A legtöbben lakást vesznek - ingatlanpiaci körkép Székesfehérváron

A hazai ingatlanpiac felívelése még mindig nem állt meg, éppen ellenkezőleg: az augusztusi forgalom az év második legjobb eredményével zárt, a mintegy 13800 tranzakció 17%-kal körözte le a tavalyi év azonos időszakát. A székesfehérvári ingatlanok átlagos ára idén, eddig 8%-kal növekedett, a legdrágábbak a tégla lakások, melyek átlagos négyzetméterára 320 ezer forint körül mozog.
2017.09.22. 18:12 |

Idén is drágulnak a Fejér megyei ingatlanok

Míg az ország keleti részén vannak olyan városok, ahol folyamatosan esnek az árak, addig a központi, illetve a nyugati területeken az elmúlt években kétszámjegyű volt a drágulás. Az eltérések egy-egy megye határain belül is élesek. A székesfehérvári ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai idén, eddig 8%-kal növekedtek, ezzel szemben Ercsiben és a Velencei-tó környékén 12-16%-os, Móron pedig hazai viszonylatban kiemelkedő, 37%-os volt az ide növekedés mértéke - áll az ingatlannet.hu elemzésében.

Átlagos ingatlanárak Székesfehérváron és a környező településeken (Ft/m2, 2017 augusztusi adatok alapján)

A százalékok mögött eltérő árak érvényesülnek az egyes típusok esetén, általában a legalacsonyabb átlagos Ft/m2 árakon a család házak érhetőek el, míg a téglalakások presztízsértéke a magas értékben ölt testet. Fejér megyében a Székesfehérváron, Gárdonyban, valamint Velencén meghirdetett ingatlanok keresik a legdrágább átlagos négyzetméterenkénti árakon gazdájukat. Ezekhez a településekhez képest Dunaújvárosban 30-46%-kal, Ercsiben 43-62%-kal marad el az átlagos árszínvonal.

Aki teheti, lakást vesz

A szegmensre jellemző szezonalitás miatt az ősz beköszöntével várhatóan bővül az érdeklődők száma, ami fokozottan érinti a felsőoktatási intézményekhez közel elhelyezkedő lakásokat. Ennek magyarázata, hogy az albérletárakat látva azok a családok, ahol van egy minimális keret, inkább a vásárlás mellett döntenek, hiszen ez hosszú távon gyakorlatilag egy befektetés.

Kitart a pozitív szakasz

A piacon tapasztalható jelenlegi csúccsal kapcsolatban egyre gyakrabban merül fel a kérdés, vajon mennyire fenyegeti veszély a szereplőket. A szakértők szerint különösebb aggodalomra egyelőre nincs okunk, mert az Eurózóna stabilan növekszik, az előrejelzések alapján pedig a következő években ugyancsak erős lesz. A bővülés ellenére a régiónak olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a globális szinten megjelenő politikai kockázatok, a technológiai kihívások, a kamatok emelkedése vagy a klímaváltozás. Jelenleg a lakáspiac pozitív szakaszban van, ennek ellenére több dologra kell felkészülni, melyek közül a geopolitikára érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Európában a következő években szilárd gazdasági bővülés, tőkeemelés várható, a kamatlábak 2019-ig valószínűleg nem fognak felfelé kúszni. Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ingatlanfejlesztőknek hosszú távban kell gondolkodniuk a fenntartható projektek kivitelezése érdekében, nem csak néhány éves periódusban.

Gazdaság

 1. Kézápoló és műkörömépítő OKJ-s képzés indult Székesfehérváron

  Fehérváron elsőként, 14 fővel indít OKJ-s képzést Stefán Ágnes, aki 2005-óta van jelen a körmös szakmában. Egy nagy álma valósult meg, hogy egy olyan saját szalont nyitott, ahol a szolgáltatásokon kívül oktatás is elérhető.

  2017.10.20.
 2. Állásbörze Fehérváron - délután ötig várják az érdeklődőket

  Idén már második alkalommal rendezett állásbörzét a Fejér Megyei Hírlap, melynek egyik legfontosabb célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a munkaadókat és az álláskeresőket, megoldást kínáljon a foglalkoztatóknál jelentkező munkaerőhiányra. Tegnap a Felsőoktatási Expót rendezték az ARÉV Sportcsarnokban, kedden pedig számos cég 1500-nál is több álláshelyet kínált ugyanitt.

  2017.10.17.
 3. Felsőoktatási expo - piacképes tudást adnak a fehérvári egyetemek

  Idén már harmadik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron az Alba Regia Felsőoktatási Expo-t, melyen a középiskolás diákok és szüleik a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphatnak tájékoztatást. Az Alba Regia Sportcsarnokban nem csak az egyetemek, hanem a duális képzésben résztvevő cégek is ott voltak. 

  2017.10.16.
 4. Öreghegyi ikerház is kapható egy nagyobb lakás áráért Fehérváron

  Tovább tart az ingatlanárak emelkedése, attól függetlenül, hogy volt egy kisebb megtorpanás a piacon. Az eladók lassan, de folyamatosan tornásszák fel az árakat, a vevők, akiknek pedig muszáj vennie valamit kénytelenek megfizetni a feltornászott árakat – mondta Czigola Emil az egyik fehérvári ingatlaniroda vezetője.

  2017.10.16.
 1. Új, automatizált gyártósort avattak a székesfehérvári Garzon Bútornál

  Automatizált gyártósort avattak szerdán a székesfehérvári Garzon Bútor Zrt.-nél; a két ütemben megvalósított 770 millió forintos beruházáshoz mintegy 350 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást kapott a cég. Két Ginop-pályázatból komplett új technológiát telepítettek a már meglévő üzemcsarnokukba. Beszereztek két szabászgépet, két élzáró gépet, illetve fúró-megmunkáló gépeket.

  2017.10.11.
 2. Felsőoktatási Roadshow – a duális képzésről is hallhattak a széchenyis diákok

  A Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjaihoz érkezett el hétfőn a Felsőoktatási Roadshow. A rendezvényen a középiskolások megtudhatták, hogy milyen alapképzéseket kínál a városban az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, vagy a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa. A diákok a két egyetem egy-egy hallgatójától hallhattak beszámolót arról, hogy milyen lehetőségeket kínál a duális képzés. Október 16-án hétfőn 13 órától Felsőoktatási Expo-t is lesz majd az Alba Regia Sportcsarnokban.

  2017.10.09.
 3. A Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között

  A száz legjobb, száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalatot listázza októberi számában a Forbes magazin, melynek felmérése szerint a Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között. A székesfehérvári vállalatcsoport egyben az ország tizenharmadik legnagyobb munkaadója.

  2017.10.08.
 4. Tóth Tamás esperes szentelte fel az Otti Manufaktúra bemutatótermét

  Szombaton délután hivatalosan is megnyitották és szentelték fel az Otti Manufactura Kft. bemutatótermét a Sárkeresztúri úton. A belsőépítészekből, művészekből, családtagokból és építőipari szakemberekből alakult hét éves fehérvári cég több száz sikeres munkát tudhat magáénak.

  2017.10.07.

seuso kiállítás

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Év honlapja

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek