A legtöbben lakást vesznek - ingatlanpiaci körkép Székesfehérváron

A hazai ingatlanpiac felívelése még mindig nem állt meg, éppen ellenkezőleg: az augusztusi forgalom az év második legjobb eredményével zárt, a mintegy 13800 tranzakció 17%-kal körözte le a tavalyi év azonos időszakát. A székesfehérvári ingatlanok átlagos ára idén, eddig 8%-kal növekedett, a legdrágábbak a tégla lakások, melyek átlagos négyzetméterára 320 ezer forint körül mozog.
2017.09.22. 18:12 |

Idén is drágulnak a Fejér megyei ingatlanok

Míg az ország keleti részén vannak olyan városok, ahol folyamatosan esnek az árak, addig a központi, illetve a nyugati területeken az elmúlt években kétszámjegyű volt a drágulás. Az eltérések egy-egy megye határain belül is élesek. A székesfehérvári ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai idén, eddig 8%-kal növekedtek, ezzel szemben Ercsiben és a Velencei-tó környékén 12-16%-os, Móron pedig hazai viszonylatban kiemelkedő, 37%-os volt az ide növekedés mértéke - áll az ingatlannet.hu elemzésében.

Átlagos ingatlanárak Székesfehérváron és a környező településeken (Ft/m2, 2017 augusztusi adatok alapján)

A százalékok mögött eltérő árak érvényesülnek az egyes típusok esetén, általában a legalacsonyabb átlagos Ft/m2 árakon a család házak érhetőek el, míg a téglalakások presztízsértéke a magas értékben ölt testet. Fejér megyében a Székesfehérváron, Gárdonyban, valamint Velencén meghirdetett ingatlanok keresik a legdrágább átlagos négyzetméterenkénti árakon gazdájukat. Ezekhez a településekhez képest Dunaújvárosban 30-46%-kal, Ercsiben 43-62%-kal marad el az átlagos árszínvonal.

Aki teheti, lakást vesz

A szegmensre jellemző szezonalitás miatt az ősz beköszöntével várhatóan bővül az érdeklődők száma, ami fokozottan érinti a felsőoktatási intézményekhez közel elhelyezkedő lakásokat. Ennek magyarázata, hogy az albérletárakat látva azok a családok, ahol van egy minimális keret, inkább a vásárlás mellett döntenek, hiszen ez hosszú távon gyakorlatilag egy befektetés.

Kitart a pozitív szakasz

A piacon tapasztalható jelenlegi csúccsal kapcsolatban egyre gyakrabban merül fel a kérdés, vajon mennyire fenyegeti veszély a szereplőket. A szakértők szerint különösebb aggodalomra egyelőre nincs okunk, mert az Eurózóna stabilan növekszik, az előrejelzések alapján pedig a következő években ugyancsak erős lesz. A bővülés ellenére a régiónak olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a globális szinten megjelenő politikai kockázatok, a technológiai kihívások, a kamatok emelkedése vagy a klímaváltozás. Jelenleg a lakáspiac pozitív szakaszban van, ennek ellenére több dologra kell felkészülni, melyek közül a geopolitikára érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Európában a következő években szilárd gazdasági bővülés, tőkeemelés várható, a kamatlábak 2019-ig valószínűleg nem fognak felfelé kúszni. Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ingatlanfejlesztőknek hosszú távban kell gondolkodniuk a fenntartható projektek kivitelezése érdekében, nem csak néhány éves periódusban.

Gazdaság

 1. Több ezer álláslehetőséggel várta az érdeklődőket a III. FMH Állásbörze

  Harmadik alkalommal várta állásbörzére a munkaadókat és az álláskeresőket a Fejér Megyei Hírlap hétfőn, Székesfehérváron, az MKOSZ-csarnokban, ahol a magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok, valamint a multinacionális nagyvállalatok képviselői ugyanúgy megtalálhatók voltak, mint a fegyveres erők szervei, akik határvadász toborzóval és életpályamodellel csábították az álláskeresőket.

  2018.04.16.
 2. Fehérváron nyitott csúcstechnológiájú haszongépjármű szervizt a Pappas Autó

  A hétvégén ünnepélyesen megnyitották a Pappas Auto Magyarország Kft. Fejér megyei Service-Centerét. Pais József ügyvezető igazgató kiemelte: “A székesfehérvári régió a Pappas Auto vállalati struktúrája tekintetében kulcsfontosságú. Székesfehérvár és környékének gazdasága dinamikusan fejlődik, közlekedési szempontból pedig a város a legjelentősebb útvonalak mentén fekszik."

  2018.04.15.
 3. A Rolls-Royce-nak és a Maseratinek is szállít a fehérvári vállalkozás

  Közép-Európa egyik legmodernebb galvanizáló üzemét adták át szerdán a Székesfehérváron működő GalvanPlastik Kft-nél. Az 1992-ben alakult és műanyag fröccsöntéssel, galvanizálással, valamint alkatrészek és szerszámok tervezésével foglalkozó családi vállalkozás a világban mindenhol ismert nagy autómárkák műszerfalaihoz gyárt speciális alkatrészeket, de háztartási gépekhez is készítenek galvanizált, az-az fémbevonattal ellátott műanyag alkatrészeket. 

  2018.04.04.
 4. Netről indítható fűtés a Széphő Zrt-nél – egyszerűbben jelezhetnek a közös képviselők

  Elindult a Széphő Zrt. internetes felületén keresztül az az igénybejelentő rendszer, amelyen keresztül a leállításra és elindításra vonatkozó kérést közvetíthetik a közös képviselők. A rendszerbe való belépést követően a képviselők csak a saját kezelésükben lévő épületet látják, így igényeiket is csak ezekre a házakra kezdeményezhetik.

  2018.03.30.
 1. Év végére készen lesz az Albacomp utólag beszerelhető automatikus segélyhívója

  A székesfehérvári Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. uniós támogatással, az év végére fejleszti ki a használt járművekbe utólag beszerelhető automatikus segélyhívó rendszert.

  2018.03.28.
 2. Újra szárnyal az Ikarus – a Városház téren adták át a honvédség számára készített buszokat

  A Városház téren pénteken ünnepélyes keretek között adták át azt a 15 Ikarus buszt, ami a Magyar Honvédség számára készült. A modern, minden igényt kielégítő honvédségi buszok fejlesztési projektje a HM Currus Zrt, az Ikarus Járműtechnika Kft., és a Volvo Bus Corporation közös összefogásával valósult meg.

  2018.03.23.
 3. A gyakorlatorientált mérnökképzést erősíti az E.ON eszközadománya

  Mintegy ötmillió forint értékben kapott olyan villamosenergetikai eszközöket az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-től az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, amelyek segítségével a villamosmérnök, gépészmérnök és informatikus hallgatók is gyarapíthatják gyakorlati tudásukat. A következő tanév szeptemberétől Székesfehérváron 177 duális gyakornoki hely várja az elsőéves hallgatókat.

  2018.03.22.
 4. Két kategóriában is a legjobbak között Székesfehérvár

  A Financial Times csoporthoz tartozó, befektetői körökben jelentős presztízzsel bíró fDi Magazine ismét összeállította kétévente megjelenő "European Cities and Regions of the Future" mellékletét, melybe Budapest, valamint a közép-magyarországi régió mellett új szereplőként Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is a befektetők fókuszába került.

  2018.03.19.

Sportmajális

Eseménynaptár

2018. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek