti Bemutatón mintegy százötven diák lépett fel.

  2018.03.22.
 4. Élet a Kádár-kori lakótelepeken – előadás a VárosKép kiállításon

  Március 27-én, kedden 16 órakor Tóth Eszter Zsófia, a Veritas Történetkutató Intézet munkatársának a „VárosKép - Székesfehérvár a 20. században” című kiállításhoz kapcsolódó „Miért szeretjük, miért nem?-élet a Kádár-kori lakótelepeken” című előadására várják az érdeklődőket a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületébe. A belépés díjtalan, szeretettel hívják és várják az érdeklődőket

  2018.03.22.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka