A legtöbben lakást vesznek - ingatlanpiaci körkép Székesfehérváron

A hazai ingatlanpiac felívelése még mindig nem állt meg, éppen ellenkezőleg: az augusztusi forgalom az év második legjobb eredményével zárt, a mintegy 13800 tranzakció 17%-kal körözte le a tavalyi év azonos időszakát. A székesfehérvári ingatlanok átlagos ára idén, eddig 8%-kal növekedett, a legdrágábbak a tégla lakások, melyek átlagos négyzetméterára 320 ezer forint körül mozog.
2017.09.22. 18:12 |

Idén is drágulnak a Fejér megyei ingatlanok

Míg az ország keleti részén vannak olyan városok, ahol folyamatosan esnek az árak, addig a központi, illetve a nyugati területeken az elmúlt években kétszámjegyű volt a drágulás. Az eltérések egy-egy megye határain belül is élesek. A székesfehérvári ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai idén, eddig 8%-kal növekedtek, ezzel szemben Ercsiben és a Velencei-tó környékén 12-16%-os, Móron pedig hazai viszonylatban kiemelkedő, 37%-os volt az ide növekedés mértéke - áll az ingatlannet.hu elemzésében.

Átlagos ingatlanárak Székesfehérváron és a környező településeken (Ft/m2, 2017 augusztusi adatok alapján)

A százalékok mögött eltérő árak érvényesülnek az egyes típusok esetén, általában a legalacsonyabb átlagos Ft/m2 árakon a család házak érhetőek el, míg a téglalakások presztízsértéke a magas értékben ölt testet. Fejér megyében a Székesfehérváron, Gárdonyban, valamint Velencén meghirdetett ingatlanok keresik a legdrágább átlagos négyzetméterenkénti árakon gazdájukat. Ezekhez a településekhez képest Dunaújvárosban 30-46%-kal, Ercsiben 43-62%-kal marad el az átlagos árszínvonal.

Aki teheti, lakást vesz

A szegmensre jellemző szezonalitás miatt az ősz beköszöntével várhatóan bővül az érdeklődők száma, ami fokozottan érinti a felsőoktatási intézményekhez közel elhelyezkedő lakásokat. Ennek magyarázata, hogy az albérletárakat látva azok a családok, ahol van egy minimális keret, inkább a vásárlás mellett döntenek, hiszen ez hosszú távon gyakorlatilag egy befektetés.

Kitart a pozitív szakasz

A piacon tapasztalható jelenlegi csúccsal kapcsolatban egyre gyakrabban merül fel a kérdés, vajon mennyire fenyegeti veszély a szereplőket. A szakértők szerint különösebb aggodalomra egyelőre nincs okunk, mert az Eurózóna stabilan növekszik, az előrejelzések alapján pedig a következő években ugyancsak erős lesz. A bővülés ellenére a régiónak olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a globális szinten megjelenő politikai kockázatok, a technológiai kihívások, a kamatok emelkedése vagy a klímaváltozás. Jelenleg a lakáspiac pozitív szakaszban van, ennek ellenére több dologra kell felkészülni, melyek közül a geopolitikára érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Európában a következő években szilárd gazdasági bővülés, tőkeemelés várható, a kamatlábak 2019-ig valószínűleg nem fognak felfelé kúszni. Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ingatlanfejlesztőknek hosszú távban kell gondolkodniuk a fenntartható projektek kivitelezése érdekében, nem csak néhány éves periódusban.

Gazdaság

 1. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.
 2. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 3. Megtöbbszörözte árbevételét a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika

  A tavalyi 462,4 millió forintos éves árbevételének több mint kétszeresét érte el a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. 2018 első fél évében. Tankó Zoltán a társaság igazgatója elmondta, sorozatgyártásban készítenek speciális távolsági autóbuszokat. A magyar honvédség számára a várakozások szerint év végéig mintegy száz buszt gyártanak, amelyek közül negyvenet már át is adtak.

  2018.07.12.
 4. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 1. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 2. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 3. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 4. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek