A legtöbben lakást vesznek - ingatlanpiaci körkép Székesfehérváron

A hazai ingatlanpiac felívelése még mindig nem állt meg, éppen ellenkezőleg: az augusztusi forgalom az év második legjobb eredményével zárt, a mintegy 13800 tranzakció 17%-kal körözte le a tavalyi év azonos időszakát. A székesfehérvári ingatlanok átlagos ára idén, eddig 8%-kal növekedett, a legdrágábbak a tégla lakások, melyek átlagos négyzetméterára 320 ezer forint körül mozog.
2017.09.22. 18:12 |

Idén is drágulnak a Fejér megyei ingatlanok

Míg az ország keleti részén vannak olyan városok, ahol folyamatosan esnek az árak, addig a központi, illetve a nyugati területeken az elmúlt években kétszámjegyű volt a drágulás. Az eltérések egy-egy megye határain belül is élesek. A székesfehérvári ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai idén, eddig 8%-kal növekedtek, ezzel szemben Ercsiben és a Velencei-tó környékén 12-16%-os, Móron pedig hazai viszonylatban kiemelkedő, 37%-os volt az ide növekedés mértéke - áll az ingatlannet.hu elemzésében.

Átlagos ingatlanárak Székesfehérváron és a környező településeken (Ft/m2, 2017 augusztusi adatok alapján)

A százalékok mögött eltérő árak érvényesülnek az egyes típusok esetén, általában a legalacsonyabb átlagos Ft/m2 árakon a család házak érhetőek el, míg a téglalakások presztízsértéke a magas értékben ölt testet. Fejér megyében a Székesfehérváron, Gárdonyban, valamint Velencén meghirdetett ingatlanok keresik a legdrágább átlagos négyzetméterenkénti árakon gazdájukat. Ezekhez a településekhez képest Dunaújvárosban 30-46%-kal, Ercsiben 43-62%-kal marad el az átlagos árszínvonal.

Aki teheti, lakást vesz

A szegmensre jellemző szezonalitás miatt az ősz beköszöntével várhatóan bővül az érdeklődők száma, ami fokozottan érinti a felsőoktatási intézményekhez közel elhelyezkedő lakásokat. Ennek magyarázata, hogy az albérletárakat látva azok a családok, ahol van egy minimális keret, inkább a vásárlás mellett döntenek, hiszen ez hosszú távon gyakorlatilag egy befektetés.

Kitart a pozitív szakasz

A piacon tapasztalható jelenlegi csúccsal kapcsolatban egyre gyakrabban merül fel a kérdés, vajon mennyire fenyegeti veszély a szereplőket. A szakértők szerint különösebb aggodalomra egyelőre nincs okunk, mert az Eurózóna stabilan növekszik, az előrejelzések alapján pedig a következő években ugyancsak erős lesz. A bővülés ellenére a régiónak olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a globális szinten megjelenő politikai kockázatok, a technológiai kihívások, a kamatok emelkedése vagy a klímaváltozás. Jelenleg a lakáspiac pozitív szakaszban van, ennek ellenére több dologra kell felkészülni, melyek közül a geopolitikára érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Európában a következő években szilárd gazdasági bővülés, tőkeemelés várható, a kamatlábak 2019-ig valószínűleg nem fognak felfelé kúszni. Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ingatlanfejlesztőknek hosszú távban kell gondolkodniuk a fenntartható projektek kivitelezése érdekében, nem csak néhány éves periódusban.

Gazdaság

 1. Újra szárnyal az Ikarus? - hatszáz buszt készítenek évente

  Megkezdődött a sorozatgyártása azoknak a buszoknak, melyeket a Honvédelmi Minisztérium rendelt meg az Ikarustól. A cégcsoport elnöke szerint készen állnak évi hatszáz busz elkészítésére. A gyárba sokan visszamentek a "hőskorból", a nyugdíjas szakemberek együtt dolgoznak a fiatal generációval. 

  2018.01.18.
 2. A hónap beruházója díjat kapott a fehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft.

  A Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést az elmúlt év novemberének és decemberének kiemelkedő vállalkozásai vehették át. A hónap beruházói a székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft. és az Edelmann Hungary Packaging Zrt. voltak.

  2018.01.13.
 3. Duális képzések, drónok és lego robotok - nyílt nap az OE Alba Regia Műszaki Karon

  A Hallgatói Önkormányzat szervezésében nyílt napra várták a leendő hallgatókat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A résztvevők tájékoztatást kaphattak duális képzésekről, az induló szakokról, a juttatásokról, és bemutatták a kar diákéletét is. A tájékoztatón elhangzott, hogy 2018 szeptemberétől 28 fehérvári cégnél 178 gyakorlati hely várja a duális képzésen részt vevő hallgatókat.

  2017.12.18.
 4. Csúcstechnológia a Széchenyiben - 3D laboratóriumban tanulhatnak a diákok

  3D kreatív laboratóriumot avattak csütörtökön a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskola tanulói a laborban megismerkedhetnek azzal a technológiával, amivel háromdimenziós tárgyakat alkothatnak digitális modellekből. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum minden tagintézményébe szeretne valami újdonságot vinni, az Árpádban például intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki.

  2017.12.14.
 1. Öt és fél milliárdból épít új komplexumot a Videoton EAS Kft. Székesfehérváron

  Öt és fél milliárd forintból egy új komplexumot épít a Videoton EAS Kft. A húszezer négyzetméteres csarnoknak, ahol a gyártóterület mellett, korszerű raktár és irodák is épülnek kedden rakták le az alapkövét a Videotonban. A beruházást teljesen saját erőből valósítja meg a cég. A Videoton egyébként 2018-ban, több mint 12 milliárdnyi beruházást hajt végre Székesfehérváron.

  2017.12.12.
 2. Meghaladhatja a 170 milliárdot a Videoton idei konszolidált árbevétele

  Várhatóan meghaladja a 170 milliárd forintot a Videoton Holding Zrt. 2017-es konszolidált árbevétele - jelentette be a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója a cég pénteki székesfehérvári évzáró rendezvényén, ahol az is elhangzott: 2018-ban 12 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a vállalat.

  2017.12.11.
 3. Egerszegi Zoltán vehette át a Székesfehérvár Gazdaságáért Díjat

  A legnagyobb fehérvári cégek számára szervezett évzáró keretében adták át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat, amelyet az idei évben Egerszegi Zoltánnak, a HTM Szerszámgyártó Zrt. volt vezérigazgatójának ítéltek oda. Polgármesteri elismerő emlékéremben részesült a DENSO Gyártó Magyarország Kft., amely fennállásának 20. évfordulóját ünnepli az idei évben.

  2017.12.04.
 4. Az atomenergia hazai szerepéről adott elő Prof. Dr. Aszódi Attila Székesfehérváron

  A villamosenergia-ellátás általános kérdéseiről és a következő évtizedek meghatározó energiaügyi beruházásáról, a Paksra tervezett új atomerőmű blokkokról tartott előadást az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület meghívására Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora kedden, Székesfehérváron, a Városházán.

  2017.11.28.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek