A Szózat költőjét ünnepelték - Nehrer György kapta idén a Vörösmarty Kancsót

Vörösmarty Mihály születésének 117. évfordulóján, pénteken, hagyományos, műsoros vacsoraestjét rendezte a Vörösmarty Társaság. Az esten adták át a Vörösmarty Kancsó elismerést, amelyet idén kiemelkedő szépprózai teljesítményéért és a közösség sikeréért végzett szolgálatáért Nehrer György kapott. 
2017.12.01. 20:42 |
Az est kezdetén, Magyarország egyik legrégebbi művészeti társasága, a Vörösmarty Társaság nevében Bobory Zoltán, elnök Székesfehérvár alpolgármestereinek adományozott jelképes ajándékkal fejezte ki; támogatják a város Európa Kulturális Fővárosa pályázatát. A Társaság elnöke köszönetet mondott és egy tiszteletbeli Vörösmarty Kancsó díjat adott a helyszínt biztosító intézmény, a Vörösmarty Színház igazgatójának, Szikora Jánosnak, aki elmondta: „amióta itt vagyok, soha egy pillanatra sem felejtettem el, hogy kinek a nevét viseli ez a színház. Ennek is köszönhetőek olyan kezdeményezések, amelyek a színpadon túlra is nyúlnak. Ma, Magyarországon, Székesfehérvár az egyetlen olyan város, ahol péntek és szombat este, a tévéhíradó előtt verset mondanak, a Fehérvár Médiacentrum és Vörösmarty Színház összefogásának köszönhetően. Ez azt bizonyítja, hogy a kultúra nemcsak cicoma, szalvéta az asztalon, hanem olyan, mint a mindennapi kenyerünk. A köszöntők után Bobory Zoltán, elnök bejelentette; a 2017-es Vörösmarty Kancsó díjat, mind a Társaságért, mind pedig a nagyobb közösség, Székesfehérvár közösségéért végzett áldozatos munkájáért Nehrer György kapja. „Kell, hogy legyenek közös céljaink, hiszen nem csak magunknak kell építeni és fejleszteni a városunkat, hanem az unokáinknak is.” - vallja a díjazott. A programon Cserta Gábor és Cserta Balázs működött közre, Székesfehérvár Önkormányzatát Brájer Éva és Róth Péter, alpolgármesterek képviselték.

Kultúra

 1. Isten pénze - Dickens szívet melengető meséjét mutatják be

  December 19-én mutatják be a Veszprémi Petőfi Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkcióját, az Isten pénze című musicalt Charles. Dickens Karácsonyi ének című műve nyomán. A darab főhőse egy sivár lelkű, morózus idős milliomos, aki szerint minden ember annyit ér, amennyi pénze van.

  2017.12.16.
 2. A Székely fonóval zárult szombaton este a Kodály-emlékév Fehérváron

  A Székely fonóval zárult szombaton este a Kodály-emlékév székesfehérvári rendezvénysorozata a Vörösmarty Színházban. Az emlékév programjai hatalmas összefogással valósultak meg, a városban 14 helyszínen összesen 32 rendezvényen szólaltak meg Kodály-művek, -feldolgozások, zajlottak előadások az életműről vagy konferenciák, találkozók a zeneszerző, zenepedagógus és népzenetudós tiszteletére. 

  2017.12.16.
 3. Halál Thébában - bemutató volt pénteken este a Vörösmarty Színházban

  Pénteken este mutatták be a Vörösmarty Színházban az Oidipusz-trilógia lenyűgöző kortárs színpadi átiratát, a Halál Thébában című darabot. Jon Fosse, a világhírű norvég drámaíró esszenciává sűrítette a történetet, és mindvégig fenntartja a pattanásig feszülő izgalmat. 

  2017.12.15.
 4. Adventi csángó táncház lesz szombaton a Kákics együttessel

  December 16-án, szombaton adventi csángó táncház lesz a Kákics Együttessel. A Szabadművelődés Házában 17 órától Gáncs Kata vezetésével a gyerekek, 18 órától Nedvig Bendegúzzal a felnőttek tanulhatnak csángó táncokat. A belépő 500 forintba kerül.

  2017.12.15.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka