A Szózat költőjét ünnepelték - Nehrer György kapta idén a Vörösmarty Kancsót

Vörösmarty Mihály születésének 117. évfordulóján, pénteken, hagyományos, műsoros vacsoraestjét rendezte a Vörösmarty Társaság. Az esten adták át a Vörösmarty Kancsó elismerést, amelyet idén kiemelkedő szépprózai teljesítményéért és a közösség sikeréért végzett szolgálatáért Nehrer György kapott. 
2017.12.01. 20:42 |
Az est kezdetén, Magyarország egyik legrégebbi művészeti társasága, a Vörösmarty Társaság nevében Bobory Zoltán, elnök Székesfehérvár alpolgármestereinek adományozott jelképes ajándékkal fejezte ki; támogatják a város Európa Kulturális Fővárosa pályázatát. A Társaság elnöke köszönetet mondott és egy tiszteletbeli Vörösmarty Kancsó díjat adott a helyszínt biztosító intézmény, a Vörösmarty Színház igazgatójának, Szikora Jánosnak, aki elmondta: „amióta itt vagyok, soha egy pillanatra sem felejtettem el, hogy kinek a nevét viseli ez a színház. Ennek is köszönhetőek olyan kezdeményezések, amelyek a színpadon túlra is nyúlnak. Ma, Magyarországon, Székesfehérvár az egyetlen olyan város, ahol péntek és szombat este, a tévéhíradó előtt verset mondanak, a Fehérvár Médiacentrum és Vörösmarty Színház összefogásának köszönhetően. Ez azt bizonyítja, hogy a kultúra nemcsak cicoma, szalvéta az asztalon, hanem olyan, mint a mindennapi kenyerünk. A köszöntők után Bobory Zoltán, elnök bejelentette; a 2017-es Vörösmarty Kancsó díjat, mind a Társaságért, mind pedig a nagyobb közösség, Székesfehérvár közösségéért végzett áldozatos munkájáért Nehrer György kapja. „Kell, hogy legyenek közös céljaink, hiszen nem csak magunknak kell építeni és fejleszteni a városunkat, hanem az unokáinknak is.” - vallja a díjazott. A programon Cserta Gábor és Cserta Balázs működött közre, Székesfehérvár Önkormányzatát Brájer Éva és Róth Péter, alpolgármesterek képviselték.

Kultúra

 1. Miklósa Erika és Karosi Bálint ad közös hangversenyt a Harmonia Albensisen

  Két világhírű művész ad közös hangversenyt a Harmonia Albensis koncertsorozatában: csütörtökön este a Ciszterci templomban Miklósa Erika és Karosi Bálint lépnek fel. A rendezvény műsorában Bach barokk dallamai mellett egy Vivaldi stílusában megírt Karosi-mű csendül majd fel. Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

  2018.07.16.
 2. Kiállítással és katonazenekari koncerttel folytatódik az Emlékparki Nyár

  Az VI. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat eddigi, sikeres rendezvényei folytatásaként pénteken, újabb programokkal várnak minden érdeklődőt a pákozdi Katonai Emlékparkban. Július 20-án 18 órakor kezdődik Danka Attila, grafikusművész kiállításának megnyitója, amelyet 19 órakor a Kaposvár Helyőrségi Zenekar koncertje követ. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.07.16.
 3. Július utolsó hétvégéjén lesz az Országjáró Dalosok Találkozója Fehérváron

  Július 27-28-án, pénteken és szombaton lesz az Országjáró Dalosok Találkozója (44. Országos Dalos Találkozó) A Szabadművelődés Házában. A rendezvény továbbra is méltó folytatása a 25 éven át Székesfehérváron megrendezett Fehérvári Dalostalálkozónak. (FDT) A Találkozóra szívesen várják a versmegzenésítőket és a nem magyar nyelven éneklő dalosokat is. Nevezési díj nincs. Jelentkezni az odt2006@tvn.hu e -mail címen lehet.

  2018.07.16.
 4. A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron

  Július 18-án, szerdán 9-11 óráig „A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron” címmel Farkas Edit, Hajdu Hajnalka és Hraskáné Halász Tünde előadására várja az érdeklődőket a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti Csoportja az intézmény Oskola utcai épületébe.

  2018.07.16.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Székesfehérvár Topotéka